Н У Х Т

Біотехнологічні студії НУХТ: таємниці коду ДНК

01 листопада 2023

Біотехнологічні студії НУХТ: таємниці коду ДНК

У заключний день біотехнологічних студій їх учасники знову потрапили до лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології, де дізналися про особливості будови нуклеїнових кислот, їх роль у спадковості, а також, як і коли вони були відкриті та яким чином функціонує генетичний код у всіх живих клітинах.

Далі розпочалася практична частина студій – учасники були розподілені по командах і кожен зміг долучитися до цікавого та унікального досліду – виділення молекул ДНК із клітин Escherichia coli. Старшокласники під контролем доцентки Оксани Скроцької, отримавши суспензію бактеріальних клітин, власноруч відділили біомасу, після чого зруйнували клітинну стінку, додаючи різні реагенти у пробірки з бактеріями. Потім був етап центрифугування клітин у пробірках типу Еппендорф і візуалізація молекул ДНК у розчині.

Цього ж дня гості кафедри мали чергову можливість поспілкуватись із деканкою факультету біотехнології та екологічного контролю Наталією Грегірчак про спеціальність біотехнолога, навчання в університеті та особливості вступної кампанії цього року.

У другій половині дня школярі відвідати виробничі потужності Корпорації «Артеріум» у супроводі досвідчених працівників корпорації та доцентки кафедри біотехнології і мікробіології Світлани Старовойтової. Побували на дільниці твердих лікарських форм (як приклад виробництва нестерильних лікарських засобів) та у цеху ін’єкційних лікарських форм (як приклад стерильних лікарських засобів). Ознайомилися з вимогами належної виробничої практики до персоналу, приміщень, повітря виробничих зон тощо, навіть змогли себе відчути в ролі персоналу «чистих зон», перевдягаючись у перехідний одяг, що є обов’язковою вимогою для всіх відвідувачів. Побачили дороге устаткування: таблетпреси, капсульні машини, змішувачі, тунельний стерилізатор та ще багато цікавого обладнання. Відвідали дільницю пакування й мали можливість побачити в роботі пакувальну лінію, яка повністю захопила увагу школярів. Кожен крок екскурсантів супроводжували досвідчені майстри цехів, які давали вичерпні відповіді на всі питання, яких було чимало. Школярів дуже зацікавило питання кар’єрних можливостей на виробництві в Корпорації «Артеріум», а майстри цехів щиро ділилися своїми кроками в успішній кар’єрі.

Організатори заходу безмежно вдячні всім працівникам Корпорації «Артеріум» за захоплюючу подорож у світ фармацевтичного виробництва! До зустрічі на наступних біотехнологічних студіях!

Опублікований: 01-11-2023
Читайте також:
Викладачі Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ відзначені за популяризацію педагогічного досвіду

Викладачі Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ стали учасниками форуму педагогічних ідей «Урок» та мали можливість представити свої матеріали в каталозі «Відкритий урок: розробки, технології, досвід». Сертифікати учасників отримали Віктор Федорів, Наталія Кунділовська, Тетяна Коваль, Ольга Дмитренко, Оксана Присяжна та Світлан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ відзначені за популяризацію педагогічного досвіду 20 березня 2018

Хімію смаку, запаху і кольору опановували студенти на кафедрі експертизи харчових продуктів

22 березня 2018 р. на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося планове відкрите заняття доцента кафедри Оксани Вашеки з дисципліни «Хімія смаку, запаху і кольору» для студентів, що навчаються за напрямом підготовки «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Ключовим питанням лекційного заняття було вивчення механізму сприйнятт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Хімію смаку, запаху і кольору опановували студенти на кафедрі експертизи харчових продуктів 22 березня 2018

Акцент – на розвиток комунікативних навичок здобувачів

23 лютого відбулося відкрите заняття доцентки кафедри іноземних мов професійного спрямування Ольги Неживої з дисципліни «Друга іноземна мова» у збірній групі ГС 3-5, 3-6 на тему «Eine Sоюtadt / Region vorstellen». Заняття проводилося у режимі відеоконференції на платформі Zoom. Навчальний матеріал подавався через опцію «демонстрація екрану» у вигл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Акцент – на розвиток комунікативних навичок здобувачів 27 лютого 2024

Лекція головної технологині компанії «Оптіма-Юніон» для здобувачів освіти кафедри технології молока і молочних продуктів

На кафедрі технології молока і молочних продуктів Навчально-наукового інституту харчових технологій 16 листопада 2021 р. відбулася гостьова олайн-лекція «Інноваційні інгредієнти для виробництва молочних продуктів», яку в рамках дисциплін «Інноваційні інгредієнти у технологіях молочних та молоковмісних продуктів», «Актуальні проблеми харчових технол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція головної технологині компанії «Оптіма-Юніон» для здобувачів освіти кафедри технології молока і молочних продуктів 17 листопада 2021