Завідувач кафедри
Нєміріч Олександра Володимирівна
професор, доктор технічних наук
(створена у 2017 році)
Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції (ТРАП) єдина випускова кафедра в Україні, яка із 2017 року розпочала підготовку фахівців магістерського рівня за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції». Необхідність підготовки фахівців за цим напрямом зумовлена світовими тенденціями розвитку сучасних закладів ресторанного господарства, орієнтованих на виготовлення принципово нового покоління продуктів харчування – аюрведичних харчових продуктів.
Кафедра здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» та «магістр» за освітньою програмою «Технології харчування» .
Після здобуття освітнього ступеня «бакалавр» студенти можуть продовжити навчання за освітніми програмами магістра, що включає такі освітні програми: «Технології в ресторанному господарстві» та «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»
Освітньо-професійна програма «Технології в ресторанному господарстві» другого (магістерського) рівня успішно пройшла акредитацію Національним агентством забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) у 2021 році.
Випускники магістратури мають можливість отримати освітньо-науковий ступінь «доктор філософії» .
Викладацький склад кафедри налічує 3 професорів, 8 доцентів, 3 старших викладачів та 2 асистента. Викладачі кафедри проводять навчальний процес більше ніж з 60 дисциплін для здобувачів денної та заочної форм навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» та «магістр». З метою постійного удосконалення навчального процесу викладачі кафедри працюють над розробленням посібників, лабораторних практикумів, методичних рекомендацій, різноманітних тестових та контрольних завдань з усіх дисциплін, які викладаються на кафедрі. Також викладачами кафедри розроблено та постійно оновлюються електронні навчальні курси для платформи дистанційного навчання НУХТ.
Викладачі кафедри ТРАП регулярно підвищують рівень своєї професійної майстерності проходячи стажування у провідних європейських і світових закладах освіти, наукових установах, закладах ресторанних господарств та професійних об’єднаннях. Отриманий досвід вони впроваджують у навчальний процес для забезпечення підготовки висококваліфікованих та конкуренто спроможних фахівців сфери гостинності.
Кафедра ТРАП має науково-дослідну навчальну лабораторію з оцінювання якості сировини та готової продукції, технологічну лабораторію з технології продукції ресторанного господарства, сучасну лабораторію барної справи та роботи сомельє і комп’ютерний клас. Матеріально-технічна база кафедри постійно оновлюється. За облаштуванням і комплектацією навчальні лабораторії повністю відповідають вимогам часу та оснащені найсучаснішим устаткуванням від провідних світових виробників.
Практична підготовка майбутніх фахівців здійснюється проходженням навчальної, виробничої та переддипломної практики на найсучасніших вітчизняних підприємствах ресторанного господарства, наприклад: у мережах ресторанів «Tarantino Family», «GastroFamily»; в ресторанах при готелях «Inter Continental», «Premier Palace Hotel», «Hilton», «President Hotel», «Hyatt», «Київ», «Турист», «Radisson», готелів "Optima Hotels & Resorts", «Холідей Інн», ресторани" «Schelest Hotel», "Черноморка", «Мама Манана», «Kidev», "Мілк бар" «Батони», «Рукола», тощо.
З 2019 року здобувачі кафедри ТРАП мають можливість проходити виробничу та технологічну практику за кордоном, зокрема в Болгарії. Це дає можливість не лише здобути перший вагомий виробничий досвід а й підвищити рівень володіння іноземними мовами.
Під час навчального процесу здобувачі беруть участь у міжнародних та всеукраїнських конкурсах, олімпіадах, науково-практичних конференціях, виставках, майстер-класах, конкурсах кулінарної майстерності.
Навчання на кафедрі ТРАП дає можливість здобувачам отримати високоякісну освіту; можливість навчатися в магістратурі, аспірантурі та докторантурі; поглиблено вивчати іноземні мови; здобути другу вищу освіту; брати участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях; співпрацювати та налагоджувати ділові контакти з потенційними роботодавцями; можливість практик і працевлаштування на сучасних підприємствах ресторанного господарства як в Україні так і за кордоном
Наші випускники можуть займати посади: керівник ресторану (закладу ресторанного господарства), ресторатор, завідувач виробництва або виробничого цеху закладу ресторанного господарства, завідувач технологічної харчової лабораторії, головний технолог, технолог закладу ресторанного господарства, шеф-кухар, су-шеф, бренд-шеф, шеф-кондитер, шеф-бармен, шоколатьє, бариста, менеджер закладу ресторанного господарства, дегустатор харчової продукції, спеціаліст зі створення і впровадження страв авторської кухні, консультант з якості та безпеки ресторанної продукції, організатор ресторанної діяльності, науковий співробітник.
Успішний і талановитий технолог з виробництва дієтичних та аюрведичних харчових продуктів може бути ментором корекції харчового раціону, консультантом зі здорового старіння, організувати власний заклад здорового харчування при спортивних організаціях, фітнес-клубах, у закладах готельно-ресторанного бізнесу, установах курортно-санаторного відпочинку, аюрведичних клініках та аюрведичних центрах та закладах аюрведичної допомоги.