Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів»
Актуальність підготовки здобувачів за освітньою програмою «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів» обумовлюється тим, що Україна є світовим лідером із виробництва соняшникової олії та шроту. Олійно-жирова галузь займає одне з провідних місць у формуванні внутрішнього ринку продовольства України та в структурі її валютних надходжень, а також є однією з найбільш інвестиційно привабливих галузей української економіки і відноситься до бюджетоутворюючого сектору. Олійно-жирова галузь України протягом останніх років демонструє найвищі темпи виробництва продукції порівняно з іншими галузями харчової промисловості.
Основними виробниками соняшникової олії в Україні є Миколаївський олійно-екстракційний завод, компанія, "Оптімусагротрейд" (Запоріжжя), Вінницький олійно-жировий комбінат, Каховський ОЕЗ, "Українська Чорноморська Індустрія", Бандурський ОЕЗ, АДМ Іллічівськ, "Олсідс Блек Сі-ОЕЗ", Полтавський ОЕЗ, Придніпровський ОЕЗ (м. Кропивницький), Дніпропетровський ОЕЗ, Пологівський ОЕЗ, Кропивницький ОЕЗ та багато інших.
Дотичною до олійно-жирової галузі є також косметична галузь, сировиною для виробництва її продукції є рослинні олії та інгредієнти, одержані із рослинних олій. Виробництво косметики в Україні останнім часом розвивається прискореними темпами. Все більше українських виробників косметики постачають свою продукцію на європейський ринок та інші міжнародні ринки. Найбільшими виробниками косметики в Україні є: компанії "Біокон", ПП "Фармацевтична фабрика НВО ЕЛЬФА", "Астракосметик", парфумерно-косметична фабрика "Ароза" та багато інших.
Освітняпрограма орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти:комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових технологій, методів, методик для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку підприємств олійно-жирової та косметичної галузей.
Основним фокусом освітньо-професійної програми є підготовка освітньо-професійних кадрів, які вміють:
- застосовувати і використовувати сучасне лабораторне і технологічне обладнання, комп’ютерну техніку та інформаційні технології,
- виконувати проєктні і науково-дослідні роботи, пов'язані з дослідженням технологічних процесів, створенням нових та удосконаленням існуючих олійно-жирових та косметичних продуктів.
Освітня програма спрямована на підготовку магістра, який володітиме фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з олійно-жирової та косметичної галузей та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та виробництва, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.
Результати досліджень магістранти представляють на наукових конференціях, науково-практичних семінарах, публікують у наукових виданнях України і за кордоном, представляють свої роботи у галузевих Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. Вагомі наукові розробки захищають патентами України на винахід та корисну модель.
Закріплення теоретичної підготовки і практичних навичок магістранти набувають під час проходження практики на сучасних підприємствах олійно-жирової та косметичної галузей:
- олійно-екстракційних заводах;
- олійно-жирових комбінатах;
- олійно-пресових заводах;
- маргаринових заводах;
- майонезних заводах;
- підприємствах із виробництва кондитерських жирів;
- миловарних заводах;
- підприємствах із виробництва косметики;
- зернових елеваторах;
- та інших підприємствах харчової галузі.
Випускники освітньої програми можуть працювати:
- на підприємствах харчової промисловості;
- у науково-дослідних інститутах;
- у вищих навчальних закладах;
- в органах державного управління та громадських організаціях, що здійснюють контроль за якістю та безпекою продукції;
- в органах екологічного контролю;
- в центрах стандартизації, метрології та сертифікації продукції.
на посадах:
- директор підприємства;
- головний інженер;
- завідувач лабораторії;
- завідувач виробництва;
- інспектор з контролю якості продукції;
- спеціаліст з управління якістю та безпекою харчових продуктів та виробництв;
- менеджер з продажу обладнання та сировинних інгредієнтів, добавок для галузі.
Якщо Ви хочете кар'єрного зростання, працювати на передових підприємствах харчової та косметичної галузі України та за кордоном, вступайте навчатись на освітньо-професійну програму «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів»!