Н У Х Т

Завершення. Початок…

21 лютого 2024

Завершення. Початок…

19 лютого кафедра технології оздоровчих продуктів востаннє зустрілася офіційно з магістрантами для розгляду, обговорення та оцінювання їхніх магістерських робіт на засіданні екзаменаційної комісії у складі: д. т. н., головної наукової співробітниці Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірини Гриненко (голова), д. т. н., завідувачки кафедри Галини Сімахіної, к. х. н., доцентки Наталії Стеценко, к. т. н., доцентки Світлани Камінської.

Розвиток в Україні індустрії здорового харчування викликає великий інтерес серед науковців, практиків, виробників харчової продукції. Тож не дивно, що до засідання долучилися ряд почесних гостей: голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний, голова Громадського об’єднання «Інститут доброї їжі» Руслан Ковальчук (Львів), доцентка Львівського національного університету імені Івана Франка Ольга Маслійчук, голова Української горіхової асоціації Геннадій Юдін, генеральна директорка ТОВ «Фірма «Фавор» Раїса Михайлова. Кожен із гостей виступив із теплим вітальним словом на адресу випускників, зазначивши унікальність освітньої програми, важливу роль кафедри й університету у підготовці фахівців нового покоління, а також побажавши магістрам успішної роботи в Україні після перемоги у війні.

У процесі і після захисту магістерських робіт члени комісії і присутні обмінялися враженнями від почутого і побаченого. Враження – виняткове. І у викладачів кафедри, які працювали зі здобувачами протягом півтора року, і в голови екзаменаційної комісії, і у стейкхолдерів, присутніх на захисті. Вразила досконалість, виваженість, глибина теоретичних досліджень магістрантів, бачення ними практичного впровадження розробок у вигляді цілком реальних проєктів інноваційних підприємств з виробництва тієї чи тієї продукції, яку автор запропонував у своїй магістерській роботі. Тут є все необхідне для організації певних виробництв – детальний аналіз ресурсних складників інноваційного підприємства, SWOT-аналіз його діяльності з виокремленням можливих ризиків і загроз і заходами для їх попередження; ретельно виписаний план НАССР та зроблені економічні розрахунки, які свідчать про соціальну доцільність отримання запропонованої в роботах продукції для населення України.

Особливе зацікавлення викликали магістерські роботи Антона Одинця та Ірини Медведюк, які підготували доповіді та презентації англійською мовою на досить високому рівні, що відзначила викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування, д. філол. н., професорка Наталія Науменко. Запитання до цих здобувачів і відповіді на них теж були озвучені англійською мовою.

У день захисту магістранти кафедри наочно підтвердили тезу про те, що нові виклики життя породжують нові можливості. Адже такі складні умови для підготовки магістерських робіт почалися ще з минулого року. І наша безмірна повага до магістрантів та їхніх наукових керівників, які впорались із цими викликами, подолали їх і вийшли переможцями. Науковою керівницею Антона Одинця та Олександра Чикуна була Галина Сімахіна, Ірини Медведюк та Анастасії Приходько – Наталія Стеценко, Дмитра Медведюка та Тетяни Глазьєвої – Алла Башта, Марії Шорнікової – Світлана Бажай-Жежерун, Назара Оніщенка – Ірина Гойко, Оксани Четвертіновської – Надія Івчук.

Голова комісії Ірина Гриненко об’єктивно та доброзичливо оцінила роботу кожного магістранта, підтвердила пріоритетність напряму освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», зазначила перспективи її розвитку і необхідність підготовки фахівців нового покоління.

Стейкхолдер освітньої програми Юрій Задніпряний висловив задоволення від усього почутого і побаченого. На прикладі тематики робіт магістрантів він підтвердив унікальність освітньої програми, однією з основних характеристик якої є підготовка всебічно освічених фахівців, які однаковою мірою знаються на ролі біокомпонентів харчових продуктів у функціонуванні організму людини і знають сучасні методи та прийоми для розроблення та виробництва таких продуктів. Фахівець запропонував усім магістрантам виступити з доповідями на черговій IV Міждисциплінарній конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття», яка відбудеться у жовтні 2024 року.

Загалом за результатами захисту усі шестеро випускників денної форми навчання отримали відмінні оцінки (причому роботи Антона Одинця та Ірини Медведюк було оцінено у 100 балів). Четверо випускників рекомендовано до вступу в аспірантуру за освітньо-науковою програмою «Харчові технології» для здобуття наукового ступеня «доктор філософії». Це Ірина та Дмитро Медведюки, Марія Шорнікова і Олександр Чикун.

Роботи здобувачок заочної форми навчання Анастасії Приходько та Тетяни Глазьєвої також отримали відмінні оцінки.

Випускники 2024 року цілком підготовлені до самостійної виробничої та наукової роботи. Їхньої базової підготовки достатньо буде, аби заявити про себе в колективах, розпочати кар’єру, а подальші їхні успіхи будуть безпосередньо пов’язані з їхньою здатністю сприймати все нове, втілювати його у практичну площину, тобто здійснювати той принцип, якого їх навчали на кафедрі технології оздоровчих продуктів, – навчання впродовж усього життя. Дуже очікуємо на швидку перемогу, щоб наші випускники могли повною мірою використати свої знання на відбудову України і забезпечення населення оздоровчим харчуванням.

У добру путь, дорогі випускники! Університет і випускова кафедра завжди чекають на вас!

Опублікований: 21-02-2024
Читайте також:
Футбольний клуб «НУХТ» громить суперників!

П’ятнадцятий тур Вищої ліги ФАСК з футзалу серед студентських команд ВНЗ стартував матчем між лідером – командою НУХТ і колективом, що бореться за потрапляння до трійки призерів чемпіонату, – «Будівельник» КНУБА. Гра проходила в спортивному комплексі нашого університету. Гості трималися до шостої хвилини, аж доки не дали можливість Віталію Дзюбі п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Футбольний клуб «НУХТ» громить суперників! 15 березня 2018

Літо – час практичного закріплення теоретичних знань

Практика студентів є невід’ємною складовою освітньо-професійної підготовки фахівців. Вона спрямована на закріплення теоретичних знань, отриманих студентами за час навчання, набуття і удосконалення практичних навичок і умінь за відповідною спеціальністю. Метою практики є формування та розвиток у студентів професійного вміння приймати самостійні ріш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Літо – час практичного закріплення теоретичних знань 03 липня 2018

Професорка кафедри готельно-ресторанної справи – «visiting professor» у фаховому коледжі нашого університету

Професорка кафедри готельно-ресторанної справи Тетяна Сильчук прочитала лекцію як «visiting professor» здобувачам освіти спеціальності 181 «Харчові технології» Відокремленого структурного підрозділу «Львівський фаховий коледж харчової та переробної промисловості Національного університету харчових технологій». Лекторка висвітлювала для слухачів те...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професорка кафедри готельно-ресторанної справи – «visiting professor» у фаховому коледжі нашого університету 26 листопада 2021

Тематичні заходи до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру відбулися у Сумському фаховому коледжі НУХТ

29 вересня освітній процес у Сумському фаховому коледжі нашого університету розпочався з національного уроку пам’яті «80 років пам’яті: забуттю не підлягає», приуроченого 80-м роковинам трагедії в Бабиному Яру. Студенти і викладачі коледжу пригадали сумні сторінки історії Голокосту, коли на території нашої країни в роки Другої світової війни були ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тематичні заходи до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру відбулися у Сумському фаховому коледжі НУХТ 30 вересня 2021