Н У Х Т

Вічна пам'ять колезі...

30 серпня 2025

Вічна пам'ять колезі...

З глибоким сумом і скорботою сповіщаємо, що 30 серпня 2025 року, на 93-му році, обірвалося життя професора кафедри технології цукру і підготовки води Леоніда Павловича Реви.

Пішла з життя щира, порядна і добра людина, великий педагог і науковець. У цей болісний час приносимо свої співчуття родині Леоніда Павловича.

Леонід Павлович Рева зробив значний внесок у розвиток технології цукрового виробництва.

Народився Леонід Павлович 26 березня 1933 року в м. Лубни Полтавської області.

У 1956 р. закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості і отримав диплом інженера-технолога за спеціальністю «Технологія цукристих речовин». Свою трудову діяльність Рева Л.П. розпочав на Хутір-Михайлівському цукрорафінадному заводі, де працював два роки інженером-технологом.

У 1958-1961 рр. навчався в аспірантурі, після закінчення якої у 1962 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему «Дослідження розкладу сахарози при очищенні та згущенні соку» за спеціальністю «Технологія цукристих речовин».

З 1961 р. працював асистентом, а з 1964 р. – доцентом кафедри технології цукристих речовин. З 1965 по 1968 рік Леонід Павлович знаходився у науковому відрядженні в Республіці Куба, під час якого організував у Центральному Університеті (м. Санта-Клара) наукову лабораторію, підготував колектив, який під його керівництвом розробив ряд ефективних методів хіміко-технологічного контролю, що отримали високу оцінку на наукових форумах і були впроваджені у цукрове виробництво. Під науковим керівництвом професора Реви Л.П. були виконані і захищені дві кандидатські дисертації викладачами Куби.

У 1982 році Леонід Павлович Рева захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук на тему «Інтенсифікація технологічних процесів очистки дифузійного соку» за спеціальністю «Технологія цукристих речовин».

У Київському технологічному інституті харчової промисловості професор Рева Л.П пройшов великий творчий шлях. З 1978 по 1984 р. перебував на посаді проректора з навчальної роботи, а з 1984 по 1987 р. – проректора з наукової роботи КТІХП. З 1987 по 1997 р. Леонід Павлович очолював кафедру технології цукристих речовин, а з 1997 р. по 2023 р. працював професором кафедри. Також, професор Рева Л.П. багато років очолював спеціалізовану вчену раду із захисту дисертацій за спеціальністю 05.18.05, був членом наукової ради Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості.

Професор Рева Л.П. зробив вагомий внесок у розвиток вчення про хімічну кінетику технологічних процесів, дослідження гідродинамічних, процесних і апаратних аспектів очищення соків зі впровадженням найбільш ефективних варіантів у виробництво. Серед здобутків його наукової школи: розроблення наукових основ інтенсифікації та оптимізації технологічних процесів очищення соків, у тому числі з використанням природних мінеральних сорбентів, відокремленням переддефекаційного осаду до основної дефекації; впровадження методів хіміко-технологічного контролю цукрового виробництва та технологічної оптимізації очищення дифузійного соку; створення ефективного обладнання для технологічних процесів (секціонований переддефекатор, сатуратор та ін.).

Наукова школа професора Рева Л.П. дала путівку в життя 23 кандидатам технічних наук і двом докторам технічних наук. Леонід Павлович проводив активну наукову роботу зі студентами.

За результатами наукових досліджень було опубліковано понад 480 наукових праць, у т.ч. більше 30-ти – у закордонних наукових журналах, одержано близько 100 авторських свідоцтв і патентів; видано 4 навчальних посібника, 2 наукові монографії «Фізико-хімічні основи технологічних процесів очищення дифузійного соку у виробництві цукру» та «Кінетика хіміко-технологічних процесів у виробництві цукру».

Ветеран праці, відмінник освіти і науки України, нагороджений почесними грамотами МОН України, медаллю за винахід («Прогресивний протитечійний переддефекатор»), грамотою переможця конкурсу «Кращий науково-педагогічний працівник факультету» професор Рева Леонід Павлович зробив вагомий внесок у розвиток наукових основ технології цукру.

Рева Леонід Павлович завжди залишиться прикладом мудрості й чесноти для своїх учнів – цукровиків, колег, знайомих.

Світла пам’ять про Леоніда Павловича назавжди залишиться у нашій пам’яті та серцях.

Кафедра технології  цукру і підготовки води ННІХТ НУХТ

Опублікований: 30-08-2025
Читайте також:
Додатковий набір до магістратури

У 2021 році Правилами прийому до університету (п.5.3.3) встановлюються додаткові строки (в межах з 15 вересня до 30 листопада) прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання для здобуття освітнього ступеня «Магістр» на основі здобутого ступеня вищої освіти «Бакалавр» за кошти фізичних та юридичних осіб. При цьому викорис...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Додатковий набір до магістратури 29 липня 2021

Сучасні аспекти раціонального харчування дослідила магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології

Магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології І року навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Юлія Гайдук взяла участь у головному заході, присвяченому проблемам харчування, – XII науково-практичній конференції з міжнародною участю «Сучасні аспекти раціонального харчування», що працювала 14-15 травня 2019 року в Києві. Органі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні аспекти раціонального харчування дослідила магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології 20 травня 2019

Нові цифрові компетенції

Покращення якості дистанційної освіти в сучасних умовах можливе через отримання освітянами нових цифрових компетенцій. Доцентка кафедри економіки і права Оксана Відоменко опановує курс «Цифрові інструменти GOOGLE для освіти», орієнтований на підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної серед...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові цифрові компетенції 03 січня 2023

Бакалаври освітньої програми «Технології харчування» опановують hard skills з безпечності харчових продуктів

У межах дисципліни «Управління якістю продукції та послуг ресторанного господарства» (лектор – професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін) здобувачі 4-го курсу бакалаврського рівня освітньо-професійної програми «Технології харчування» взяли участь у міжнародному вебінарі «Facilities Focus: Food Safety Factors to Co...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бакалаври освітньої програми «Технології харчування» опановують hard skills з безпечності харчових продуктів 22 січня 2025