Н У Х Т

Вчена рада зібралася на планове засідання

29 вересня 2022

Вчена рада зібралася на планове засідання

29 вересня 2022 року в дистанційному режимі відбулося планове засідання вченої ради університету.

Ректор Олександр Шевченко розпочав його з традиційного вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, а далі перейшли до розгляду порядку денного.

Про хід вступної кампанії 2022 року доповів відповідальний секретар приймальної комісії Вадим Серпученко. Фахівець розповів про особливості цьогорічної вступної кампанії і що було змінено в умовах вступу у зв’язку з воєнним станом, про підготовку університету до проведення вступної кампанії, навів обсяги державного замовлення, проінформував про переведення вступників пільгових категорій на вакантні місця, проаналізував статистику по поданих заявах і документах по усіх категоріях вступників і всіх формах навчання.

Відповідальний секретар приймальної комісії зауважив, що цього року спостерігається тенденція більш направленого подання вступниками заяв, також суттєво збільшилася кількість вступників-контрактників до аспірантури.

Доповідач зазначив, що вступна кампанія ще триває – йде додатковий набір на бакалавра (до 17 жовтня), йде зарахування вступників на освітній ступінь «Магістр» (до 7 жовтня), з 7 до 17 жовтня буде оголошений додатковий набір до магістратури на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб. Тому, остаточні результати вступної кампанії-2022 будуть підведені після 28 жовтня.  

Моніторинг якості підготовки здобувачів вищої освіти за результатами літньої екзаменаційної сесії 2021-2022 н.р. представив начальник навчально-методичного відділу Валерій Виговський. Доповідач зазначив, що зважаючи на те, що сесія проходила в умовах воєнного стану, вона відбувалася в онлайн-режимі з використанням інтернет-ресурсів. Контингент здобувачів освіти університету на 1 червня 2022 року складав 4081 особа денної форми навчання та 1232 особи заочної форми навчання. У сесії взяли участь 4081 здобувач освіти денної форми навчання та 1173 здобувачі заочної форми навчання. В цілому, абсолютна успішність здобувачів освіти склала 97,6 % за обома формами навчання, а якісний показник – 20,2 %. Показник абсолютної успішності здобувачів освітнього ступеня «Магістр» за результатами літньої заліково-екзаменаційної сесії в середньому склав 96,8 %, а якісної успішності – 30,1 %. Аналіз результатів захистів кваліфікаційних робіт бакалаврів показав, що на «відмінно» захистилося 39,4% здобувачів, оцінку «добре» отримали 40,5%, а «задовільно» – 20,1%. Загальна кількість відрахованих за результатами літньої сесії здобувачів освіти усіх форм навчання склала 106 осіб. У минулому семестрі за новим Порядком нарахування академічних стипендій у межах 40%-го ліміту стипендію отримували 700 здобувачів освіти.

Заслухавши та обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила прийняти інформацію до відома, а директорам інститутів, деканам факультетів, завідувачам кафедр проаналізувати на засіданнях кафедр, вчених рад інститутів і факультетів результати літньої заліково-екзаменаційної сесії.

Далі слухали проректорку з науково-педагогічної та виховної роботи Ларису Арсеньєву про реалізацію в університеті положень Кодексу академічної етики. Доповідачка проінформувала про заходи, які вживалися в університеті для реалізації положень Кодексу академічної етики протягом минулого навчального року, і стан дотримання етичних норм у щоденному житті нашого навчального закладу. Були внесені пропозиції щодо розроблення Положення про академічну доброчесність учасників освітнього процесу Національного університету харчових технологій та підписання здобувачами освіти освітнього ступеня «Бакалавр» набору 2022 року Декларації про дотримання академічної доброчесності здобувачем вищої освіти в Національному університеті харчових технологій.

Питання викликало жваве обговорення, до якого долучилися ректор Олександр Шевченко, перший проректор Володимир Яровий, проректор з наукової роботи Сергій Токарчук, директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайло Масліков, директорка Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Олена Подобій, завідувач кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв Олександр Гавва.

Після обговорення вчена рада ухвалила продовжувати заходи з популяризації академічної доброчесності, роз’яснення місії та функцій Кодексу академічної етики університету здобувачам освіти всіх ступенів, у робочому порядку доопрацювати формулювання Декларації про дотримання академічної доброчесності здобувачем вищої освіти, розпочати розроблення проєкту Положення про академічну доброчесність учасників освітнього процесу та винести його на громадське обговорення.    

План роботи вченої ради на 2022-2023 навчальний рік представив ректор Олександр Шевченко.

Також вчена рада заслухала звіт стипендіатів Кабінету Міністрів України та обрала претендентів на отримання стипендії Кабінету Міністрів України для  молодих учених. З цього питання доповів голова Ради молодих вчених університету Олексій Губеня. Він навів дані щодо виконання індивідуальних планів стипендіатами – старшим науковим співробітником Проблемної науково-дослідної лабораторії Романом Святненком, доцентом кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Володимиром Захаровим та доценткою цієї ж кафедри Людмилою Дейниченко, а також представив кандидатури претендентів на отримання стипендії КМУ – асистентку кафедри технології молока і молочних продуктів Оксану Басс, аспірантку кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Євгенію Шубіну та доцентку кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анастасію Шевченко.

Ректор висловив подяку Раді молодих вчених і особисто її голові, доценту Олексію Губені за гуртування молодих науковців університету.

Процедура обрання претендентів на отримання стипендії Кабміну передбачала таємне голосування, яке відбулося на дистанційній платформі університету, а до лічильної комісії обрали завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрія Мариніна, заступницю проректора з правових питань Олену Негоду та начальника відділу кадрів Сергія Беседу.

Поки працювала лічильна комісія, розглянули поточні питання – звіти докторантів Ігоря Дубковецького та Анастасії Шевченко про виконання індивідуальних планів; створення разової спеціалізованої вченої ради з розгляду дисертації на здобуття ступеня «Доктор філософії» аспірантом кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування Андрієм Слюсенком, структурні зміни в університеті щодо закриття науково-методичного кабінету з обслуговування кафедр гуманітарного спрямування, як неефективного; клопотання кафедр про дозволи на закордонні відрядження викладачів для стажування у Німеччині та Франції.

Насамкінець голова лічильної комісії Андрій Маринін оприлюднив результати таємного голосування – усі присутні члени вченої ради одностайно підтримали кандидатури претендентів на отримання стипендії КМУ для молодих вчених. З чим їх привітали й побажали успішного проходження наступних етапів відбору та подальших наукових злетів.

Закриваючи засідання, ректор Олександр Шевченко зазначив, що попри всі виклики й труднощі, наш університет вистояв й успішно функціонує: ми завершили навчальний рік в умовах воєнного стану, ми випустили бакалаврів і ведемо вступну кампанію, ми розпочали новий навчальний рік, вжили усіх можливих заходів для безпеки наших викладачів, співробітників і здобувачів освіти, ми ведемо активну наукову роботу й маємо нові вагомі здобутки – науковий журнал університету «Ukrainian Journal of Food Science» увійшов до бази даних Scopus і тепер індексується уже двома потужними наукометричними базами – Scopus і Web of Science. Ректор нагадав, що для наших науковців публікації в журналах університету безкоштовні й закликав посилювати свою публікаційну активність.

Очільник нашого вишу також нагадав, що наближаються зразу два наших професійних свята – День працівників освіти і День працівників харчової промисловості. Він привітав колектив і побажав мирного неба, здоров’я, творчої наснаги й успіхів, адже кожною нашою маленькою перемогою всі ми наближаємо найважливішу.

Опублікований: 29-09-2022
Читайте також:
Радіє за партнерів-виробничників колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

Багаторічні тісні зв’язки поєднують НУХТ із одним зі сучасних підприємств пивоварної галузі промисловості – Бердичівським пивоварним заводом. Його продукція  широко відома в Україні, завдяки високому професіоналізму, відданості своїй справі усього колективу підприємства. Завод очолює випускник нашого університету Володимир Ліпецький. Фахівці підпр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Радіє за партнерів-виробничників колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв 01 липня 2019

Погляд у майбутнє

У спеціалізованій  школі № 307 з поглибленим вивченням природничих наук Деснянського району м. Києва  відбувся Ярмарок професій, в якому взяли участь заклади вищої освіти міста. Наш університет представили завідувач Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Валентина Кудіна та доцент кафедри ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Погляд у майбутнє 29 лютого 2020

У Навчально-науковому інституті економіки і управління визначили переможців І етапу логістичної стратегії «Business on the move»

За підтримки асоціації «Український логістичний альянс» компанія «5PL» 11 травня провела І етап турніру «Business on the move. Logistic gamers and professionals» серед студентів Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ. День за днем зростає рівень вимог до знань і навичок логіста, як організатора ланцюгів поставок у всьому світі, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Навчально-науковому інституті економіки і управління визначили переможців І етапу логістичної стратегії «Business on the move» 15 травня 2018

Берпі у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

20 вересня 2019 року о 12 годині 30 хвилин студенти Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ долучилися до Всеукраїнського флешмобу «Берпі», який одночасно проводився у всіх закладах вищої освіти України. Берпі – кроссфіт, що поєднує кілька послідовних рухів – присідання, упор лежачи й стрибок. Організували та провели флеш-моб в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Берпі у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 20 вересня 2019