На базі Одеської національної академії харчових технологій (ОНАХТ) відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа». На підсумковій науково-практичній конференції конкурсу, де автори кращих робіт мали можливість оприлюднити свої наукові здобутки, наш університет представила студентка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Владлена Михайленко, яка виконала наукову роботу «Інноваційна технологія суфле» під керівництвом доцента кафедри готельно-ресторанної справи Тетяни Голікової.
Метою роботи було розроблення інноваційної рецептури гарячої солодкої страви суфле зі зниженою енергетичною цінністю та функціональними властивостями. У результаті створені рецептури суфле складаються з аглютенової сировини – рисового борошна або крохмалю тапіоки, насіння льону, гарбуза, банану, вівсяного молока та какао-порошку. Наявність у вівсяному молоці цінного полісахариду β-глюкану забезпечує виведення холестерину зі судин. Суфле може бути рекомендоване в дитячому харчуванні для дітей старше 3-х років, а також для тих, хто має підвищений рівень цукру в крові. Авторка дослідила органолептичні, фізико-хімічні та технологічні показники розробленого суфле, а також розрахувала харчову цінність і визначила глікемічний індекс.
Результати наукової роботи опубліковані у вітчизняних і зарубіжних виданнях та захищені патентом України. Технологія суфле апробована в умовах ресторану «Vino e Cucina», м. Київ.
Після доповіді Владлени Михайленко, що супроводжувалася мультимедійною презентацією, члени журі з профільних закладів вищої освіти України та викладачі ОНАХТ задавали питання, на які наша учасниця надала чіткі та ґрунтовні відповіді – і в результаті здобула ІІ місце.
Після закінчення роботи конференції організатори запропонували конкурсантам пішохідну екскурсію центральною частиною міста Одеси, де вони з великим задоволенням доторкнулися до особливого одеського колориту, дізналися цікаві факти з історії міста.
Вітаємо Владлену Михайленко і бажаємо їй успіхів у підкоренні нових наукових висот!