Період практики для студента – один із важливих етапів навчання, адже можна випробувати отримані в університеті знання. Ділом підтвердити теорію поспішили наші студенти-екологи, адже для 4 курсу розпочалася виробнича та переддипломна практики.
Зокрема, Аліна Семенюк і Тетяна Яцюк намагалися впоратися з екологічними проблемами молокопереробних підприємств – ПП «Ізяславмолпродукт» (м. Ізяслав, Хмельницької обл.) і ПрАТ «Тернопільський молокозавод» (м. Тернопіль).
Здавалося б, підприємства з переробки молока однакові, але все ж таки мають різні екологічні проблеми. Основною проблемою на підприємствах є побічний продукт, який утворюється в результаті виробництва масла, м’яких сирів та інших молочних продуктів – сироватка. Дівчата впевнились, що підприємства належним чином утилізують даний продукт, так як він має великий показник за забрудненням, і лише невелика кількість потрапляє до стічних вод.
Проходячи практику на ТОВ «Спецтехніка» (Яготинський цукровий завод, м. Яготин, Київської обл.), Євген Васильєв переконався в правдивості твердження, що цукрова промисловість – одна з найбільш сильно забруднених галузей харчової промисловості, тому що під час виробництва цукру на підприємстві утворюються висококонцентровані стоки, а також викиди та побічні продукти перероблення цукрових буряків. Студент детально ознайомився з технологією виробництва, і велику увагу приділив тим стадіям, на яких утворюються відходи.
Анастасія Волчецька ознайомилася з виробництвом пива на підприємстві ТОВ «Пивоварня Зіберта» у м. Фастові Київської обл., де запроваджена система управління якістю ДСТУ ISO 9001:2009.
Яна Тищенко та Олена Вислінська дізнавалися про екологічні проблеми, які виникають в результаті виробництва кондитерських виробів на ТОВ «КФ «Тортовик» (м. Ірпінь, Київської обл.). На перший погляд, кондитерська галузь – маловідходна і найменш проблемна, однак, тільки еколог одразу побачить важливі проблеми, що важко вирішити на невеликих підприємствах, які не мають можливості встановити очисне обладнання.
В міру своїх теоретичних знань майбутні спеціалісти надали рекомендації по усуненню екологічних проблем на цих підприємствах.