5 листопада 2025 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно розпочала роботу сертифікатна програма «Нутриціологія та дієтологія у сучасних технологіях харчових виробництв», яка об’єднала рекордну кількість учасників – 23 слухачі. Серед них – як професіонали ресторанної індустрії, так і здобувачі освіти нашого університету різних освітніх програм і ступенів: від бакалаврів до докторів філософії.
Програму організовано з ініціативи ректора, доктора технічних наук, професора Олександра Шевченка. Модераторами виступають завідувачка кафедри, професорка Олександра Нєміріч, доцентки Наталія Ющенко та Ірина Корецька, а також старший викладач Артем Ущаповський.
Перше заняття відбулося у форматі онлайн-дискусії, яку провела food coach, власниця компанії «Хочу&Буду», шефиня, крафтова технологиня, спеціалістка з нутриціології та харчової психології, учасниця проєкту «МастерШеф Україна» Олександра Чувакіна. Тема її виступу – «Сучасні принципи нутриціології для здоров’я нації».
Пані Олександра поділилася власним досвідом організації здорового харчування відповідно до сучасних принципів нутриціології, а також розкрила секрети приготування смачних і водночас корисних страв. Аудиторія активно долучилася до обговорення: під час і після дискусії учасники поставили багато запитань, адже тематика нової сертифікатної програми є надзвичайно актуальною, інноваційною та креативною для сучасного українського суспільства.
Спікерка розповіла про свій професійний шлях у галузі нутриціології, представила успішно реалізовані проєкти та поділилася корисними порадами щодо розроблення і вдосконалення індивідуальних раціонів харчування. Окрему увагу вона приділила сучасній моделі «тарілки здорового харчування», а також окреслила основні напрями впровадження принципів нутриціології та дієтології у технології виробництва харчової продукції.
Попри складні обставини, зокрема відключення електроенергії, пані Олександра забезпечила повноцінне занурення слухачів у сферу здорового харчування, надавши їм можливість отримати не лише теоретичні знання, а й цінні hard&soft skills.
Організатори щиро вдячні спікерці за натхненну співпрацю, потужний старт програми, бажають Олександрі Чувакіній подальшого професійного розвитку, нових успіхів і збереження тієї ж енергії, цілеспрямованості та креативності і з нетерпінням чекають на наступні зустрічі й нові спільні проєкти.
Сертифікатна програма триває! Уже 8 листопада в університеті відбудеться практичний майстер-клас, під час якого кожний слухач матиме змогу ознайомитися із сучасними підходами до оцінювання поживної цінності харчових продуктів. Захід проведуть розробниці автоматизованого проєкту харчової промисловості «СУПіК: Система управління продуктами і кухнею 2» Оксана Солдатова, Яна Хоменко та Міла Рісс.