Н У Х Т

Смакові речовини – важливі компоненти харчових продуктів

24 березня 2021

Смакові речовини – важливі компоненти харчових продуктів

Викладачі кафедри харчової хімії продовжують серію відкритих лекцій. Черговий надзвичайно цікавий захід – лекція вибіркового курсу «Основи органічної хімії духмяних, барвних та структуроутворюючих речовин» – відбувся 24 березня для здобувачів ІІ-го курсу спеціальності 181 «Харчові технології та інженерія» Навчально-наукового інституту харчових технологій. Тема лекції, що прочитала старша викладачка кафедри Наталія Зінченко, – «Смакові речовини».

Варто зазначити, що смакові речовини різної хімічної природи відомі людству з давнини. Лекторка зупинилась на історичних і географічних засадах використання різних прянощів, зауважила що на сучасному етапі розвитку харчової хімії досліджено більше 200 цих сполук.

Викладачка розглянула анатомію язику, зокрема смакові L-глутамінові рецептори, які безпосередньо впливають на сприйняття їжі. Особливу зацікавленість слухачів викликала інформація щодо п’ятого смаку – умамі, що впливає на змішування та підсилення функції смакових рецепторів. Основним компонентом умамі є глютамінова кислота та її солі, під впливом яких стимулюються біохімічні процеси організму, в тому числі, при надмірному вживанні (більше 120 мг на 1кг ваги людини), може виникнути так званий «Синдром китайських ресторанів».

Далі лекторка розглянула хімічну будову, фізичні, біохімічні властивості нуклеотидів гуанілової та інозилової кислот, глікопротеїну білкової будови міракуліну, що також використовують при формуванні смакових якостей харчових продуктів.

Наступний розділ лекції був присвячений класифікації, хімічним властивостям, біологічній активності, використанню та цукровим еквівалентам різноманітних підсолоджувачів (цукрозамінників). Викладачка постійно звертала увагу слухачів на кодировки вищезазначених речовин у складі харчових продуктів.

Лекційне заняття промайнуло непомітно, було добре структуроване, темп лекції дозволяв ретельно конспектувати матеріал. Колеги відзначили високий рівень викладацької майстерності Наталії Зінченко.

На завершення лекторка наголосила на правилах профілактики вірусних захворювань, побажала слухачам міцного здоров’я і висловила надію на швидку зустріч уже безпосередньо в університеті.

Опублікований: 24-03-2021
Читайте також:
На «відмінно»

На кафедрі технології зберігання і переробки зерна відбувся захист дипломного проекту «Проект елеватора місткістю 70000 тонн в місті Томаківка Дніпропетровської області» на здобуття ОКР «Спеціаліст» зі спеціальності 7.05170101 «Технології зберігання і переробки зерна» Ігорем Кокотіхіним. Науковий керівник проекту – доцент кафедри Олег Євтушенко. Е...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На «відмінно» 15 січня 2018

Фахівці кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів готуються до вступної кампанії 2017 року

Значним резервом поповнення контингенту студентів технологічних спеціальностей Навчально-наукового інституту харчових технологій нашого університету є молодші спеціалісти – випускники коледжів. Тому цьому напрямку з року в рік приділяється значна увага у профорієнтаційній роботі. Відповідальний за профорієнтаційну роботу кафедри технології м’яса і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів готуються до вступної кампанії 2017 року 27 січня 2017

Осіння прогулянка здобувачів кафедри експертизи харчових продуктів

Студенти групи ХЕ-1-10 з кураторкою, доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Оксаною Мельник прогулялися затишними парками на київських кручах. Парк «Володимирська гірка» вражає чудовими краєвидами та пам'ятником Володимиру Великому. Пройшлися пішохідно-велосипедним мостом, який з’єднує парк та Арку дружби народів і отримали сюрприз – фото...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Осіння прогулянка здобувачів кафедри експертизи харчових продуктів 15 вересня 2021

Голкіпер «IMS-НУХТ» – володарка титулу «Міс фото ФАСК 2020»

У березні на сайті Футбольної асоціації студентів м. Києва (ФАСК) стартував традиційний конкурс краси серед дівчат, що представляють команди чемпіонату м. Києва з футзалу серед жіночих команд ЗВО. І ось підсумки підведені. Цього року близько 4,5 тисяч підписників віддали свої голоси за чарівних конкурсанток. Команду Національного університету хар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Голкіпер «IMS-НУХТ» – володарка титулу «Міс фото ФАСК 2020» 30 квітня 2020