16 листопада 2024 року кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Технології харчування» у рамках вивчення дисципліни «Організація ресторанного господарства» було організовано онлайн-лекцію на тему «Сучасні аспекти вибору асортименту продукції та формування меню закладів ресторанного господарства» зі стейкхолдером, професіоналом-практиком ресторанного бізнесу Олександром Сабіровим.
Фахівець детально розглянув особливості ведення ресторанного бізнесу в сучасних реаліях. З власного досвіду розповів про правила підбору асортименту продукції та складання меню для нових закладів і тих, що вже діють. Навів приклади страв, які можуть бути «Робочими конячками», «Загадками» та «Собаками» в меню закладу та поділився особливостями роботи з ними.
Здобувачі змогли детально дізнатися про АВС – аналіз меню, який передбачає дослідження протягом певного періоду (кварталу) трьох показників: кількості продажів, їх обсягу і маржинального прибутку. Згідно з принципом Парето всі страви поділяються на три групи: «А» – це страви, на які є попит, вони дають закладу до 80 %; «В» – до 15% і «С» – лише 5% виторгу.
Високий професіоналізм, педагогічна майстерність і компетентність Олександра Сабірова дозволили доступно розкрити упорядковану системну інформацію, новітні факти, події та проблемні питання за темою лекції.
Позитивним моментом гостьової лекції стало дискусійне обговорення актуальних питань, здобувачі отримали відповіді на поставлені запитання: які кухні будуть завойовувати ринок ресторанного господарства найближчі три роки; з чого потрібно розпочинати роботу в закладі, щоб швидко не вигоріти; як стати успішним ресторатором; чи варто відкривати власний бізнес, не маючи достатнього досвіду і у яких закладах слід його набувати тощо.
Колектив кафедри висловлює щиру подяку Олександру Сабірову за цікаву та змістовну лекцію, високий професіоналізм, цінні поради та щире бажання ділитися зі здобувачами освіти своїм досвідом і фаховими надбаннями!