Н У Х Т

Перший серйозний крок у професійній підготовці біотехнологів-третьокурсників

02 травня 2022

Перший серйозний крок у професійній підготовці біотехнологів-третьокурсників

У здобувачів-біотехнологів освітнього ступеня «бакалавр» 3-й курс є «переломним» за такими причинами.

По-перше, саме на третьому курсі вони отримують «постійну прописку» на випусковій кафедрі біотехнології і мікробіології (БТМ), оскільки з цього часу більшість освітніх компонент освітньо-професійної програми є дисциплінами фахового професійного спрямування, які викладаються на кафедрі БТМ. Крім того, третьокурсникам призначаються постійні наставники з науково-педагогічних працівників кафедри, під керівництвом яких вони виконуватимуть курсові і кваліфікаційні дипломні проєкти (роботи).

По-друге, з третього курсу здобувачі мають можливість долучитися до виконання науково-дослідної експериментальної роботи і стати членом наукового гуртка BIOTECH.

По-третє, на третьому курсі здобувачі виконують першу курсову роботу інженерного спрямування, присвячену розробленню технологічної схеми одержання практично цінних продуктів біотехнології різного призначення.

Виконання цієї роботи потребує застосування знань, одержаних під час вивчення на першому і другому курсі хімічних, біологічних та інженерних дисциплін. Якраз під час виконання курсової роботи здобувачі починають розуміти, чому вони вивчали дисципліни у певному порядку, а також стає зрозумілішим закодоване словосполучення «структурно-логічна схема підготовки фахівців».

Зокрема, Анастасія Охмакевич працює над науковими дослідженнями, які почала виконувати восени цього навчального року. Вона займається синтезом за наявності біологічного індуктора комплексу поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017, яким притаманні антимікробні, антиадгезивні властивості та здатність до руйнування біоплівок.

Здобувачка зазначає, що їй цікаво виконувати курсову роботу, адже це включає в себе і краще розуміння наукової роботи, і читання наукових статей, авторами яких є викладачі нашого університету, і закріплення базового матеріалу, який має знати майбутній біотехнолог. Під час написання розділів, крім пошукової роботи, вона разом із керівником обирає обладнання, лабораторний посуд і методи контролю, уявляючи себе на виробництві. Студентка дуже задоволена, що працює саме над цією темою, тому що у майбутньому має шанс реалізувати знання на практиці, оскільки такий біосинтез не потребує великих економічних затрат, відносно нескладний і ефективний. Здобувачка впевнена, що її робота може стати кроком до майбутнього наукового прориву, який буде корисним людству.

Її колега Анна Воробей додає, що найцікавіший період студентства – написання наукової роботи. Можливість на практиці власноруч зробити певні досліди зі своїм цільовим метаболітом її неабияк надихає й додає впевненості у тому, що науковиця на правильному шляху. Підкріплення практичною частиною, зробленою на базі кафедри БТМ, курсового проєкту, який є частиною майбутнього диплому, дає розуміння того, що потроху, рік за роком, здобувачка перетворюється на спеціаліста, здатного вирішувати практичні завдання. А після отримання диплому бакалавра, випускники вже мають на своєму рахунку першу серйозну наукову працю, яка підтверджує те, що студенти кафедри БТМ вміють вдало застосувати свої знання і на практиці. Курсовий проєкт, пов’язаний із тематикою наукових досліджень, це і є перший серйозний крок у професійній підготовці. 

Опублікований: 02-05-2022
Читайте також:
Успішний захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) на кафедрі готельно-ресторанної справи

24 листопада 2023 року відбувся успішний захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) з галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» асистенткою кафедри готельно-ресторанної справи Анастасією Різник. Тема дисертаційної роботи – «Удосконалення технології хліба з вівсяного...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішний захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) на кафедрі готельно-ресторанної справи 28 листопада 2023

Слухачі сертифікатної програми вивчили вина Болгарії

Триває навчання слухачів сертифікатної програми «Науково-практичні основи дегустації вин та міцних алкогольних напоїв», що вже восьмий рік функціонує на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства під керівництвом професорки Марини Білько. Чергове виїзне заняття, на яке вони вирушили разом із викладачами кафедри, було присвячене знайомс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Слухачі сертифікатної програми вивчили вина Болгарії 22 травня 2024

Досвід найкращих переймають студенти і викладачі кафедри технології консервування

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій разом із викладачами кафедри технології консервування відвідали сучасне українське виробництво з перероблення плодово-ягідної продукції – «Аграна Фрут» у м. Вінниці. «Аграна Фрут» – світовий лідер із оборотом € 1,14 мільярдів, що спеціалізується на переробленні фруктів, ягід, і включає в с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід найкращих переймають студенти і викладачі кафедри технології консервування 26 березня 2018

Про цифровізацію харчової промисловості на Digital Food Forum-2024

5 квітня відбувся Digital Food Forum-2024, який зібрав ключових гравців харчової промисловості та інноваційних технологій для обміну досвідом, ідеями та кращими практиками у галузі цифровізації харчової промисловості. До активностей заходу долучилися здобувачі освітньої програми «Технології харчування» разом із викладачами кафедри технології ресто...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про цифровізацію харчової промисловості на Digital Food Forum-2024 09 квітня 2024