Н У Х Т

Інноваційне програмне забезпечення від наших фахівців для автоматизації вакуум-апаратів цукрового заводу

08 січня 2019

Інноваційне програмне забезпечення від наших фахівців для автоматизації вакуум-апаратів цукрового заводу

Викладачі кафедри інтегрованих автоматизованих систем управління Олег Клименко та Володимир Полупан взяли участь у розробленні та налагодженні програмного забезпечення ПЛК і SCADA для АСУТП продуктового відділення з використанням ПЛК Modicon M580 (Шнейдер Електрик) та SCADA Citect.

Генеральним підрядчиком робіт по створенню АСУТП є ТОВ «САУТКОМ». Роботи по впровадженню АСУТП 1-го продукту проводилися ще в 2107-му році, наприкінці 2018-го року система управління охопила вакуум-апарати 2-го та 3-го продукту. Використання міжнародних стандартів по розробленню алгоритмів для керування періодичними виробництвами (ISA-88/IEC-61512) та власного функціонального каркасу, а також висока професійність і великий досвід співробітників ТОВ «САУТКОМ» дозволили без ускладнень розширити існуюче рішення для 1-го продукту на нову підсистему.

За попередній сезон позитивну оцінку отримало використання двох типів режимних карт: активної («ControlRecipe» в термінології ISA88) та шаблону варки («MasterRecipe» в термінології ISA88), що давало змогу операторам вносити корективи в поточну варку не змінюючи шаблон для наступних варок.

Використання Batch-архівів дозволило проаналізувати роботу вакуум-апаратів 1-го продукту та внести зміни в шаблони варки для отримання ще кращого результату.

Групове налагодження каналів дало змогу в короткі терміни здійснити передпускові перевірки сигналів вводу/виводу.

Для системи були збережені такі підходи до розроблення програмного забезпечення: використання автоматів станів; використання двох типів режимних карт; використання Batch-архівів; групове налагодження каналів; використання контекстних налагоджувальних вікон; використання контекстних трендів.

Також була додана синхронізація часу між SCADA та ПЛК для точнішого відображення змін.

Колектив кафедри вдячний ТОВ «САУТКОМ» за довіру та можливість реалізації й удосконалення інноваційних підходів у програмуванні АСУТП.  

Опублікований: 08-01-2019
Читайте також:
В університеті відбувся перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади з напряму «Харчові технології»

В університеті відбувся перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади з напряму «Харчові технології». З початком олімпіади студентів привітали проректор з наукової роботи Олександр Шевченко, завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимир Ковбаса, завідувач кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства А...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті відбувся перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади з напряму «Харчові технології» 07 березня 2018

Харчування – епігенетичний ключ до здорового довголіття

17-18 лютого 2024 р. відбувся ІV Opinion Leaders Міждисциплінарний симпозіум нутриціології та дієтології «Харчування як епігенетичний ключ: від фетального програмування до здорового довголіття», у роботі якого взяли участь представники нашого університету, зокрема викладачки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професорка Наталія...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Харчування – епігенетичний ключ до здорового довголіття 19 лютого 2024

Зв’язок теорії та практики – пріоритет у фаховій підготовці студентів-технологів Полтавського фахового коледжу НУХТ

Від початку другого семестру поточного навчального року у Відокремленому структурному підрозділі «Полтавський фаховий коледж НУХТ» студенти-технологи, які навчаються за освітньо-професійними програмами «Зберігання, консервування та переробка молока» і «Зберігання, консервування та переробка м’яса», виконують блок лабораторних робіт з фахових дисцип...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зв’язок теорії та практики – пріоритет у фаховій підготовці студентів-технологів Полтавського фахового коледжу НУХТ 11 лютого 2021