Днями в рамках договору про співпрацю між нашим університетом і Ліцеєм №21 Голосіївського району м. Києва відбувся потужний профорієнтаційний івент для учнів 9-11 класів.
Ліцеїсти змогли відвідати всі наші структурні підрозділи, поспілкуватися з деканами, директорами та професорсько-викладацьким складом.
Зустріч розпочалася з привітального слова заступника відповідального секретаря приймальної комісії, уповноваженої особи консультаційного центру НУХТ Артема Ущаповського, який ознайомив гостей із перевагами навчання в університеті, сучасними освітніми програмами та лайфхаками щодо вступної кампанії-2025.
Далі на наших гостей очікувало знайомство з факультетом автоматизації і комп’ютерних систем. Тут доцент кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Андрій Мошенський провів цікавий майстер-клас «Використання Інтернету речей для створення розумного будинку», під час якого всі присутні мали змогу створити кінцевий пристрій, сенсор для системи Інтернету речей на базі безпроводових сенсорних мереж на устаткуванні Espressif та Semtech. Крім того, завідувач кафедри Сергій Грибков і доцент кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка Володимир Полупан провели екскурсії лабораторіями випускових кафедр факультету.
Наступною зупинкою став факультет біотехнології та екологічного контролю. На кафедрі біотехнології і мікробіології за участі асистентки Ірини Ковшар, старшої викладачки Тетяни Сулейко та третьокурсниць спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» Юлії Самсонової й Анастасії Сахневич відбувся цікавий і пізнавальний майстер-клас, присвячений харчовій біотехнології. Старшокласники дізналися про харчові продукти біотехнологічного виробництва, серед яких – комбуча, квас, хліб, кисломолочні продукти тощо. Після теоретичної частини учні отримали унікальну можливість самостійно налаштувати світлові мікроскопи та дослідити препарати Saccharomyces cerevisiae – культури дріжджів, що широко застосовується у харчових технологіях. Також ліцеїсти отримали детальну та актуальну інформацію про спеціальність «Екологія» від доцентки кафедри фізики та професійної безпеки Аліни Сірик.
На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка гостей зустрічала дружна викладацько-студентська команда профорієнтаторів у складі заступниці декана і відповідальної за профорієнтаційну роботу факультету, старшої викладачки Олени Тищенко, завідувачки кафедри готельно-ресторанної справи Лариси Шаран, відповідального за профорієнтаційну роботу кафедри, асистента Андрія Собіна та активних першокурсників на чолі з головою студентської ради Поліною Ляхович і очільницею профорієнтаційного сектору студради факультету Катериною Асташенко.
Креативний майстер-клас з Latte Art для майбутніх вступників провели здобувачі освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Денис Шалахманов і Олександр Головко під керівництвом викладачки дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє», доцентки Ольги Пушки. Наші гості відчути себе у ролі професійних бариста і насолодилися горнятком ароматного кавового напою.
Наступною зупинкою був Навчально-науковий інститут харчових технологій. На кафедрі харчової хімії старші викладачки Христина Чебаненко та Надія Квітковська підготували майстер-клас «Світ хімічних перетворень», спрямований на зацікавлення кожного хімією, зокрема неорганічними сполуками та процесами, з ними пов’язаними. Усім присутнім захотілося поринути у чудовий і загадковий світ хімії, адже було продемонстровано досліди з речовинами, які використовуються у повсякденному житті і з якими можна створити яскраві експерименти. Учні теж змогли показати свої знання з хімії та провести деякі досліди самостійно. Було яскраво, кольорово та емоційно!
Гру з промовистою назвою «Крах чи успіх? Все в твоїх руках» розробила та провела для ліцеїстів старша викладачка кафедри маркетингу Ірина Ніколаєнко, відповідальна за профорієнтаційну роботу Навчально-наукового інституту економіки і управління. Гості спробували себе в ролі справжніх економістів, маркетологів, підприємців, фінансистів, аналітиків та багатьох інших, хто формує сучасний ринок.
Найбільше вражає те, як швидко учасники загорілися ідеєю – кожний мав можливість відчути відповідальність, свободу прийняття рішень і навіть невеликі кризові ситуації – усе, як у реальному бізнесі. А динаміка гри змусила забути, що вони ще не студенти – рішучість, креативність, командна робота та запал в очах переконали, за таким поколінням – точно майбутнє.
Підсумком стали унікальні продукти, які учні створили власноруч – з концепцією, позиціонуванням, стратегією просування та навіть аргументами для інвестора. Хтось ставив на креативність, хтось – на потреби ринку, але кожна команда довела: успіх – це не випадковість, а результат командної роботи, аналітики й відваги брати на себе відповідальність.На цьому івенті ліцеїсти отримали справжнє натхнення й відчули, коли «можу» і «хочу» нарешті зустрічаються.
І на останок гості познайомилися з Навчально-науковим інженерно-технічним інститутом імені академіка І.С. Гулого. Зустріч розпочалася зі спілкування з директором інституту, доцентом Сергієм Блаженком, під час якого старшокласники дізналися про спеціальності та освітні програми, за якими відбувається підготовка фахівців у інституті, освітні та кар’єрні можливості тощо.
Далі старший викладач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Андрій Слюсенко та доцент цієї ж кафедри Роман Якобчук провели професійні майстер-класи.
Під час майстер-класу, проведеного Романом Якобчуком, ліцеїсти мали унікальну можливість ознайомитися з будовою та роботою навчальної модульно-виробничої системи (MPS) компанії «Фесто» для переміщення та сортування виробів. Викладач продемонстрував, як інтелектуальні системи на базі передової механіки та електроніки здатні ефективно виконувати завдання.
Значну увагу було приділено 3D-моделюванню під час майстер-класу Андрія Слюсенка, який наочно показав процес створення моделей і можливості сучасного програмного забезпечення для 3D-моделювання. Учні дізналися про різні програмні інструменти та методи, що використовуються для розроблення тривимірних моделей.
Андрій Слюсенко також розповів про етапи та технології 3D-друку, продемонстрував роботу 3D-принтера. Учасники зустрічі в режимі реального часу побачили, як відбувається створення виробу за даними спроєктованої 3D-моделі.
Вдячні за сприяння в організації зустрічі доцентці кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Олені Андріюк і директорці Ліцею №21 Олені Шамоті.
Такі події – не лише про вибір професії, а й про натхнення, мотивацію, перші впевнені кроки до майбутнього. Дякуємо всім учасникам за активність і щирий інтерес до науки!