Н У Х Т

Науковий Олімп підкорено ще однією здобувачкою ступеня «Доктор філософії»

01 грудня 2023

Науковий Олімп підкорено ще однією здобувачкою ступеня «Доктор філософії»

30 листопада до уваги разової спеціалізованої вченої ради своє дисертаційне дослідження  «Удосконалення технології морозива з овочевою сировиною» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» представила аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів Вікторія Сапіга.

Дослідження, виконане під науковим керівництвом д.т.н., професорки Галини Поліщук, присвячене удосконаленню технології морозива з овочевою сировиною за рахунок попередньої активації її функціонально-технологічних властивостей, розроблення рецептурного складу морозива нових видів з натуральними інгредієнтами та уточнення технологічних режимів його виробництва.

Свої дослідження за темою дисертації здобувачка виконувала у лабораторіях кафедри технології молока і молочних продуктів, кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, Проблемній науково-дослідній лабораторії університету. За окремими розділами дисертаційної роботи Вікторія працювала у лабораторіях Університету природничих наук у Любліні (Польща), де технічну і консультативну підтримку їй надавали професор кафедри технології молочних продуктів та функціонального харчування Станіслав Млеко та професорка Інституту генетики, селекції та біотехнології рослин Марта Томчинська-Млеко, а також у Державному університеті імені Марії Кюрі-Склодовської (Польща). Наукова новизна її розробки підтверджена позитивним рішенням Державного департаменту інтелектуальної власності про видачу патентів України.

Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, доктор технічних наук, професор Василь Пасічний. У складі ради працювали рецензентки – професорка кафедри технології молока і молочних продуктів Олена Грек і доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталія Ющенко та опонентки – завідувачка кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк Державного біотехнологічного університету, професорка Вікторія Погарська і доцентка кафедри технології молока і молочних продуктів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького Наталія Сливка.

Члени спецради позитивно оцінили дисертаційне дослідження здобувачки, зазначивши, що воно є завершеною самостійною працею, в якій отримані нові науково-обґрунтовані результати, розроблена авторкою технологія дає можливість отримати морозиво високої харчової та біологічної цінності, стабільної консистенції, виключити необхідність застосування при його виробництві шкідливих для здоров’я людей штучних структуроутворювачів та розширити асортимент комбінованих молочно-рослинних продуктів, спрямованих на підвищення імунітету населення України.

Дуже тепло відгукнулася про дослідницькі і людські якості молодої науковиці її керівниця, професорка Галина Поліщук.

За результатами захисту спеціалізована вчена рада одноголосно винесла рішення про присудження Вікторії Сапізі наукового ступеня «Доктор філософії» у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Вітаємо здобувачку та її наукову керівницю! Бажаємо наснаги й подальших високих наукових злетів!

Опублікований: 01-12-2023
Читайте також:
Крок до збереження озонового шару: унікальний проєкт випускників кафедри теплоенергетики та холодильної техніки

Випускники освітньо-професійних програм «Холодильні техніка та технології» і «Теплоенергетика та енергоефективні технології» кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, а нині – фахівці компанії BMSERVICE Олександр Давиденко, Дмитро Дадаков, Руслан Кузьменко, Олег Приступа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Крок до збереження озонового шару: унікальний проєкт випускників кафедри теплоенергетики та холодильної техніки 19 травня 2023

320 цьогорічних випускників Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ отримали дипломи

30 червня 2018 року в приміщенні актової зали Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбулася урочиста подія – випуск груп 2018 року. Із привітальним словом до випускників звернулися директор коледжу Віра Кузнецова, духовний наставник, отець Михайло, голови державної кваліфікаційної комісії Володимир Васьків і Михайло Дми...

ЧИТАТИ ДАЛІ

320 цьогорічних випускників Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ отримали дипломи 03 липня 2018

Біотехнологічні студії: здобувачі підвищують фахові компетенції

Другий рік поспіль компанія «Ензим» організовує та проводить у Львові для студентів-біотехнологів освітній проєкт «Біотехнологічні студії». Минулого року наші здобувачки бакалаврату брали участь у цьому триденному науково-практичному заході. І дуже приємно, що і цього року юні біотехнологи кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Ростислав Коваль...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологічні студії: здобувачі підвищують фахові компетенції 14 листопада 2022

Цикл PDCA в дії

Днями на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося розширене засідання робочих груп освітніх програм «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» (освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр») та «Lean-виробництво харчової продукції» (освітній ступінь «Магістр»). Члени робочих груп обговорили результати аналізу освітніх програм після ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цикл PDCA в дії 15 лютого 2023