Н У Х Т

МОН планує скоротити кількість заяв, що можуть подавати вступники на бюджетне навчання

07 серпня 2019

МОН планує скоротити кількість заяв, що можуть подавати вступники на бюджетне навчання

Міністерство освіти наступного року планує скоротити кількість заяв, що можуть подавати вступники до закладів вищої освіти на бюджетну форму навчання. Зокрема, кількість бюджетних заяв буде скорочена з 7-ми до 5-ти, але не буде обмеження за спеціальностями, розшириться практика проведення ЗНО в магістратуру та очікується перехід від широких конкурсів до національного. Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич на прес-конференції, присвяченій підсумкам вступної кампанії. Умови прийому до вишів на 2020 рік із зазначеними змінами незабаром розмістять для громадського обговорення.

Міністр пояснила, що зменшення кількості заяв, зокрема, пов’язано з високим рівнем відмови вступників від рекомендацій на бюджет за 6-м і 7-м пріоритетами. Він становить понад 35%. Це при тому, що рекомендації за цими пріоритетами отримує найменша частка вступників – лише 3,1% та 2,5% відповідно. 

Зняття обмеження щодо кількості спеціальностей, за словами гендиректора директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олега Шарова, потрібне для того, щоб стимулювати в Україні розвиток міждисциплінарних освітніх програм.

Також він зазначив, що перелік спеціальностей магістратури, для вступу на які треба буде складати єдиний іспит за технологією ЗНО, планується розширити оскільки ця практика відверто позитивна, вона підтягує рівень знань випускників бакалаврату та вступників у магістратуру. Олег Шаров додав, що ще однією новацією має стати перехід від відомчих широких конкурсів до національного конкурсу. Тобто коли конкуренція за бюджетні місця між кращими вступниками не залежатиме від підпорядкування вишу. Сьогодні відомчі конкурси іноді показують досить неприємні приклади. Зокрема, коли за однією й тією ж спеціальністю в різних закладах держзамовлення може надаватися з дуже різними прохідними балами.

Після оприлюднення проєкту Умов прийому на 2020 рік всі охочі зможуть надіслати до них пропозиції та зауваження.

Опублікований: 07-08-2019
Читайте також:
Як у студії морозива «Gelarty» нашого проректора й викладачів зустрічали

15 листопада 2019 р. проректор з наукової роботи, професор Олександр Шевченко разом із директором Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Оксаною Кочубей-Литвиненко, завідувачем кафедри технології молока і молочних продуктів Галиною Поліщук, викладачами кафедри і провідним інженером відділу інтелектуальної власності Наталією Акутіною...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як у студії морозива «Gelarty» нашого проректора й викладачів зустрічали 18 листопада 2019

Проблеми та досягнення сучасної біотехнології

У нас час біотехнологія стала невід'ємною частиною таких важливих галузей, як медицина, рослинництво, тваринництво, харчова промисловість та природоохоронні технології. Тому кафедрою біотехнології Національного фармацевтичного університету була проведена І Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Проблеми та досягнення сучасної біотехноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Проблеми та досягнення сучасної біотехнології 21 квітня 2021

Викладацькі скіли доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

На кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулося відкрите заняття доцентки Аліни Наконечної з дисципліни «Стандартизація, метрологія, сертифікація у ресторанному господарстві» для здобувачів-бакалаврів другого курсу, збірної групи ХЧ-2. Тема лекції – «Теоретичні і правові основи стандартизації». На початку викладачка роз’яснила ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладацькі скіли доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 11 березня 2024

Інсайти івент-менеджменту для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» від успішної й талановитої випускниці

Цінним для сім’ї факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка є зустрічі зі своїми талановитими випускниками, які реалізувалися професійно і особистісно й готові ділитися знаннями і досвідом зі студентами. Цього разу спікерка – Вікторія Новікова, обдарована випускниця, учасниця студентського самоврядування, яка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інсайти івент-менеджменту для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» від успішної й талановитої випускниці 05 грудня 2022