Н У Х Т

Корисний досвід і позитивні враження першокурсників від компанії «Фармак»

23 червня 2023

Корисний досвід і позитивні враження першокурсників від компанії «Фармак»

Екскурсії до великих промислових і фармацевтичних компаній завжди стають для здобувачів спеціальності «Біотехнології і біоінженерія» місцем отримання корисного досвіду та вражень. Саме тому із великим задоволенням здобувачі групи БТ-1-1 вирушили на екскурсію на фармацевтичний завод «Фармак».

Компанія «Фармак» відома як лідер із виробництва лікарських препаратів не тільки в Україні, а й за її межами. Вона має сталу репутацію на міжнародній арені з європейськими стандартами якості та експортує свою продукцію у понад 40 країн світу, а останньою країною, у якій був відкритий ринок продукції «Фармак», стала Малайзія. Загалом у компанії налічується більше 400 найменувань препаратів.

На початку екскурсії здобувачі отримали комплект захисного одягу відповідно до стандартів виробництва GPM (на заводі дотримуються вимог з класів чистоти в приміщеннях, наприклад, у мікробіологічній та хімічночистій кімнаті, де допускається робота людини у спеціальному захисному одязі, – клас «B»).

Першим приміщенням, яке відвідали студенти, стала очисна станція, де експерт-інженер з чистих середовищ разом із екскурсоводами розповіли про етапи очищення водопровідної води за допомогою двоступеневої установки зворотнього осмосу та п’ятиступеневого дистилятора.

Під час проходження між дільницями, екскурсоводи наголошували на особливостях навчання персоналу щодо роботи на виробничих дільницях, гаслах і статутах компанії. Також розповідали детально про проходження предметів під час роботи через спеціальну очисну камеру з класу чистоти «D» до класу «C».

Після очисної станції, група рушила до наступної дільниці – цеху виготовлення рідких лікарських засобів. Процес виготовлення флаконів на дільниці повністю автоматизований – високоточна машина спочатку розігріває сировину (поліетиленові гранули) та розливає її у спеціальні форми. Після застигання та утворення правильної форми флаконів, непотрібні залишки пластику відрізаються та потрапляють у контейнер для відходів. Далі флакони заповнюються рідиною і направляються по стрічці до установки, що закручує ковпачки, і після прямують до машини з нанесення етикетки-самоклейки і тільки наприкінці працівники вручну розкладають флакони до коробки. На дільниці виготовляються відомі лікарські препарати, як «Нафтизин» та «Пілокарпін».

Наступною зупинкою стала біотехнологічна лабораторія з розроблення нових лікарських речовин. Провідний спеціаліст лабораторії познайомив групу з циклами виготовлення активних речовин Upstream і Downstream (процес очищення отриманої речовини), розповів про здобуток лабораторії у виділенні зі штаму Escherichia coli інтерферону-альфа-2b, що використовується у лінійці продукції компанії «Назоферон» та про процес отримання колоній штамів бактерій для синтезу біологічно активних речовин: спочатку з кріокамери, де зберігаються культури бактерій, дістають штам і переносять його для зрощування на поживному середовищі з додаванням розчинених солей мікроелементів у ферментатор, а після етапу зрощування – у сепаратор, де відбувається процес виділення гранул активної речовини. Після цього відбувається процес ультрафільтрації та вакуумного сушіння для отримання чистого активного матеріалу.

Наприкінці усієї екскурсії здобувачів також докладно ознайомили зі спеціалізованою кімнатою, де відбувається всередині машини нанесення розчинної плівки на таблетовані форми лікарських препаратів, тестування твердих таблеток на параметри ваги, міцності, щільності та розпаду на тестувальній установці.

Також кожен здобувач отримав від представників компанії приємний сюрприз – тематично-патріотичні наліпки.

Студенти отримали корисний і незабутній досвід від відвідування заводу. Вони дуже вдячні за організацію екскурсії керівництву факультету біотехнології та екологічного контролю, адміністрації і працівникам заводу «Фармак», старшому куратору групи БТ-1-1, доценту кафедри біотехнології і мікробіології Олександру Воронцову та екскурсоводці Олені Колесник.

Опублікований: 23-06-2023
Читайте також:
Практичні здобутки майбутніх професіоналів кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

З  31 жовтня по 11 листопада 2022 року в онлайн-форматі проводилися Всеукраїнські змагання хакатонів для студентів і випускників закладів вищої освіти України в межах освітньо-кар’єрного проєкту «Ігри заводів» 4.0. Цього року організатор ігор, HR-агенція «UGEN» запросила до участі та підготовки технічних кейсів провідні підприємства України: компа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні здобутки майбутніх професіоналів кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування 18 листопада 2022

Вибір може змінити все – довели митці на вечорі Навчально-наукового інституту харчових технологій

5 грудня поціновувачів студентської творчості вітав мистецький колектив Навчально-наукового інституту харчових технологій, який представив на суд глядача виставу «Дисидент». Про вибір, страх і прагнення зламати систему багато сказано, написано й зіграно. І ось ще один роздум щодо питань, що постають перед кожним час від часу. Як упораються з цією ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вибір може змінити все – довели митці на вечорі Навчально-наукового інституту харчових технологій 05 грудня 2019

Репозитарій НУХТ – на лідируючих позиціях

За підсумками літнього рейтингу репозитаріїв Transparent Ranking: Institutional Repositories by Google Scholar інституційний репозитарій нашого університету (eNUFTIR) посів 139-те місце у світі серед понад 4 тисяч учасників, 6 місце серед репозитаріїв України і 1 місце серед столичних. У Міжнародному центрі ISSN (в рамках реалізації проекту ROAR з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Репозитарій НУХТ – на лідируючих позиціях 24 серпня 2022

Стейкхолдери запрошують наших випускників на роботу

Відбулася зустріч стейкхолдерки, керівниці технологічного відділу ДП «Zeelandia» в Україні, кандидатки технічних наук Наталії Савчук із випускниками-бакалаврами кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, які нещодавно захистили кваліфікаційні роботи. Наталія Савчук розповіла  про  історію компанії «Zeelandia», яка була заснована н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стейкхолдери запрошують наших випускників на роботу 25 червня 2021