Н У Х Т

Гостьова лекція про вакцини – суперсилу сучасної медицини

18 лютого 2025

Гостьова лекція про вакцини – суперсилу сучасної медицини

Нещодавно у межах дисципліни «Новітні напрями у біотехнології та фармації» запрошений експерт Роман Миколаєнко прочитав гостьову лекцію, присвячену вакцинам, для магістрантів освітньої програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія». Доповідь фахівця була надзвичайно інформативною та охопила широкий спектр питань.

Лектор розпочав із історичного екскурсу, що дозволило слухачам пригадати еволюцію вакцинації від перших спроб створення вакцин до сучасних технологій. Було відзначено, що вакцинація зіграла вирішальну роль у подоланні таких смертельних захворювань, як натуральна віспа, поліомієліт і кір.

Велику увагу спікер приділив принципу дії вакцин, пояснюючи, як ці біологічні препарати стимулюють імунну систему організму до вироблення специфічних антитіл і клітин пам’яті, які забезпечують стійкий захист від інфекційних захворювань, що робить вакцинацію одним із найбільших досягнень сучасної медицини, завдяки якому вдалося ліквідувати низку небезпечних інфекцій та значно знизити захворюваність на інші хвороби.

Лектор акцентував на ефективності та безпечності вакцин у профілактиці інфекційних хвороб. Водночас, пан Роман зазначив, що будь-який медичний препарат може мати побічні ефекти, але ризик розвитку ускладнень після вакцинації, як правило, значно нижчий за ризик захворювання. Більше того, вакцини проходять ретельні клінічні випробування, перш ніж бути схваленими для використання.

Окремо було розглянуто перспективні напрямки розвитку нових технологій вакцин, зокрема розроблення нових платформ для створення вакцин, таких як мРНК і векторні вакцини. Лектор детально пояснив принципи дії цих платформ та їхні переваги порівняно з традиційними вакцинами. Зокрема, мРНК-вакцини стали справжнім проривом у сфері вакцинації. Їхня поява, особливо під час пандемії COVID-19, привернула значну увагу вчених і громадськості. Під час лекції було відзначено механізм дії мРНК-вакцин на прикладі препаратів від Pfizer-BioNTech та Moderna проти коронавірусної хвороби, які стали першими затвердженими мРНК-вакцинами для масового застосування. Ця технологія відкриває шлях для швидкого розроблення вакцин проти нових вірусів та адаптації існуючих, а також відрізняється високою ефективністю.

Пам’ятаємо, що крім індивідуального захисту, вакцинація створює колективний імунітет, що особливо важливо для людей із ослабленою імунною системою. Отже, вакцинація – це наша суперсила від хвороб!

Магістранти щиро вдячні Роману Миколаєнку за вичерпну лекцію, яка ознайомила їх із останніми досягненнями у галузі вакцинології, а також завідувачу кафедри біотехнології і мікробіології, професору Віктору Стабнікову за організацію цієї зустрічі.

Опублікований: 18-02-2025
Читайте також:
ПНДЛ і кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів вітають ще одного доктора філософії!

Сьогодні відбувся успішний захист дисертації «Удосконалення технології посічених напівфабрикатів з використанням активних стабілізаторів м’ясних систем» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» випускником аспірантури кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ПНДЛ і кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів вітають ще одного доктора філософії! 29 серпня 2025

Сучасний стан розроблення і впровадження системи профілактично-оздоровчого харчування українців обговорили наші науковці

20 та 21 лютого завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції д.т.н., професор Олександра Нєміріч, д.т.н., професор Наталія Фролова, к.т.н., доцент Наталія Ющенко, к.т.н., асистент Ігор Устименко та аспірант Максим Авраменко взяли участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції «PLANTA+. Досягнення та перспективи», о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасний стан розроблення і впровадження системи профілактично-оздоровчого харчування українців обговорили наші науковці 25 лютого 2020

Нове видання для майбутніх фахівців від викладачів кафедри харчової хімії

Днями вийшов друком підручник «Хімія гетероциклів» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальностей 161 «Хімічна технологія» та 162 «Біотехнології та біоінженерія», співавторами якого є викладачі кафедри харчової хімії: завідувач кафедри Світлана Бондаренко, доценти Наталія Сімурова і Олена Майборода, а також старший викладач Наталія Зін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове видання для майбутніх фахівців від викладачів кафедри харчової хімії 25 листопада 2019

В університеті розпочинається акредитаційна експертиза освітньо-професійної програми «Туризм»

У нашому університеті з 11 по 13 червня 2020 року працюватиме експертна група Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з проведення акредитаційної експертизи освітньо-професійної програми «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм» за новими вимогами та правилами відповідно до Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті розпочинається акредитаційна експертиза освітньо-професійної програми «Туризм» 10 червня 2020