Н У Х Т

Еко-біотехнології майбутнього: досвід від науковців Університету Ополе

16 квітня 2025

Еко-біотехнології майбутнього: досвід від науковців Університету Ополе

15 квітня студенти-біотехнологи та викладачі кафедри біотехнології і мікробіології долучилися до неймовірно цікавої лекції «Метаболічний потенціал мікроорганізмів для екологічних біотехнологій» доцентки Інституту інженерії навколишнього середовища та біотехнології Університету Ополе (Польща), докторки Віри Говорухи.

Лекція була прочитана в межах візиту науковиці до нашого університету за підтримки проєкту з академічної мобільності між Національним університетом харчових технологій та Університетом Ополе в рамках програми Erasmus+.

Віра Говоруха представила надзвичайно цікаву презентацію, яка викликала жвавий інтерес серед студентів і дискусію серед викладачів.

Лекторка поділилася результатами досліджень з розроблення нового методологічного підходу до очищення металовмісних стічних вод, що проводяться її командою, підхід якої базується на термодинамічному прогнозуванні взаємодії мікроорганізмів з екстремальними факторами довкілля. Основними досліджуваними факторами є тверді органічні відходи, токсичні метали, радіонукліди та органічні ксенобіотики.

Команда докторки працює детально над теоретичним обґрунтуванням взаємодії мікроорганізмів із забруднюючими речовинами, зокрема металами, з метою ефективної детоксикації. Вони визначають у яких формах можуть перебувати метали, які умови потрібні для переходу між формами й яка реакція є домінуючою для забезпечення найбільш ефективного біотехнологічного процесу. Для України ця тема дуже актуальна, адже розробка може допомогти з очисткою тих територій, які зазнають забруднення через війну і обстріли.

Особливо зацікавили студентів дослідження взаємодії різних штамів мікроорганізмів із міддю, що демонструють значний потенціал для розроблення екологічно безпечних методів очищення вод від купруму без застосування агресивних хімічних реагентів.

Результати представлених досліджень свідчать, що біотехнологічні методи очищення металовмісних стічних вод мають значні перспективи впровадження в промислових масштабах як екологічно чиста та економічно вигідна альтернатива.

Лекція була надзвичайно інформативною, змістовною та надихаючою для подальших наукових пошуків у сфері екологічної біотехнології.

Наші учасники вдячні докторці Вірі Говорусі за високий науковий рівень лекції та щире бажання ділитися досвідом.

Програма Erasmus+ відкриває нові горизонти для міжнародного наукового діалогу, і ми сподіваємось на продовження співпраці в рамках нових проєктів, стажувань і дослідницьких ініціатив.

Опублікований: 16-04-2025
Читайте також:
Майбутні доктори філософії кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів опановують педагогічну майстерність

Однією з обов’язкових компонент освітньої складової підготовки за третім (освітньо-науковим) рівнем вищої освіти (освітній ступінь «Доктор філософії») за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньою програмою «Харчові технології» є педагогічна практика. Значна увага з її організації приділяється на випусковій кафедрі технології м’яса та м’ясни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майбутні доктори філософії кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів опановують педагогічну майстерність 02 березня 2023

День вишиванки на факультеті ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка

На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка підвели підсумки діджитал-флешмобу до Дня вишиванки. Вишиванка – не просто одяг, а оберіг українського народу і символ нашої єдності. Одягаючи вишиванку, ми плекаємо національну ідентичність, автентичність, самобутність, зберігаємо традиції. Здобувачі освіти, вик...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День вишиванки на факультеті ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка 21 травня 2024

Нові інсайти готельно-ресторанної справи від професіонала

До студентів 2 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» завітала маркетинг-менеджер в’єтнамської бістрономії «Chang» Мішель Котенко. Гостя поділилася зі здобувачами вищої освіти власним досвідом професійного зростання у ресторанному бізнесі і розповіла, як працювати у закладі, що став «Відкриттям року» за версією Національної премії «С...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові інсайти готельно-ресторанної справи від професіонала 04 листопада 2019

Вкотре доведено позитивний взаємозв’язок між університетом і представниками зовнішніх стейхолдерів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів під патронатом представників мережі супермаркетів «Сільпо» відбулася гостьова лекція на тему «Основні аспекти управління якістю харчової продукції у роздрібній мережі» для магістрантів і бакалаврів спеціальності 181 «Харчові технології». Присутні познайомилися з керівником департаменту ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вкотре доведено позитивний взаємозв’язок між університетом і представниками зовнішніх стейхолдерів 05 квітня 2024