Н У Х Т

Еко-біотехнології майбутнього: досвід від науковців Університету Ополе

16 квітня 2025

Еко-біотехнології майбутнього: досвід від науковців Університету Ополе

15 квітня студенти-біотехнологи та викладачі кафедри біотехнології і мікробіології долучилися до неймовірно цікавої лекції «Метаболічний потенціал мікроорганізмів для екологічних біотехнологій» доцентки Інституту інженерії навколишнього середовища та біотехнології Університету Ополе (Польща), докторки Віри Говорухи.

Лекція була прочитана в межах візиту науковиці до нашого університету за підтримки проєкту з академічної мобільності між Національним університетом харчових технологій та Університетом Ополе в рамках програми Erasmus+.

Віра Говоруха представила надзвичайно цікаву презентацію, яка викликала жвавий інтерес серед студентів і дискусію серед викладачів.

Лекторка поділилася результатами досліджень з розроблення нового методологічного підходу до очищення металовмісних стічних вод, що проводяться її командою, підхід якої базується на термодинамічному прогнозуванні взаємодії мікроорганізмів з екстремальними факторами довкілля. Основними досліджуваними факторами є тверді органічні відходи, токсичні метали, радіонукліди та органічні ксенобіотики.

Команда докторки працює детально над теоретичним обґрунтуванням взаємодії мікроорганізмів із забруднюючими речовинами, зокрема металами, з метою ефективної детоксикації. Вони визначають у яких формах можуть перебувати метали, які умови потрібні для переходу між формами й яка реакція є домінуючою для забезпечення найбільш ефективного біотехнологічного процесу. Для України ця тема дуже актуальна, адже розробка може допомогти з очисткою тих територій, які зазнають забруднення через війну і обстріли.

Особливо зацікавили студентів дослідження взаємодії різних штамів мікроорганізмів із міддю, що демонструють значний потенціал для розроблення екологічно безпечних методів очищення вод від купруму без застосування агресивних хімічних реагентів.

Результати представлених досліджень свідчать, що біотехнологічні методи очищення металовмісних стічних вод мають значні перспективи впровадження в промислових масштабах як екологічно чиста та економічно вигідна альтернатива.

Лекція була надзвичайно інформативною, змістовною та надихаючою для подальших наукових пошуків у сфері екологічної біотехнології.

Наші учасники вдячні докторці Вірі Говорусі за високий науковий рівень лекції та щире бажання ділитися досвідом.

Програма Erasmus+ відкриває нові горизонти для міжнародного наукового діалогу, і ми сподіваємось на продовження співпраці в рамках нових проєктів, стажувань і дослідницьких ініціатив.

Опублікований: 16-04-2025
Читайте також:
Челендж «До Перемоги»

Всеукраїнський челендж «ДО ПЕРЕМОГИ» підхопили студенти Відокремленого структурнпого підрозділу «Полтавський фаховий коледж Національного університету харчових технологій».  Для участі в челенджі спортсмени коледжу зняли відео з виконанням фізичних вправ і словами підтримки нашим захисникам і захисницям, опублікували його у соціальних мережах з хе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Челендж «До Перемоги» 12 травня 2022

Цінний практичний досвід: екскурсія на фармацевтичне підприємство «Фармекс Груп»

Кожному майбутньому біотехнологу важливо не тільки отримувати теоретичну інформацію на лекціях, але і бачити наживо технологічні процеси, обладнання, що підкріплює мотивацію до подальшого навчання, допомагає кращому розумінню матеріалу, та, як наслідок, сприяє становленню висококваліфікованого фахівця. Тож, нещодавно магістранти та студенти 4 курсу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цінний практичний досвід: екскурсія на фармацевтичне підприємство «Фармекс Груп» 02 жовтня 2023

В Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся День відкритих дверей

15 березня 2018 року у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся День відкритих дверей, в якому взяли участь учні шкіл Івано-Франківщини та їх батьки. У вестибюлі коледжу відбулась виставка-презентація спеціальностей та професій, де студенти коледжу демонстрували отримані знання та навички в своїй професії, проводили...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся День відкритих дверей 17 березня 2018

Інноваційні технології хлібобулочних виробів для ресторанних підприємств презентувала магістрантам науковиця і фахівчиня-практик

16 жовтня 2023 р. для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа» відбувся лекторій «Інноваційні технології хлібобулочних виробів. Використання інгредієнтів INVENTIS TM для виготовлення хлібобулочних виробів у закладах ресторанног...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні технології хлібобулочних виробів для ресторанних підприємств презентувала магістрантам науковиця і фахівчиня-практик 16 жовтня 2023