Крохмаль та його похідні широко використовуються у продуктах харчування як вуглеводні продукти, а також як драглеутворювачі, емульгатори, що мають високу водоутримуючу здатність. У медицині крохмаль використовують як наповнювач лікувальних засобів і як основу для отримання кровозамінників. Крохмаль щорічно відновлюється та біологічно руйнується, тобто є екологічно чистим, що важливо при створенні пакувальних матеріалів, захисних плівок, посуду разового використання. Також крохмаль, як основний вид сировини, використовується у виробництві етилового спирту харчового та медичного призначення. Найбільш широке використання крохмаль та його модифікації знаходять у паперовій та текстильній промисловості, а також у ливарному виробництві, для стабілізації глинистих розчинів при бурінні свердловин у нафтодобуванні.
Основні сфери застосування крохмальної продукції: 29% – паперове виробництво (гофрокартон); 29% – харчові напівфабрикати; 32% – кондитерські вироби; 5% – фармація.
Чому ми зараз пишемо про крохмаль? Тому що нарешті здобувачі-біотехнологи другого курсу бакалаврату на першій лабораторній роботі з дисципліни «Мікроорганізми як біологічні агенти» мали змогу опанувати техніку роботи з оптичним мікроскопом, навчитися готувати препарат «роздавлена крапля» й опанувати практичні навички мікроскопіювання, готуючи препарати на основі кукурудзяного та картопляного крохмалю. У результаті було проведене мікроскопічне дослідження будови різних зерен крохмалю та їх порівняння між собою.
Здобувачі були дуже раді нарешті побачити все «на власні очі» та застосувати на практиці отримані знання, тому прийшли до університету з «палаючими» натхненням до знань очима. Дякуємо ЗСУ кожного дня за можливість продовжувати навчатись у звичному режимі!