Н У Х Т

Дослідження сумісності компонентів складу продуктів – лекція від професіоналів

31 жовтня 2022

Дослідження сумісності компонентів складу продуктів  – лекція від професіоналів

У рамках вивчення дисципліни «Сучасні фармацевтичні технології» лекцію для студентів кафедри біотехнології і мікробіології прочитав кандидат хімічних наук, хімік-аналітик R&D центру фармацевтичного підприємства «Київмедпрепарат», яке є партнером Корпорації «Артеріум» Юрій Літвінов. Тема лекції стосувалася дослідження сумісності компонентів лікарських засобів.

Юрій Літвінов розповів, що не менше 80% всіх ліків у світі є генериками. Генерики – це лікарські препарати, які копіюють технологію оригінального препарату, після закінчення терміну його патентного захисту. Це робить вартість розроблення лікарського засобу значно меншою, адже не потрібно проходити весь цикл створення продукту.

Здавалося б, береш діючі речовини, що зазначені в складі, з'єднуєш та отримуєш препарат значно дешевший. Але не все так просто, як пояснив здобувачам освіти доповідач. Не так давно Епштейном Н.О. було опубліковано дослідження, де діючі речовини, що були в складі оригіналу, під час створення копії виявилися потенційно несумісними та нестабільними. То що ж тоді? Зазвичай все залежить від технології. Всі чинники повинні бути враховані: температура, вологість, стерильність, кількість, дисперсія та інше. Тобто потрібно витратити кошти та час, щоб вивести саму технологію. Саме тому важливим є визначення сумісності всіх компонентів, що входять до складу лікарського засобу на етапі його розроблення.

Крім того, під час лекції студенти детально розглянули, що включає в себе поняття сумісності компонентів, а також наслідки поєднання несумісних речовин, які можуть проявлятися зміною кольору та зовнішнього вигляду продукту, втратою механічних властивостей лікарського засобу, змінами показника розчинності, зменшенням кількісного вмісту АФІ та ін. На прикладі розглянули несумісні між собою речовини, до яких належать лактоза та ацикловір, повідон і стеаринова кислота. Оскільки наразі практично відсутні гайди (методичні рекомендації) з роз’ясненням про проведення досліджень на сумісність, Юрій Літвінов запропонував студентам унікальну схему, на яку вони зможуть орієнтуватися під час подальшої роботи у фармацевтичній галузі.

Здобувачі освіти дуже вдячні співробітникам та партнерам «Артеріум» за таку корисну та змістовну лекцію, адже у цей непростий час для них дуже важливо отримувати цінні знання, які вони матимуть змогу застосувати в подальшій практичній діяльності.

Опублікований: 31-10-2022
Читайте також:
День відкритих дверей у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

Сумський коледж харчової промисловості НУХТ гостинно зустрів майбутніх вступників, які відвідали День відкритих дверей. Директор коледжу Юрій Барилюк ознайомив випускників шкіл м. Суми та області і їх батьків із навчальним закладом, його історією та традиціями, матеріально-технічною базою, звернув увагу на те, що коледж є структурним підрозділом Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День відкритих дверей у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 02 квітня 2019

Молоді викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції діляться викладацьким досвідом

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулося відкрите лекційне заняття «Характеристика різних видів тіста, їх технологічне призначення» старшого викладача Віри Зуйко з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» для студентів 4-го курсу зі скороченим терміном навчання спеціальності 181 «Харчові технології». Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Молоді викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції діляться викладацьким досвідом 02 квітня 2018

Чергове засідання кіноклубу на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

19 квітня кафедра іноземних мов професійного спрямування провела чергове засідання кіноклубу, на якому студенти та викладачі подивились фільм англійською мовою «Food for the Future». Це документальний фільм про нові технології та виклики в харчовому виробництві. До клубу завітали студенти І курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чергове засідання кіноклубу на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 22 квітня 2019

Національне агентство із забезпечення якості освіти прийняло рішення акредитувати у НУХТ освітньо-професійну програму «Туризм»

Як відомо, Національне агентство із забезпечення якості освіти запропонувало принципово нову систему акредитації освітніх програм у закладах вищої освіти, за якою мають акредитуватися програми, терміни акредитації яких закінчилися, інакше заклад освіти втрачає право видавати дипломи державного зразка за такою спеціальністю. У нашому університеті у...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Національне агентство із забезпечення якості освіти прийняло рішення акредитувати у НУХТ освітньо-професійну програму «Туризм» 18 серпня 2020