Н У Х Т

Дослідження сумісності компонентів складу продуктів – лекція від професіоналів

31 жовтня 2022

Дослідження сумісності компонентів складу продуктів  – лекція від професіоналів

У рамках вивчення дисципліни «Сучасні фармацевтичні технології» лекцію для студентів кафедри біотехнології і мікробіології прочитав кандидат хімічних наук, хімік-аналітик R&D центру фармацевтичного підприємства «Київмедпрепарат», яке є партнером Корпорації «Артеріум» Юрій Літвінов. Тема лекції стосувалася дослідження сумісності компонентів лікарських засобів.

Юрій Літвінов розповів, що не менше 80% всіх ліків у світі є генериками. Генерики – це лікарські препарати, які копіюють технологію оригінального препарату, після закінчення терміну його патентного захисту. Це робить вартість розроблення лікарського засобу значно меншою, адже не потрібно проходити весь цикл створення продукту.

Здавалося б, береш діючі речовини, що зазначені в складі, з'єднуєш та отримуєш препарат значно дешевший. Але не все так просто, як пояснив здобувачам освіти доповідач. Не так давно Епштейном Н.О. було опубліковано дослідження, де діючі речовини, що були в складі оригіналу, під час створення копії виявилися потенційно несумісними та нестабільними. То що ж тоді? Зазвичай все залежить від технології. Всі чинники повинні бути враховані: температура, вологість, стерильність, кількість, дисперсія та інше. Тобто потрібно витратити кошти та час, щоб вивести саму технологію. Саме тому важливим є визначення сумісності всіх компонентів, що входять до складу лікарського засобу на етапі його розроблення.

Крім того, під час лекції студенти детально розглянули, що включає в себе поняття сумісності компонентів, а також наслідки поєднання несумісних речовин, які можуть проявлятися зміною кольору та зовнішнього вигляду продукту, втратою механічних властивостей лікарського засобу, змінами показника розчинності, зменшенням кількісного вмісту АФІ та ін. На прикладі розглянули несумісні між собою речовини, до яких належать лактоза та ацикловір, повідон і стеаринова кислота. Оскільки наразі практично відсутні гайди (методичні рекомендації) з роз’ясненням про проведення досліджень на сумісність, Юрій Літвінов запропонував студентам унікальну схему, на яку вони зможуть орієнтуватися під час подальшої роботи у фармацевтичній галузі.

Здобувачі освіти дуже вдячні співробітникам та партнерам «Артеріум» за таку корисну та змістовну лекцію, адже у цей непростий час для них дуже важливо отримувати цінні знання, які вони матимуть змогу застосувати в подальшій практичній діяльності.

Опублікований: 31-10-2022
Читайте також:
Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

10 вересня у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся захист дисертації «Розроблення та обґрунтування параметрів апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва» випускником аспірантури кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Олександром Козаком на здобуття ступеня доктора філософі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв 11 вересня 2025

Активне дозвілля здобувачів-менеджерів: екскурсія на Recast Plastic і мінна безпека

Другокурсники освітньої програми «Менеджмент» разом із доценткою кафедри економіки праці та менеджменту Іриною Тюхою відвідали соціальне підприємство Recast Plastic. Екскурсія виявилася надзвичайно нестандартною, захопливою, в стилі «отримання вражень». Крім нових знань зі створення стартапів, особливостей сучасної кругової економіки, соціального ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Активне дозвілля здобувачів-менеджерів: екскурсія на Recast Plastic і мінна безпека 28 жовтня 2024

З Днем Української Державності!

Друзі! Сьогодні, 28 липня 2022 року, ми вперше відзначаємо День Української Державності. Не випадково свято було встановлене у День Хрещення Київської Руси-України, адже історія українського державотворення веде свій відлік ще відтоді. За понад тисячу років української державності нашим пращурам не раз доводилося зі зброєю в руках боронити нашу ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З Днем Української Державності! 28 липня 2022

Випускниця аспірантури кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів відзвітувала про свої наукові здобутки

Випускниця освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії за спеціальністю «Харчові технології» Ганна Вовк відзвітувала про свої наукові здобутки на міжкафедральному семінарі, що відбувся на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів. У семінарі також взяли участь запрошені професорки Наталія Фро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускниця аспірантури кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів відзвітувала про свої наукові здобутки 06 вересня 2023