Н У Х Т

Університет відвідали міністр сільського господарства Чеської Республіки та Надзвичайний і Повноважний Посол Чехії в Україні

15 лютого 2017

Університет відвідали міністр сільського господарства Чеської Республіки та Надзвичайний і Повноважний Посол Чехії в Україні

15 лютого в рамках свого насиченого візиту до України наш університет відвідав міністр сільського господарства Чеської Республіки, пан Маріан Юречка разом із делегацією Міністерства сільського господарства та Надзвичайним і Повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Радеком Матулою.

Делегація прибула до нашої країни, щоб взяти участь у відкритті Першого Агрофоруму «Чеська Республіка – Україна», в рамках Міжнародної виставки ефективного тваринництва та птахівництва «Agro Animal Show 2017», яка працює 15-17 лютого в Києві. Також вони зустрілися з віце-прем'єр-міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе. А наступною їх зупинкою став наш навчальний заклад.

Гості поспілкувалися з ректором Анатолієм Українцем, проректором з науково-педагогічної та виховної роботи Ларисою Арсеньєвою, проректором з наукової роботи Олександром Шевченком, проректором з міжнародних зв’язків та інтеграції Ярославом Засядько. У ході зустрічі вони дізналися про сьогодення нашого університету, зокрема про перехід на європейські навчальні плани, дистанційну форму навчання, започаткування унікальних освітніх програм, за якими більше  ніде в світі ще не готують фахівців («Технології аюрведичних харчових продуктів»), про членство НУХТ у світових і європейських асоціаціях з харчової науки тощо.

Пан Маріан Юречка зазначив, що під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром Іванною Климпуш-Цинцадзе йшлося про створення спільних експертних груп, які б працювали над забезпеченням споживачів обох країн якісними і безпечними харчовими продуктами, і у цьому напрямку він великі надії покладає на фахівців саме нашого вишу. Також міністр запропонував посприяти у започаткуванні співпраці з Хіміко-технологічним університетом у Празі.

Далі гості університету відвідали кафедру експертизи харчових продуктів. Надзвичайно зацікавила їх наукова лабораторія сенсорного аналізу, де аспірант кафедри Ася Калініченко, що саме працює над дисертаційним дослідженням із використанням електронного «носу», розповіла про можливості пристрою та напрямки наукової роботи кафедри з виявлення фальсифікатів у харчових продуктах. У навчальній лабораторії кафедри доцент Оксана Вашека зробила для гостей експрес-аналіз молока чотирьох торгових марок на наявність у цій продукції антибіотиків, доцент Ксенія Науменко розповіла про можливі форми фальсифікації напоїв – солодких газованих вод і вин, а доцент Оксана Петруша презентувала інструментальні методи експертизи хлібобулочних виробів (на пористість, забарвленість) і інструмент для здійснення аналізу електронне «око». Завідувач кафедри Світлана Усатюк розповіла як здійснюється навчання студентів й про співпрацю кафедри з підприємствами і торговельними мережами щодо виявлення у сировині й готовій продукції шкідливих речовин або фальсифікатів. Натомість пан Маріан Юречка повідомив, що у Чехії найчастіше фальсифікують мед і вина, й поцікавився, яка харчова продукція найчастіше фальсифікується у нашій країні. Він зазначив, що наразі у Чехії зосереджені на встановленні походження продуктів, але при їх ідентифікації існує певна проблема – відсутність бази даних для порівняння, і це має бути спільна праця багатьох країн, які б таку базу створили для загального користування.

Наприкінці зустрічі фахівці кафедри запросили чеських посадовців і колег брати участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Якість і безпека харчових продуктів» та презентували міністрові збірник матеріалів попередньої, а також освітні стандарти по спеціальності, адже саме у нашому виші вперше в Україні була відкрита підготовка таких фахівців.    

Опублікований: 15-02-2017
Читайте також:
Зі стратегіями для продуктивного вивчення ділової англійської у сучасному бізнес-середовищі знайомилися наші викладачі

Масштабний захід під назвою «Welcome to the future of learning» у Києві днями провів Міжнародний освітньо-методичний центр Dinternal Education і Pearson. Із метою ознайомлення зі сучасними методиками викладання англійської мови у світі викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування Олена Галинська, Галина Лук’янець і Надія Шерстюк відвід...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі стратегіями для продуктивного вивчення ділової англійської у сучасному бізнес-середовищі знайомилися наші викладачі 03 червня 2019

Креативний підсумок навчання

Навчальний рік добігає кінця. Повномасштабна війна в нашій країні, звичайно, внесла свої корективи і у навчальний процес. Проте, й вона не завадила магістрантам кафедри біотехнології і мікробіології опанувати надзвичайно цікаву й необхідну дисципліну «Системи менеджменту якості у виробництві». Цього семестру вони піднялися ще на одну сходинку ближч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Креативний підсумок навчання 09 червня 2022

Казкова резиденція Святого Миколая створена руками студентів Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ

19 грудня українці відзначають одне з найулюбленіших свят року – День Святого Миколая. До цього свята викладачем спецдисциплін Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ Оксаною Палаш був проведений майстер-клас, де разом зі студентами групи 41-ТХ Анастасією Степовою, Валерією Дубиною, Олександрою Кривороговою, Наталією Нестеренко була створена ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Казкова резиденція Святого Миколая створена руками студентів Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ 19 грудня 2018

Чим запам’яталося 27 травня у житті американців розповіли студенти на занятті з іноземної мови

Кожний день у нашому житті особливий, і кожного дня у будь-якому куточку планети люди відзначають певне свято або якусь подію. Таким днем також є 27 травня. Здобувачі освіти збірної групи ГС-2-7 і ГС-2-4 на занятті з іноземної мови разом із викладачкою кафедри іноземних мов професійного спрямування Вікторією Мальованою обговорювали цікаві моменти т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чим запам’яталося 27 травня у житті американців розповіли студенти на занятті з іноземної мови 27 травня 2021