Н У Х Т

Експерименти з доповненою реальністю продовжуються

29 грудня 2022

Експерименти з доповненою реальністю продовжуються

Доцент кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Володимир Полупан продовжує ділитися практичними результатами щодо доповненої реальності. Тепер вже у взаємодії з обладнанням у лабораторіях кафедри.

Після знайомства із загальними можливостями окулярів доповненої реальності Microsoft Hololens 2 він перейшов до етапу інтеграції їх можливостей у сучасні людино-машинні інтерфейси (ЛМІ). І першим варіантом такої інтеграції є поєднання окулярів з web-орієнтованими ЛМІ. Насправді така інтеграція на практиці виявляється досить легкою, оскільки окуляри «з коробки» вміють розпізнавати QR-коди і мають веб-браузер Microsoft Edge. Тому, «повісивши» на QR-код необхідну сторінку web-ЛМІ можна без проблем її відкрити у окремому вікні браузера.

Таким чином, для сучасного фахівця з автоматизації достатньо лише розробити web-орієнтований ЛМІ за допомогою того інструменту, до якого він звик. Оскільки на сьогоднішній день усі найбільші вендори мають інструменти для побудови таких ЛМІ, то проблем із розробленням точно не виникне.

Головним конкурентом цього рішення є звичайний смартфон, за допомогою якого можна сканувати ті самі QR-коди і відкривати ті самі web-сторінки. І нехай без доповненої реальності, але функціональні можливості по керуванню обладнанням збігаються.

Особливістю окулярів є те, що вони створюють тривимірну модель навколишнього простору і, наприклад, при наявності декількох приміщень, вміють ідентифікувати кожне з них. Таким чином, коли користувач розміщує імпровізовану панель керування в певній точці простору, то з високою ймовірністю ця панель там і залишиться не тільки під час роботи, а й після того, як користувач залишить приміщення, а потім повернеться до нього.

Можна дійти до висновку, що таке застосування гарно підходить для обслуговуючого персоналу, який може швидко отримати доступ до такого собі «ручного режиму керування» під час обслуговування обладнання чи пуско-налагоджувальних  робіт. На противагу звичайному смартфону, руки користувача залишаються вільними. І не втрачається час на діставання смартфону з кишені і запуск відповідних додатків. Під час дослідів викладач усе ж керував лабораторними установками за допомогою жестів рук, але за необхідності можна реалізувати керування за допомогою зору (якщо довго дивитися на кнопку, то вона натиснеться), а також за допомогою голосових команд.

Також є можливість отримувати швидкий доступ до різноманітної документації, інструкцій і т.д. по конкретному обладнанню. Але тема навчання персоналу, надання оперативних покрокових інструкцій по виконанню тих чи інших задач за допомогою окулярів доповненої реальності – це окрема величезна тема, до головних особливостей якої дослідник планує повернутися трохи згодом.

На цьому етапі може скластися враження про високотехнологічність, футуристичність і в деякому роді фантастичність таких рішень. Але по факту саме таке застосування все ще і на половину не розкриває потенціалу можливостей окулярів. Тому, ще є над чим попрацювати.

Опублікований: 29-12-2022
Читайте також:
Новий навчальний посібник колективу авторів факультету ГРТБ імені проф. В. Ф. Доценка

Вийшов друком новий навчальний посібник «Лабораторний практикум із інновацій в ресторанному бізнесі» науково-педагогічного колективу кафедри готельно-ресторанної справи (авторки – професорка Тетяна Сильчук, доцентки Віта Цирульнікова, Лариса Шаран, Тетяна Іщенко, Оксана Кирпіченкова, Ольга Пушка, Ірина Дітріх, старша викладачка Олена Тищенко, асист...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий навчальний посібник колективу авторів факультету ГРТБ імені проф. В. Ф. Доценка 24 квітня 2024

Зростає індекс Гірша науковців університету

Одна з найпотужніших наукометричних баз – бібліографічна і реферативна база даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його співробітниками. Scopus постійно індексує понад 25 тисяч наукових журналів і сотні книжкових серій. На підставі періодичного наукометричного моніторин...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зростає індекс Гірша науковців університету 30 серпня 2024

Якість вин, коньяків і напоїв України оцінювала доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марина Білько взяла участь у черговому засіданні галузевої дегустаційної комісії корпорації «Укрвинпром» з оцінювання якості ординарних, витриманих і марочних тихих столових і кріплених вин, коньяків і напоїв України. Засідання відбулося на базі на базі Ужгородського коньячного заводу (м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Якість вин, коньяків і напоїв України оцінювала доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 01 листопада 2018

Участь у громадських ініціативах – нагода прокачати професійні skills

Здобувачка освіти за спеціальністю «Туризм» Альона Нещерецька взяла активну участь у організації та проведені акції «Ірпінь та калина все буде Україна», під час якої на міській набережній активісти висадили 160 кущів калини та медоносну липу, започаткувавши маршрут «Калиновий шлях» уздовж річки Ірпінь, що зупинила наступ ворога на Київ; висадили ве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Участь у громадських ініціативах – нагода прокачати професійні skills 13 квітня 2023