Н У Х Т

Із новітніми нанотехнологіями знайомляться здобувачі-біотехнологи

10 march 2023

Із новітніми нанотехнологіями знайомляться здобувачі-біотехнологи

Магістранти-біотехнологи та здобувачі ступеня «Доктор філософії» з біотехнології разом із лекторкою дисциплін «Методи молекулярної біотехнології» та «Мікробні технології наночасток благородних металів» Оксаною Скроцькою прослухали онлайн-лекцію доктора технічних наук, директора Інституту наноматеріалів А. Дрекселя (Університет Дрекселя, США), професора Юрія Гогоці, який є найцитованішим у світі українським ученим і проводить дослідження в області нанотехнологій.

Лекція була присвячена синтезу та подальшому застосуванню графену у різноманітних галузях. Цей новітній матеріал був відкритий у 2004 році, і зараз він набуває все більшої популярності у найрізноманітніших галузях. Лише протягом останніх кількох років були опубліковані десятки тисяч наукових праць, присвячених дослідженням графену, його властивостей і пошуку нових способів застосування матеріалу.

Молекулярна структура графену нагадує стільники меду – пласкі шари атомів вуглецю (від 1 до 10 шарів), які щільно упаковані у двовимірну гексагональну решітку. У разі більшої кількості шарів мова йде вже про графітові тонкі плівки (тривимірна структура). Двовимірний графен надзвичайно стійкий, оскільки може плавно стискатися без порушення структури матеріалу. Графен є найтоншим матеріалом. Він у 60 разів тонший за найдрібніший із вірусів, у 3 тисячі разів тонший за бактеріальну клітину, у 300 тисяч разів тонший, ніж аркуш паперу.

Графеновий нанопапір представляє собою сильно стиснутий графен на кремнієвій пластині, ззовні нагадує пап’є-маше. Графенові листи мають унікальну електронну структуру, завдяки чому їх активно використовують в електроніці. Електронна структура графену сильно залежить від кількості шарів, найбільш перспективним вважають одношаровий матеріал. Наприклад, моношаровий графен застосовують у якості нульового провідника, оскільки носії заряду в молекулі графену можуть долати тисячі міжатомних відстаней без розсіювання заряду.

Як тільки розпочиналися дослідження графену, його отримували з використанням скотчу. При цьому плоскі шматки графіту поміщали між плівками з липким покриттям (скотч) і розщеплювали його раз за разом, отримуючи тонкі шари графену. Нині високоякісний графен отримують шляхом ex situ графінізації карбіду кремнію в атмосфері аргону. Хімічне осадження графену з парової фази (CVD – chemical vapor deposition) – найпопулярніший і найсучасніший метод молекулярного виробництва графену. Метод полягає у нанесенні графену на підкладку з перехідного металу, яка легко витравлюється розчином кислоти, і тому графен може бути перенесений на іншу підкладку, наприклад діоксид кремнію. Це дає можливість використовувати графен із величезною площею поверхні у різних галузях. Цим методом отримують графен із високою оптичною прозорістю у формі прозорих провідних плівок. Такі плівки використовуються у виробництві тачскрінів для смартфонів, розумних екранів, гнучких LCDs та OLEDs-екранів, і сонячних елементів.

Унікальність графена також у тому, що він має таку ж структуру, як і напівпровідники, при цьому він сам проводить електрику як провідники. А ще має високу рухливість носіїв заряду всередині матеріалу. Тому графен при широкому використанні у фото- та відеотехніці виявляє сигнали набагато швидше, ніж інші матеріали.

Матеріал був поданий просто, легко і доступно. А наприкінці лекції вчений із задоволенням відповів на усі запитання, що також, у свою чергу, посприяло кращому засвоєнню набутого матеріалу.

Наші здобувачі освіти вдячні доповідачу за цікаву та змістовну лекцію!

Published on: 10-03-2023
Read also:
410 км подолала наша здобувачка для наближення Перемоги

Сила тіла і духу нашої молоді вражає! 3-4 вересня здобувачка кафедри маркетингу Ірина Рибалкіна взяла участь у екстремальному триатлоні KYIVMAN-2022, який цього року був повністю благодійним і відкрив збір коштів на допомогу медичній роті підрозділу ЗСУ. Для наближення нашої Перемоги учасники подолали 410 км дистанції: 350 км велозаїзду, марафон н...

READ YOURSELF

410 км подолала наша здобувачка для наближення Перемоги 16 september 2022

Асистент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки здобув ступінь кандидата технічних наук

4 березня на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.058.05 відбувся захист дисертації «Динаміка танення льоду в елементах акумуляторів енергії, систем охолодження та кондиціювання повітря» асистента кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Романа Грищенка на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.14.06 – т...

READ YOURSELF

Асистент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки здобув ступінь кандидата технічних наук 05 march 2021

Сучасні тенденції в харчуванні з точки зору оздоровчих продуктів і аюрведи обговорили наші науковці

За ініціативи кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 26 листопада 2019 року відбувся науково-практичний круглий стіл із багатозначною тематикою «Сучасні тенденції в харчуванні». Завідувач кафедри – доктор технічних наук Олександра Нєміріч виявила неабиякі творчий підхід і чудові організаторські здібності, аби надати цій події важлив...

READ YOURSELF

Сучасні тенденції в харчуванні з точки зору оздоровчих продуктів і аюрведи обговорили наші науковці 27 november 2019