Н У Х Т

Досвід і перспективи впровадження в Україні дуальної освіти обговорювала викладач НУХТ

10 february 2020

Досвід і перспективи впровадження в Україні дуальної освіти обговорювала викладач НУХТ

6-7 лютого на Луганщині відбувся освітній форум «DUAL_O: схід можливостей», участь у якому взяла доцент кафедри вищої математики ім. Можара В.І. Вікторія Романенко.

Захід відбувся за сприяння проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» й зібрав у Сєвєродонецьку і Краматорську 67 представників закладів освіти Донецької, Луганської, Запорізької областей та Києва. Також у ньому взяли участь представники Міністерства освіти і науки України та роботодавці.

«Від нашого проєкту я дуже вдячний вам за те, що зараз відбувається таке взаємне партнерство. Я переконаний, що така співпраця допоможе у майбутньому сприяти створенню нових можливостей для студентів, щоб вони, отримавши освіту, залишалися у регіоні працювати. Це довгий процес, але він приведе нас усіх до нових ідей, нових партнерств і трансформацій», – сказав у своєму вітальному слові заступник керівника проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Тімоті Мадіган.

Під час заходу учасники ділилися досвідом впровадження дуальної освіти у закладах вищої освіти України, що передбачає поєднання навчального теоретичного процесу з практикою на виробництві, обговорювали, як зацікавити роботодавців до такої співпраці. Відбулися цікаві тематичні тренінги та презентації за напрямами впровадження дуальної освіти. Про досвід запровадження дуальної освіти у закладах професійної освіти говорили представники навчальних закладів Маріуполя, Покровська, Рубіжного.

«Ми зацікавлені у поширенні дуальної освіти в Україні. Від співпраці закладів освіти з роботодавцями виграють усі, адже ще на етапі навчання студенти та учні отримують практичні навички. Складно скопіювати німецький досвід в українську освіту, але елементи можна впровадити. На мою думку, не усі спеціальності чи професії можна перекласти на дуальну освіту, у Німеччині, зокрема, таких 300. За три роки впровадження дуальної освіти в Україні ми бачимо позитивні приклади, важливо їх поширювати», - наголосила генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік.

Під час форуму відбувся обмін кращими практиками впровадження дуальної освіти, учасники обмінялися тими напрацюваннями, які вже застосовують у навчальному процесі, на виробництві. Роботодавці на заході висловлювали зацікавлення у тому, щоб долучатися до цих практик, і готовність брати студентів на виробництво та навчати їх. Серед викликів – оформлення студентів на роботу віком 16 років, співпраця з батьками, розроблення індивідуальних графіків під кожного студента, запис у дипломі набутих навичок.

Із успішними практиками та етапами впровадження дуальної освіти у закладах освіти Донецької області учасник форуму познайомилися в другий день його роботи у Краматорську.

Наш університет уже кілька років успішно працює над впровадженням дуальної форми освіти. Поки що договорів із роботодавцями не так багато, та активна робота у цьому напрямку триває. Тож участь нашого фахівця у форумі й той позитивний досвід та ідеї, якими поділилися його учасники, стане в нагоді колективам наших кафедр у продовженні впровадження дуальної освіти в НУХТ.

Published on: 10-02-2020
Read also:
Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером

У наукових лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології магістрантка, здобувачка групи ФБ-1-2М Мар’яна Красько (керівниця – доцентка Вікторія Красінько) працює над виконанням магістерської роботи «Активність дріжджових кілер-токсинів проти патогенних мікроорганізмів». Кілер-токсини – це білки або глікопротеїни з низькою молекулярною масою, щ...

READ YOURSELF

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером 07 april 2023

Відбулися збори трудового колективу НУХТ

31 серпня у актовій залу університету з дотриманням усіх протиепідемічних заходів відбулися традиційні напередодні початку нового навчального року збори трудового колективу університету. З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету Олександр Шевченко. Він тепло привітав усіх зі святами, що нещодавно відзначила Україна – Днем Держа...

READ YOURSELF

Відбулися збори трудового колективу НУХТ 31 august 2021

«Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів» – започатковуємо нову конференцію

17 квітня 2024 року в нашому університеті за сприяння Управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та продовольчої безпеки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Федерації органічного руху України відбулася І Всеукраїнська науково-пр...

READ YOURSELF

«Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів» – започатковуємо нову конференцію 22 april 2024

Достойне поповнення наукової школи теплоенергетиків

Науковий 2023 рік в університеті завершився захистом дисертації «Застосування каталітичної паливної добавки для підвищення енергоефективності котлів» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 14 «Електрична інженерія» за спеціальністю 144 «Теплоенергетика» аспірантом кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Віталієм Мокрецьким, що ...

READ YOURSELF

Достойне поповнення наукової школи теплоенергетиків 28 december 2023