Н У Х Т

Досвід і перспективи впровадження в Україні дуальної освіти обговорювала викладач НУХТ

10 february 2020

Досвід і перспективи впровадження в Україні дуальної освіти обговорювала викладач НУХТ

6-7 лютого на Луганщині відбувся освітній форум «DUAL_O: схід можливостей», участь у якому взяла доцент кафедри вищої математики ім. Можара В.І. Вікторія Романенко.

Захід відбувся за сприяння проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» й зібрав у Сєвєродонецьку і Краматорську 67 представників закладів освіти Донецької, Луганської, Запорізької областей та Києва. Також у ньому взяли участь представники Міністерства освіти і науки України та роботодавці.

«Від нашого проєкту я дуже вдячний вам за те, що зараз відбувається таке взаємне партнерство. Я переконаний, що така співпраця допоможе у майбутньому сприяти створенню нових можливостей для студентів, щоб вони, отримавши освіту, залишалися у регіоні працювати. Це довгий процес, але він приведе нас усіх до нових ідей, нових партнерств і трансформацій», – сказав у своєму вітальному слові заступник керівника проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Тімоті Мадіган.

Під час заходу учасники ділилися досвідом впровадження дуальної освіти у закладах вищої освіти України, що передбачає поєднання навчального теоретичного процесу з практикою на виробництві, обговорювали, як зацікавити роботодавців до такої співпраці. Відбулися цікаві тематичні тренінги та презентації за напрямами впровадження дуальної освіти. Про досвід запровадження дуальної освіти у закладах професійної освіти говорили представники навчальних закладів Маріуполя, Покровська, Рубіжного.

«Ми зацікавлені у поширенні дуальної освіти в Україні. Від співпраці закладів освіти з роботодавцями виграють усі, адже ще на етапі навчання студенти та учні отримують практичні навички. Складно скопіювати німецький досвід в українську освіту, але елементи можна впровадити. На мою думку, не усі спеціальності чи професії можна перекласти на дуальну освіту, у Німеччині, зокрема, таких 300. За три роки впровадження дуальної освіти в Україні ми бачимо позитивні приклади, важливо їх поширювати», - наголосила генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік.

Під час форуму відбувся обмін кращими практиками впровадження дуальної освіти, учасники обмінялися тими напрацюваннями, які вже застосовують у навчальному процесі, на виробництві. Роботодавці на заході висловлювали зацікавлення у тому, щоб долучатися до цих практик, і готовність брати студентів на виробництво та навчати їх. Серед викликів – оформлення студентів на роботу віком 16 років, співпраця з батьками, розроблення індивідуальних графіків під кожного студента, запис у дипломі набутих навичок.

Із успішними практиками та етапами впровадження дуальної освіти у закладах освіти Донецької області учасник форуму познайомилися в другий день його роботи у Краматорську.

Наш університет уже кілька років успішно працює над впровадженням дуальної форми освіти. Поки що договорів із роботодавцями не так багато, та активна робота у цьому напрямку триває. Тож участь нашого фахівця у форумі й той позитивний досвід та ідеї, якими поділилися його учасники, стане в нагоді колективам наших кафедр у продовженні впровадження дуальної освіти в НУХТ.

Published on: 10-02-2020
Read also:
Очікувана подія для кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

28 березня для кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулася очікувана подія – представлена до захисту у спеціалізовану вчену раду за спеціальністю  «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» робота Віти Щербини «Удосконалення технології стабілізації виноматеріалів проти кристалічних помутнінь» (керівник – професор, док...

READ YOURSELF

Очікувана подія для кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 29 march 2019

31 авторський документ з початку року отримали наші винахідники

З початку року було ухвалено 31 рішення про видачу патентів на винаходи і корисні моделі інноваторам нашого університету. 16 липня університет отримав патенти на корисні моделі «Спосіб виробництва зефіру» (авторки – Олена Кохан, Юлія Камбулова), «Спосіб виробництва макаронних виробів підвищеної біологічної цінності» (авторка – Світлана Бажай-Жежер...

READ YOURSELF

31 авторський документ з початку року отримали наші винахідники 11 august 2025

Менеджер американського бренду готелів Holiday Inn прочитала лекцію студентам кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

12 березня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулася зустріч студентів третього курсу з менеджером американського бренду готелів Holiday Inn, які є частиною InterContinental Hotels Group Катериною Вавринович. У рамках заняття з дисципліни «Організація ресторанного господарства» запрошений спеціаліст прочитала лекцію «Особл...

READ YOURSELF

Менеджер американського бренду готелів Holiday Inn прочитала лекцію студентам кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 13 march 2019

Участь у наукових конференціях – перша апробація власних експериментальних досліджень здобувачів

У цей непростий час доволі важко відволіктися від ситуації в країні. Проте, навіть у таких умовах вітчизняна наука продовжує розвиватися. Так, наприклад, учасниці гуртка «BIOTECH» Валентина Жданюк (здобувачка освітнього ступеня «магістр») та Аня Воробей (здобувачка освітнього ступеня «бакалавр») під керівництвом професорки кафедри біотехнології і м...

READ YOURSELF

Участь у наукових конференціях – перша апробація власних експериментальних досліджень здобувачів 28 october 2022