Н У Х Т

Як сучасне виробництво поєднує українські традиції пивоваріння з новітніми технологіями дізнавалися наші здобувачі-біотехнологи

08 april 2022

Як сучасне виробництво поєднує українські традиції пивоваріння з новітніми технологіями дізнавалися наші здобувачі-біотехнологи

Онлайн-навчання у цей вкрай непростий для нашої України час залишається чи не єдиним можливим способом не перервати підготовку висококласних фахівців так потрібних нашій Батьківщині. Не зважаючи на такий суттєвий недолік дистанційної освіти як відсутність безпосереднього контакту між учасниками освітнього процесу, вона все ж має і ряд переваг. Зокрема це і можливість залучити різні неформальні технології навчання, серед яких і цікаві, змістовні онлайн-екскурсії. Ось і деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак організувала екскурсію гуцульською крафтовою пивоварнею «Ципа», до якої долучилися здобувачі та викладачі кафедри біотехнології і мікробіології та кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства.

Пивоварня «Ципа» була заснована у 2015 році. З її роботою та структурою процесів пивоваріння наших екскурсантів познайомила здобувачка четвертого курсу кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства нашого університету Ольга Розмеріця, яка працює на пивоварні мікробіологом. Вона розповіла, що пиво вариться на німецькому обладнанні «Braumeister», а пивовари броварні використовують солод, хміль і дріжджі переважно з країн Європи та Сполучених Штатів Америки для виготовлення продукту, а також відкрила найголовніший секрет – варіння відбувається на основі джерельної карпатської води, яка майже не піддається обробленню й зумовлює неповторний смак гуцульського пива.

Особливу увагу привернула детальна розповідь про кожний етап та нюанси магії створення живого пива. Пивоваріння починається із підготовки води, процесу солодження, серцем створення цього продукту є процес затирання, коли подрібнений солод змішують із водою і залишають на деякий час постояти, потім відбувається фільтрування, освітлення та охолодження сусла, роздільне бродіння, згодом відбувається природне дозрівання (після варіння пиво «відпочиває» не менше місяця в холодному підвалі), після якого здійснюється контроль систем розливу, а далі продукція потрапляє на полички магазинів.

Пивоварня «Ципа» у своєму арсеналі має понад 100 різних сортів пива, які надаються для споживання та задоволення потреб поціновувачів. Усі сорти пива – нефільтровані, не піддаються хімічному обробленню, при цьому ведеться постійна перевірка якості води та стерильності обладнання за допомогою сучасних методів контролю виробництва. Цей пивний завод стрімко розвивається і його фахівці постійно придумують щось нове та неймовірне, не припиняючи дивувати українців.

Екскурсанти із захопленням слідкували за розповіддю студентки нашого університету про всі етапи приготування пива: від зберігання компонентів до розливу готової продукції по пляшках та етикетування. Кожний дізнався для себе щось нове, і ще раз упевнився, що може пишатися давньою українською традицією європейського пивоваріння, яку сьогодні успішно бережуть і розвивають в Україні.

Наприкінці здобувачі освіти й викладачі висловили Ользі Розмаріці подяку за блискучу онлайн-екскурсію та відповіді на всі питання.

Published on: 08-04-2022
Read also:
Наші студенти долучаються до міжнародних молодіжних ініціатив

Студентка Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Марія Аліпатова взяла участь у молодіжній програмі літнього університету «European spirits». Учасниками цього обміну стали студенти із Італії, Іспанії, Нідерландів, Естонії, Туреччини, України, Болгарії, Британії та Росії. Студентам була надана можливість потрапити...

READ YOURSELF

Наші студенти долучаються до міжнародних молодіжних ініціатив 16 september 2019

Онлайн-Ярмарок Вакансій «Career Week NUFT-2020» завершив свою роботу

Цього року Ярмарок Вакансій відбувався впродовж насичених п’ятьох днів – з 17 по 21 листопада 2020, у форматі онлайн-трансляцій. Підтримали нашу ініціативу 25 компаній, топ-менеджери та фахові експерти яких провели для здобувачів освіти та випускників цікаві вебінари, мітапи, відео-презентації та лекції. Генеральними спонсорами кар’єрного тижня ви...

READ YOURSELF

Онлайн-Ярмарок Вакансій «Career Week NUFT-2020» завершив свою роботу 24 november 2020

Тяжка втрата

Колектив нашого університету поніс тяжку втрату – 1 грудня 2020 р. на 69 році передчасно пішов з життя декан факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, завідувач кафедри готельно-ресторанної справи, доктор технічних наук, професор Доценко Віктор Федорович. Віктор Федорович пройшов славний життєвий шлях. Він народився 17 червня 1952 ...

READ YOURSELF

Тяжка втрата 02 december 2020

Унікальний досвід співпраці викладачів з платформою International Center of Informatics and Computer Science

16 квітня на платформі International Center of Informatics and Computer Scienc) відбулося засідання The 6th International Conference on Computer Science, Engineering and Education Applications (6-ої Міжнародної конференції з комп'ютерних наук, техніки та освітніх програм, Варшава, Польща).           Організаторами та спонсорами конференції виступи...

READ YOURSELF

Унікальний досвід співпраці викладачів з платформою International Center of Informatics and Computer Science 19 april 2023