Н У Х Т

Визнання молодого таланту: здобувачка НУХТ – переможниця ProCheese Awards 2025!

02 october 2025

Визнання молодого таланту: здобувачка НУХТ – переможниця ProCheese Awards 2025!

27 і 28 вересня у Мистецькому Арсеналі в Києві відбувся найбільший національний фестиваль сирного мистецтва – конкурс ProCheese Awards 2025, який об’єднав близько 80 виробників із усієї України. Його організатори та журі, серед яких фахівці з України та іноземні експерти, оцінювали сири за міжнародними стандартами – органолептикою, ароматом, текстурою, смаковим балансом та іншими характеристиками. Переможець конкурсу отримує право безкоштовно представляти Україну на World Cheese Awards у Швейцарії та підтримку у просуванні своєї продукції всередині країни.

Захід відвідали директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко та викладачі кафедри технології молока і молочних продуктів, доцентки Тетяна Осьмак, Анастасія Пухляк та Оксана Басс. А здобувачі освітніх програм «Харчові технології та інженерія» і «Технології зберігання, консервування та переробки молока» виступили на заході в ролі волонтерів.

Ця масштабна подія року дозволила не тільки ознайомитися зі сучасним ринком сирної індустрії, а також підтримати талановитих і вмотивованих сироварів, які представляли на розсуд міжнародної комісії свої авторські сирні шедеври.

Особливою гордістю для нашого колективу стала перемога здобувачки другого курсу спеціальності 181 «Харчові технології» Дани Серьогіної. Як співвласниця та головна сироварка ферми-агросадиби «Ясна», вона представила на конкурсі козиний сир «Повня», який здобув найвищу оцінку журі та приніс «золото» й головну нагороду «Гран-прі».

Ферма «Ясна», заснована у селі Ліщинка Київської області, спеціалізується на вирощуванні англо-нубійських кіз і виробництві натуральних крафтових сирів. Господарство поєднує фермерство з елементами агротуризму. Завдяки інноваційному підходу, використанню якісної сировини та турботі про автентичність смаку «Ясна» стала відомим ім’ям серед поціновувачів українського сиру.

Ця перемога – не лише особисте досягнення Дани Серьогіної, а й символ того, що в Україні є талановита молодь, здатна створювати продукти високого рівня, які отримують визнання на національній арені. Історія Дани надихає її однолітків і доводить, що навіть на початку професійного шляху можна досягти визнання й стати обличчям нової хвилі українського крафтового сироваріння!

Щиро бажаємо Дані нових звершень і перемог під мирним небом вільної і незламної України!

Колектив Навчально-наукового інституту харчових технологій вдячний організаторам та учасникам ProCheese за грандіозний захід і за надану можливість як викладачам, так і студентам долучитися до такої важливої сирної події національного рівня!

Published on: 02-10-2025
Read also:
Завершилося стажування аспірантки кафедри технології молока і молочних продуктів у Республіці Польща

З 1 по 31 липня 2022 р. аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів Вікторія Сапіга, яка здобуває освітній ступінь «Доктор філософії» за спеціальністю 181 «Харчові технології» (керівниця – професорка Галина Поліщук), пройшла наукове стажування в Університеті природничих наук в Любліні на запрошення члена комісії харчових наук Польсько...

READ YOURSELF

Завершилося стажування аспірантки кафедри технології молока і молочних продуктів у Республіці Польща 02 august 2022

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

Формування національних освітніх тенденцій відповідно до сучасних реалій розвитку світової спільноти вимагає від закладів вищої освіти значних зусиль у створенні ефективних моделей підготовки спеціалістів різних рівнів і спрямувань. Адже якість освіти – це, перш за все, мобільність і престиж закладу вищої освіти в освітньому просторі будь якої краї...

READ YOURSELF

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця 24 february 2021

Харчову культуру українського Причорномор’я презентувала на конференції у Польщі доцент кафедри гуманітарних дисциплін

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін Ольга Коцюбанська брала участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Pontica et Caucasica II. Міждисциплінарні дослідження старожитностей Чорного моря», що відбулася 14-17 травня на базі історичного факультету Варшавського університету. Доповідь нашого викладача була присвячена харчовій культурі українськ...

READ YOURSELF

Харчову культуру українського Причорномор’я презентувала на конференції у Польщі доцент кафедри гуманітарних дисциплін 21 may 2019

Міжнародні стажування викладачів – безцінний досвід

Професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марина Білько стала учасницею першого в Україні міжнародного освітньо-навчального курсу з підвищення кваліфікації для фахівців виноробної галузі, організованого Українською корпорацією по виноградарству та виноробству «Укрвинпром» на запрошення партнерів із Національного міжпрофесійн...

READ YOURSELF

Міжнародні стажування викладачів – безцінний досвід 27 june 2023