Н У Х Т

Студенти НУХТ вразили журі Кулінарного марафону «Від ферми до столу», що відбувся у Болгарії

18 may 2020

Студенти НУХТ вразили журі Кулінарного марафону «Від ферми до столу», що відбувся у Болгарії

Карантин і закриті кордони не зупиняють наших талановитих студентів від участі у міжнародних кулінарних конкурсах!

9 травня країни Європи відзначали День Європи. З нагоди цього свята колеги із Разградської філії Русенського університету, партнера кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв нашого університету, вже вп’яте організували щорічний Кулінарний марафон «Від ферми до столу», учасники якого представляють свої кулінарні шедеври та їх фото- і відео-презентації.

14 травня відбувся фінал цьогорічного марафону, і до участі були запрошені також здобувачі нашого навчального закладу. За відомих обставин марафон відбувався онлайн, проте це не завадило його учасникам і гостям відчути атмосферу свята і змагання, вміло створену гостинними організаторами.

Варто згадати про соціальну ініціативу організаторів заходу, гідну наслідування. До участі вони запросили мешканців Разградського будинку для осіб похилого віку, для яких ця яскрава й цікава подія стала важливішою, ніж для багатьох інших учасників.

Традиційно відкрив марафон ректор Русенського університету, професор Христо Белоєв. У вітальному слові він окремо наголосив, що така активна участь молоді з України, зокрема команди Національного університету харчових технологій, виводить цю подію на якісний міжнародний рівень.

Участь у віртуальному фіналі взяли понад 70 гостей, після вітальних слів 31 учасник представив онлайн свої кулінарні шедеври. Це були як витончені страви, що можуть прикрасити меню будь якого ресторану, так і оригінальні, традиційні народні страви. А відомо ж – і Україна, і Болгарія з любов’ю зберігають народні кулінарні традиції, які є неперевершеними.

Творча молодь кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв представила детально дві страви – торт «Каштанчик» (від аспірантки Катерини Грінінг) і класичний український борщ (від студентки 4 курсу Марії Аліпатової). До речі, болгарські колеги, особливо старше покоління, з нетерпінням чекали від наших учасників розкриття секретів приготування борщу, тому що смакували ним, беручи участь в освітніх і наукових заходах нашого університету.

Цьогоріч вперше участь у марафоні брали 20 студентів факультету готельного-ресторанного та туристичного бізнесу – 13 здобувачів кафедри готельно-ресторанної справи і 7 представників кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції. Наші студенти вміють і люблять презентувати свої навички, тож і цього разу змогли вразити і організаторів, і журі, й інших учасників різноманіттям, яскравістю і креативністю своїх страв. Вони представили свій погляд на кулінарні страви і вироби, доповнили їх своїми знаннями і практичними навичками з молекулярних технологій, формування асортименту оздоровчого призначення та врахували сучасні тренди у ресторанному господарстві.

Це були і національна страва вареники у сучасній інтерпретації, оформлені з елементами національної символіки від нашого іноземного студента Салмана Абасова, і оригінальна авокадова панна котта з манговим соусом, вишукані тарти і самбук у стилі модерн, ніжні мусові тістечка, страви за техніками експериментальної кухні тощо.

Наші студенти гідно представляли свої страви і кулінарні вироби англійською і російською мовою, відповідали на питання журі у режимі відеозв’язку або у чаті онлайн-зустрічі. Особливо відзначили болгарські колеги студента 4 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Артема Іващенка, який і представив свою страву, і відповідав на питання болгарською. Вивчити її наш студент мав нагоду під час закордонної практики на базі готельних підприємств Болгарії, яку організовує кафедра готельно-ресторанної справи для здобувачів вищої освіти бакалаврського рівня.

Усім учасникам марафону організатори підготували сертифікати про участь.

Наші викладачі й студенти щиро вдячні організаторам – адміністрації Русенського університету, зокрема, ректору, професору Христо Белоєву, професорам Станці Дамяновій і Генчо Попову, і шановним ведучим Наді Цаневій, Цветі Куцаровій, Іліяні Ніколовій та Іліні Івановій, які гідно витримали усю напругу прямого ефіру онлайн і зробили свято комфортним, насиченим і незабутнім.

Партнери і друзі з Болгарії подарували нашому колективові різнобарвний і натхненний день, насичений красою, смаком і насолодою для очей.

Ми пишаємося схвальними відгуками іноземних фахівців щодо якості виконання робіт і рівня підготовки наших студентів і не маємо жодного сумніву, що на них чекає неймовірний успіх у майбутньому!

Published on: 18-05-2020
Read also:
ERASMUS+ дарує широкі можливості: стажування викладачки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів у Польщі

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анастасія Шевченко пройшла стажування за програмою академічної мобільності викладачів ERASMUS+ в Uniwersytet Rzeszowski (м. Жешув, Польща). Метою академічної мобільності був обмін досвідом щодо методів викладання, питань інтернаціоналізації вищої освіти та культурної інтеграції на...

READ YOURSELF

ERASMUS+ дарує широкі можливості: стажування викладачки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів у Польщі 28 december 2023

Насичений порядок денний і радісна звістка – відбулося останнє у календарному році засідання вченої ради університету

24 грудня 2020 року в дистанційному режимі відбулося останнє у цьому календарному році планове засідання вченої ради університету. Голова ради, перший проректор Володимир Яровий розпочав його традиційно з привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, й побажання усім членам нашого колективу міцного здоров’я. А далі пере...

READ YOURSELF

Насичений порядок денний і радісна звістка – відбулося останнє у календарному році засідання вченої ради університету 24 december 2020

Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вручили нагороди переможцям міжнародного конкурсу

У 1994 році компанією «Укрпиво» була започаткована іміджева акція «Свято пива» – оригінальний захід, який мав на меті об’єднання всіх підприємств пивобезалкогольної галузі України, обмін досвідом, знайомство з новими зразками продукції, пропагування відповідального споживання пива. Пізніше рамки заходу розширилися, і був заснований Міжнародний кон...

READ YOURSELF

Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вручили нагороди переможцям міжнародного конкурсу 30 august 2021