Н У Х Т

Підготовка фахівців бакалаврського ступеня вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Технології харчування»

27 march 2023

Підготовка фахівців бакалаврського ступеня вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Технології харчування»

У нашому університеті здійснюється підготовка бакалаврів з харчових технологій за спеціальністю 181 «Харчові технології», галузі знань 18 «Виробництво та технології», за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» на базі повної загальної середньої освіти; освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст»; ступенів «молодший бакалавр», «фаховий молодший бакалавр».

Підготовка висококваліфікованих конкурентоспроможних фахівців для ресторанного бізнесу в університеті зумовлена світовими тенденціями розвитку ресторанних технологій та сфери гостинності.

Фахову підготовку фахівців за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» здійснює професорсько-викладацький склад випускової кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, які мають багаторічний науково-педагогічний стаж і практичний досвід роботи на керівних посадах у закладах ресторанного господарства та на підприємствах харчової промисловості. Викладачі кафедри регулярно підвищують рівень професійної майстерності.

Для якісної підготовки фахівців за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» на кафедрі є науково-дослідна навчальна лабораторія з оцінювання якості сировини і готової продукції, технологічна лабораторія з технології продукції ресторанного господарства, лабораторія барної справи і роботи сомельє, комп’ютерний клас.

Практична підготовка здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» здійснюється у найкращих вітчизняних закладах ресторанного господарства, в більшості з яких на керівних посадах працюють наші випускники.

Здобувачі освіти мають можливості: проходити закордонну практику і стажування; здобути другу вищу освіту; поглиблено вивчати іноземні мови; брати участь у програмах студентських обмінів, брати участь у всеукраїнських, міжнародних науково-практичних конференціях, олімпіадах і форумах, наукових студентських гуртках, виставках, майстер-класах, лекторіях і вебінарах із провідними фахівцями ресторанного бізнесу, конкурсах кулінарної майстерності; співпрацювати та налагоджувати ділові контакти з потенційними роботодавцями, як в Україні, так і за кордоном.

За освітньо-професійною програмою «Технології харчування» здобувачі ґрунтовно опановують: методи удосконалення існуючих і розроблення нових технологій для закладів ресторанного господарства; новітні способи кулінарного оброблення харчових продуктів та інноваційні підходи до конструювання страв і напоїв; культуру обслуговування та сервісу; наукове обґрунтування та складання харчових раціонів; організацію ефективного технологічного процесу на виробництві із забезпеченням безпечності та якості продукції і послуг; розроблення нормативної і технічної документації.

В умовах сьогодення особлива увага приділяється розробленню: спеціальних раціонів харчування для військовослужбовців; нових страв на основі харчових концентратів; інноваційних технологій функціональних харчових продуктів; нових повсякденних наборів сухих продуктів, адаптованих до норм харчування військовослужбовців.

Із введенням воєнного стану в Україні здобувачі освітньо-професійної програми та її випускники активно допомагають у волонтерських організаціях, зокрема «Смачна варта» (громадська спілка «Українська ресторанна асоціація»), «Кухонні війська» (мережа ресторанів «GastroFamily») з приготування гарячого харчування для військовослужбовців, працівників та пацієнтів лікарні «Охматдит» тощо.

Випускники освітньо-професійної програми «Технології харчування» можуть працювати на таких посадах: керівник закладу ресторанного господарства, ресторатор, завідувач виробництва або виробничого цеху закладу харчування, завідувач технологічної харчової лабораторії, головний технолог, технолог, менеджер закладу ресторанного господарства, спеціаліст зі створення і впровадження страв авторської кухні, консультант з якості та безпечності ресторанної продукції, фахівець із ресторанної справи, фахівець із організації дозвілля, фахівець із спеціального обслуговування, шеф-кухар, су-шеф, бренд-шеф, шеф-кондитер, шеф-бармен, шоколатьє, бариста.

На світлинах – здобувачі 3 курсу (групи ХЧ-3-2, ХЧ-3-3) підвищують рівень професійної майстерності з викладачкою кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Ганною Березовою на лабораторних роботах з дисципліни «Етнічні кухні».

Published on: 27-03-2023
Read also:
Молоді науковці НУХТ – стипендіати Кабінету Міністрів України

Президія Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки ухвалила рішення щодо призначення стипендій та подовження виплати стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених у 2020 році. Відповідна постанова (№4 від 10 червня  2020 року) була оприлюднена на офіційному веб-сайті Комітету. Приємно, що серед обраних і молоді науковц...

READ YOURSELF

Молоді науковці НУХТ – стипендіати Кабінету Міністрів України 15 june 2020

Голос молодої науки

Закінчення кожного навчального року – привід підвести підсумки, визначити проблемні моменти, окреслити плани на майбутнє. На кафедрі машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв підсумували здобутки молодих і творчих науковців і студентів, які нині гідно представляють наш університет і наукові напрямки кафедри на міжнародному рівні. Отже,...

READ YOURSELF

Голос молодої науки 08 july 2020

Наші здобувачі у Міністерстві фінансів України

Здобувачі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» 25 квітня долучилися до онлайн-заходу «День відкритих дверей у Міністерстві фінансів України», під час якого ознайомилися з внутрішніми процесами та системою роботи Міністерства, актуальними вакансіями для стажування студентів тощо. Особливу зацікавленість демонстрували здобув...

READ YOURSELF

Наші здобувачі у Міністерстві фінансів України 09 may 2023

Підприємницькі навички, соціальні кейси та «цифра»: готуємо HR-менеджерів нової хвилі

Розвиток підприємницького мислення у молоді як універсальної навички (soft skill) майбутнього – стратегічне завдання освіти, що готує її бути проактивними лідерами і драйверами інновацій у будь-якій сфері. При цьому очевидним є тренд: молодь дедалі активніше купує чи іде працювати в компанії з чіткою соціальною позицією, eco-friendly політикою і че...

READ YOURSELF

Підприємницькі навички, соціальні кейси та «цифра»: готуємо HR-менеджерів нової хвилі 13 june 2025