Н У Х Т

Ще одна наукова висота підкорена!

23 december 2021

Ще одна наукова висота підкорена!

21 грудня на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.011 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології сирів м’яких з козиного молока з прянощами» аспірантки Ірини Корольчук на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю «Харчові технології». Наукова керівниця – доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталія Ющенко.

Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології сирів м’яких на основі козиного молока шляхом застосування комбінації прянощів, що дозволяє покращити технологічні властивості козиного молока, сприяє скороченню тривалості технологічного процесу, зменшенню втрат цінних складових молока та стабілізації показників якості вироблених продуктів при зберіганні.

Здобувачкою здійснений підбір і визначена раціональна кількість використання ферментного та заквасочного препаратів у технології сирів м’яких із козиного молока, оскільки здебільшого рекомендації щодо їх використання стосуються технологій продуктів на основі коров’ячого молока. Науковиця обґрунтувала використання у технології ферментного препарату CHY-MAX® (Chr. Hansen, Данія) у кількості 50 IMCU/л молока та уточнила технологічні параметри коагуляції білків – тривалість зсідання 60±1 хв. за температури 35±2 °C. Також було обґрунтоване застосування кислотно-сичужного способу зсідання білків молока та ароматутворювальної заквасочної мікрофлори, що є додатковим фактором нівелювання характерного присмаку козиного молока та використання комбінації прянощів: гуньби сінної 0,8% та куркуми – 0,2% з метою покращення технологічних властивостей козиного молока та підвищення споживчих властивостей готового продукту. Була доведена можливість подовження терміну зберігання сиру м’якого з козиного молока з прянощами до 10 діб за температури 4±2 °C завдяки підвищенню санітарно-гігієнічних умов виробництва (внесення солі на етапі приготування нормалізованої суміші та виключення операції соління та обсушування сиру) та антимікробним властивостям прянощів.

Удосконалена технологія була успішно апробована в умовах виробництва ТОВ «ЗБС. Здоров’я – Безпека – Сучасність». Запровадження у виробництво нових видів м’яких сирів за удосконаленою технологією дозволить підвищити рентабельність продукції у середньому на 3,68%. Чистий прибуток підприємства при річному обсязі виробництва 10 т готової продукції збільшиться на 41,74%.

Офіційні опонентки, заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук і  доцентка кафедри харчової біотехнології і хімії Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя Ольга Крупа високо оцінили роботу дисертантки, вказали на її наукову новизну, актуальність, важливість отриманих результатів, обґрунтованість й економічну доцільність.

За результатами розгляду дисертаційного дослідження члени спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.011 одностайно присудили Ірині Корольчук науковий ступінь доктора філософії за спеціальністю «Харчові технології».

Вітаємо науковицю! Бажаємо подальших творчих здобутків і не спинятися на досягнутому!           

Published on: 23-12-2021
Read also:
Динамічно й інтерактивно: як у НУХТ майбутніх вступників зустрічали

11 травня наш університет знову зустрічав гостей – майбутніх вступників та їх батьків на традиційному Дні відкритих дверей. Організацією заходу займалися Центр моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету і студентська рада НУХТ, тож на школярів і випускників коледжів чекала цікава й насичена програма. Увесь спектр своїх ос...

READ YOURSELF

Динамічно й інтерактивно: як у НУХТ майбутніх вступників зустрічали 11 may 2019

На провідних підприємствах стажуються викладачі кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Доценти кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Роман Мукоїд і Борис Хіврич пройшли стажування на підприємстві ПрАТ «Карлсберг Україна». Підприємство оснащено сучасним технологічним обладнанням, використовуються новітні інноваційні технології, що дозволяють отримувати продукт високої якості, є перспективи подальшого розвитку у сфері...

READ YOURSELF

На провідних підприємствах стажуються викладачі кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 30 january 2023

Кафедра міжнародної економіки провела Всеукраїнський конкурс есе «Україна в системі міжнародної освіти»

Кафедра міжнародної економіки вперше провела Всеукраїнський конкурс «Україна в системі міжнародної освіти» серед школярів 9-11 класів і здобувачів закладів вищої освіти. Учасникам було запропоновано викласти у формі есе свої думки щодо сучасних тенденцій розвитку освіти; сучасного стану освіти в світі; історичних аспектів становлення освіти в Укра...

READ YOURSELF

Кафедра міжнародної економіки провела Всеукраїнський конкурс есе «Україна в системі міжнародної освіти» 18 april 2024