Із приходом зимових свят на кафедрі іноземних мов професійного спрямування настає час поговорити про них. І не лише рідною, а й іноземними мовами. Вивчаючи іноземну мову, здобувачі водночас знайомляться з традиціями і звичками народу, мову якого вони вивчають. Тож здобувачі освіти другого курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа», які вивчають французьку мову як другу іноземну, мали можливість поговорити про святкування зимових свят у Франції. І не просто поговорити, а й узяти участь в одній із новорічних традицій французів.
Зимові свята у Франції, а з ними і зимові канікули починаються 6 грудня, на день святого Миколая, коли вранці слухняні діти знаходять біля каміна подарунки від цього святого.
25 грудня французькі сім’ї святкують Різдво (le Noёl), найбільше сімейне свято, до якого готуються протягом цілого місяця.
Наступне свято у Франції – Новий рік або, як його називають, Saint-Sylvestre (свято святого Сільвестра). Це свято відзначають з друзями у ресторані або в кафе, і всі вдягають гостроконечні ковпаки.
6 січня – свято королів (fête des rois), присвячене приходу волхвів із дарами до новонародженого Ісуса Христа. Цього дня готують або купують мигдальний пиріг «Galette de Roi», який прикрашають золотою паперовою короною, а в середину запікають «fève» (біб), маленьку фігурку з пластмаси або скла. За традицією, пиріг ріжуть на кількість присутніх за столом, а наймолодший в сім’ї розподіляє ці шматки. Той, кому дістанеться «fève», призначається королем або королевою. Ось цю традицію доцентка Світлана Мусійчук і розіграла зі студентами. Цього разу королем став Олександр Головко, з чим його радісно привітали всі присутні. Усім було цікаво і весело!