На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулася гостьова онлайн-лекція «Сучасні підходи в технології стабілізації вин», яку в рамках навчальних дисциплін модуля 4 «Технологія вина з винограду» та «Інновації в технологіях продуктів бродіння і виноробства» прочитав директор компанії СП ТОВ «КОНТ-2» Юрій Кепканов.
Крім здобувачів освіти до лекції приєдналися викладачі кафедри та фахівці галузі.
Спікер побудував лекцію у вигляді доповіді з подальшою жвавою дискусією. Були розглянуті сучасні технології виноробства та підходи до стабілізації виноградних вин.
Проблема стабільності готової продукції є однією з основних для виноробної галузі. Необхідність значного підвищення гарантованих строків стабільності вин обумовлена виходом України на зовнішній ринок і вимагає нових підходів до рішення цієї проблеми.
Доповідач наголосив, що основне завдання стабілізації вин полягає не тільки в забезпеченні гарантійних строків зберігання, але й в одержанні готової продукції високої якості, у її конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Для стабілізації виноробної продукції розроблено й впроваджено в промисловість велику кількість технологічних прийомів і допоміжних матеріалів. Однак, дотепер не існує надійного способу оброблення виноматеріалів, що гарантує їхню стабільність протягом досить тривалого терміну. Він детально розповів слухачам про причини дестабілізації вин, зокрема про колоїдні помутніння та про способи їх запобіганню.