Н У Х Т

Подвійне наукове свято на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

01 july 2019

Подвійне наукове свято на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства подвійне свято – відбулися два успішних захисти дисертаційних досліджень – докторської дисертації доцента Марини Білько (науковий консультант – професор Вікторія Гержикова) та кандидатської дисертації аспіранта Світлани Ковальчук (науковий керівник – доцент Тетяна Мудрак).

Доповідь за темою своєї дисертаційної роботи «Інноваційні технології вітчизняних рожевих столових та ігристих вин» представила Марина Білько – випускниця нашого університету, яка понад 6 років займається проблемами стійкості рожевих вин.

Здобувач розповіла про корисний вплив червоних столових та ігристих натуральних вин на організм людини, про те, що останнім часом рожеві вина набувають все більшої популярності в нашій країні. Це вимагає від виробників ретельного підходу до їх виготовлення в умовах підвищеної конкуренції. Доповідач наголосила, що їх технологія набагато складніша, ніж виготовлення білих і червоних вин, оскільки повинна забезпечити необхідний баланс кольору та попередити його окиснення.

Докторант наголосила, що колір рожевого вина є одним із найважливіших показників якості і часто говорить про його ароматичні і смакові властивості. На його формування впливає вибір сортів винограду, технологія перероблення, кількісний вміст та якісний склад фенольного комплексу, присутність іонів металів, окисно-відновних ферментів і наявність кисню в процесі виготовлення рожевих вин. Тому правильний підбір технологічних прийомів виробництва рожевих вин є першочерговим завданням при виготовленні якісної продукції даного типу.

В Україні до цього часу ще не сформовані вимоги до технології рожевих столових вин та їх кольорових характеристик, тому метою дослідження було визначення впливу технології рожевих столових вин на отримання оптимальних характеристик якості кольору. Здобувач підтверджувала результати досліджень у виробничих умовах і представила реальний результат у вигляді чудового продукту.

Аспірант Світлана Ковальчук представила результати своїх наукових пошуків за темою «Удосконалення технології висококонцентрованих бражок із зернової сировини». Вона – також випускниця нашого університету, яка поєднувала працю в деканаті з дослідженнями за темою дисертації в умовах лабораторії НУХТ і спиртового виробництва. Пошукач доповіла про особливості перероблення різних видів зернової сировини, а також вплив ступеня дисперсності зерна на процес розріджування та оцукрювання крохмалю, динаміку зброджування висококонцентрованого сусла в спиртовому виробництві, та наголосила, що ці процеси недостатньо вивчені і потребують подальших досліджень із метою їх поліпшення .

Основні технологічні параметри, що впливають на процеси одержання спиртової бражки, є вид і якість сировини, ступінь її подрібнення, концентрація сухих речовин зернового замісу, температура та експозиція його термоферментативного оброблення, рН, місце введення ферментних препаратів у технологічний процес, їх композиція та питомі витрати, раса і властивості дріжджів.

Доповідач розставила акценти, зокрема на підборі температурних режимів, необхідності використання антисептиків, дотриманні мікробіологічної чистоти, економії енергоресурсів. Розроблення біокаталітичних технологій приготування і зброджування концентрованого зернового сусла із використанням фізіологічно активних рас дріжджів дозволяє підвищити ефективність перероблення сільськогосподарської сировини на спирт, технологічним шляхом знизити утворення відходів виробництва, в тому числі після спиртової барди.

За результатами доповідей і ґрунтовних відповідей на запитання членів спеціалізованої вченої ради Д 26.058.04 і присутніх докторанту Марині Білько одностайно було присуджене звання доктора технічних наук, а Світлані Ковальчук – кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння

Вітаємо науковців із високими досягненнями! Щиро бажаємо благополуччя, оптимізму, невичерпної енергії!

 

Published on: 01-07-2019
Read also:
Плани майбутнього кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

У рамках профорієнтаційної роботи з майбутніми вступниками, за підтримки директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. І.С.Гулого Сергія Блаженка кафедра мехатроніки та пакувальної техніки успішно провела семінар «Мехатроніка і пневмоавтоматика сьогодні». Ініціатором та модератором зустрічі виступила завідувачка кафедри Людмила К...

READ YOURSELF

Плани майбутнього кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 20 february 2023

Здобувачі освіти НУХТ донатять на ЗСУ й перемагають

Першокурсниця Навчально-наукового інституту харчових технологій Владлена Пахомова перемогла у конкурсі від Приват-Банку з призовим фондом понад 20 000 грн. Конкурс проводився серед всіх студентів України. Серед традиційних умов конкурсу (зареєструватися, відмітити у соцмережах тощо) важливим завданням було написати, на що витратив свою першу стипе...

READ YOURSELF

Здобувачі освіти НУХТ донатять на ЗСУ й перемагають 28 june 2023

НУХТ – серед найкращих українських університетів у міжнародному рейтингу UniRank

Днями був оприлюднений міжнародний рейтинг UniRank, в якому наш університет посів 39 місце у переліку найкращих українських вишів 2023 року. Всього до рейтингу увійшов 181 вітчизняний заклад вищої освіти. Критеріями входження до цього рейтингу є: наявність статуту, ліцензії чи акредитації відповідної української організації вищої освіти; наявність...

READ YOURSELF

НУХТ – серед найкращих українських університетів у міжнародному рейтингу UniRank 27 march 2023

Викладачі університету не втрачають нагоди поділитися знаннями й досвідом з виробничниками

Наші викладачі – відомі у своїх галузях фахівці та експерти, тому часто їх запрошують до складу різноманітних експертних груп і фахових журі, а також залучають до практичної підготовки та підвищення кваліфікації виробничників. Ось і професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, докторка технічних наук Марина Білько є постійним ...

READ YOURSELF

Викладачі університету не втрачають нагоди поділитися знаннями й досвідом з виробничниками 05 august 2022