Н У Х Т

Онлайн-захід з нагоди Дня науки

23 may 2022

Онлайн-захід з нагоди Дня науки

20 травня науковці нашого університету долучилися до онлайн-заходу, присвяченого Дню науки, що традиційно відзначається у третю суботу травня. Захід відбувся за участю міністра освіти і науки Сергій Шкарлета, представників МОН, Національної академії наук, Національного фонду досліджень України і провідних вчених. Крім вітань із професійним святом та обміну досвідом, учасники зібрання обговорювали проблеми сучасної науки в період воєнного стану та вплив підтримки міжнародних спільнот. У межах  конференції також були представлені здобутки і досягнення молодих учених.

Відкрив захід міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Вітаючи учасників зібрання він, зокрема зазначив: «Наперекір новим викликам часу – спершу пандемії коронавірусу, потім жорстокого вторгнення російської федерації на територію України, наука залишається рушійною силою прогресу людства. Адже результати новітніх досліджень учених ще раз підтвердили кардинальний вплив на розвиток економіки, медицини, екології, освіти, соціальної сфери та сільського господарства і, особливо важливо для України, – безпеки держави».

Із вітальним словом до присутніх також звернувся президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, який повідомив, що наразі науковці академії зосередженні на дослідженнях і розробках, пов’язаних із обороноздатністю та безпекою держави, а також розвінчуванні пропаганди російської федерації, волонтерстві тощо.

Заступник міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов доповідав про сучасний стан і виклики у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності. Він наголосив, що основною проблемою у проведенні наукових досліджень є окупація наукових установ і закладів освіти російськими загарбниками, тимчасове переміщення науковців, обмежений доступ до обладнання, втрата наукової інформації тощо.

Фахівець повідомив, що від початку війни постраждала і наукова інфраструктура. Зокрема, 68 наукових установ частково пошкоджені, дві зруйновані повністю, немає інформації про стан 9 установ, розташованих на окупованій території. Також пошкоджено близько 15% дослідницької інфраструктури закладів вищої освіти та наукових установ.

Ольга Полоцька, виконавча директорка Національного фонду досліджень України, розповіла про виклики і здобутки під час війни, а також про перспективи здійснення досліджень, що фінансуються коштом Фонду.

В.о. керівника експертної групи з питань розвитку інновацій Міністерства освіти і науки України Оксана Крукевич презентувала інструмент ефективної взаємодії та пошуку рішень в умовах воєнного стану – платформу «Наука та бізнес». Це онлайн-майданчик для комунікації та ефективної взаємодії представників бізнесу та наукової спільноти, що розпочав роботу 1 лютого 2022 року.

Від керівника експертної групи з питань інтеграції до Європейського Дослідницького Простору Міністерства освіти і науки України Григорія Мозолевича присутні дізналися про Національний план «Відкрита наука», що став вектором інтеграції до європейського дослідницького простору.

Також учасники заходу мали можливість ознайомитися з науково-технічними розробками колег із Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Національного університету «Львівська політехніка», дізнатися про нові можливості для молодих учених в умовах війни, обмінятися думками та подискутувати.

Published on: 23-05-2022
Read also:
Ще одне актуальне дослідження готове до захисту

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулося розширене засідання, де заслухали звіт щодо результатів дисертаційної роботи «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» здобувачки наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» Альони Очеретної. На...

READ YOURSELF

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту 18 september 2023

Українки у науці, яким аплодує світ: здобувачка-теплоенергетик взяла участь у конференції

Здобувачка 4 курсу освітньої програми «Теплоенергетика та енергоефективні технології» Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Софія Бойко взяла участь у конференції «Українки у науці, яким аплодує світ», присвяченій Міжнародному дню жінок та дівчат у науці. Захід організували Громадська організація Центр «Розвиток ...

READ YOURSELF

Українки у науці, яким аплодує світ: здобувачка-теплоенергетик взяла участь у конференції 29 february 2024

Українська філія «Lantmännen Аха» знайомить здобувачів-біотехнологів із особливостями технологічного процесу

Другокурсники-біотехнологи в рамках навчального процесу відвідали українську філію швецької компанії «Lantmännen Аха» – завод з виробництва готових сухих сніданків. Старша технологиня підприємства ознайомила здобувачів із процесами виробництва продукції: від дозування компонентів до кінцевого результату, контролем якості та умовами її зберігання т...

READ YOURSELF

Українська філія «Lantmännen Аха» знайомить здобувачів-біотехнологів із особливостями технологічного процесу 16 november 2023

Нагоду поспостерігати за виробництвом на найбільшій пивоварні в Європі отримали студенти-біотехнологи

Напевно, немає нічого цікавішого, ніж мати нагоду спостерігати за виробництвом продуктів, які щодня бачимо на полицях магазинів. Тож студентам-біотехнологам із груп БТ-1-1 та БТ-3-2 поталанило відвідати найбільшу пивоварню в Європі ПрАТ «Оболонь» у супроводі асистента кафедри біотехнології і мікробіології Віктора Удимовича. На початку студентів оз...

READ YOURSELF

Нагоду поспостерігати за виробництвом на найбільшій пивоварні в Європі отримали студенти-біотехнологи 04 june 2019