У наукових лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології магістрантка, здобувачка групи ФБ-1-2М Мар’яна Красько (керівниця – доцентка Вікторія Красінько) працює над виконанням магістерської роботи «Активність дріжджових кілер-токсинів проти патогенних мікроорганізмів».
Кілер-токсини – це білки або глікопротеїни з низькою молекулярною масою, що синтезуються деякими видами дріжджів. Ці білки є токсинами для чутливих мікроорганізмів, зокрема дріжджів, грибів, бактерій і деяких паразитичних клітин. Вперше «феномен кілерних дріжджів» був описаний Беваном і Маковером у 1963 році, коли вони досліджували дріжджі Saccharomycescerevisiae. Проте, незабаром стало відомо, що штами-кілери не обмежуються родом Saccharomyces і нині відомо понад 100 різних видів кілерних дріжджів, що належать до більше ніж сорока родів.
Завдяки своїй антимікробній активності особливу увагу дріжджі-вбивці та їх токсини привертають у медичній сфері, де можуть використовуватися для розроблення нових протигрибкових засобів із метою лікування або попередження розвитку деяких інфекційних захворювань у людей, зокрема кандидозу, збудниками якого є умовно-патогенні дріжджі роду Candida.
Нині магістранткою виконано перший етап досліджень – культивування дріжджів Saccharomycesbayanus із використанням шейкеру, люб’язно подарованого кафедрі біотехнології і мікробіології Корпорацією ARTERIUM, та одержання кілер-токсинів. Наступним етапом роботи є визначення їх антимікробної активності щодо колекційних штамів Candida.