Перший місяць навчального року в нашому університеті традиційно насичений науковими конференціями за галузевими спеціалізаціями харчових виробництв.
23 вересня 2025 року, вже вшосте, відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м’яса і молока». Співорганізаторами заходу виступили Інституту продовольчих ресурсів НААН України та Технічний комітет стандартизації 140 «Молоко, м'ясо та продукти їх переробки».
Заступник голови оргкомітету, модератор конференції, завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Василь Пасічний, відкриваючи роботу наукового зібрання, наголосив про важливість проведення таких наукових заходів для сприяння взаємодії бізнесу і науки.
Цьогорічна тематика конференції була спрямована на оцінювання перспективних напрямів розвитку наукових досліджень у галузі, проблем у забезпеченні безпечності і якості продукції м’ясної і молочної галузей в умовах воєнного стану, розширення і удосконалення якості сировинних ресурсів, раціоналізації використання нетрадиційної сировини.
У доповіді відповідального секретаря ТК 140 Сергія Вербицького було ґрунтовно проаналізовано рейтингові тематичні публікації у наукометричних базах для м’ясопереробної галузі. Докторка технічних наук, доцентка кафедри біофізики, біохімії, фармакології і біомолекулярної інженерії медичного інституту Сумського державного університету Наталія Божко оцінила можливі напрями удосконалення теплових процесів при переробленні нетрадиційної м’ясної сировини.
Директор ТОВ «ПРО-ФАЙБЕР», аспірант кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Микола Воронцов, аспірант кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Сергій Шилко та аспірант кафедри технології молока і молочних продуктів Артем Баралюк у своїх доповідях розкрили специфіку текстуроутворення і регулювання якості м’ясних, макаронних виробів і молочних продуктів із використанням нетрадиційної сировини
Низка доповідей фахівців компанії ТОВ «ТЕКСА» Євгена Губарені і Даніїла Деркаченка була присвячена забезпеченню інструментального супроводу досліджень для проведення наукових пошукових робіт і поточного аналізу виробництва продукції м'ясо і молокопереробних підприємств.
У обговореннях доповідей активну участь брали науковці нашого університету – завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрій Маринін і професорка кафедри технології молока і молочних продуктів Олена Грек, заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук, а також представники дружніх закладів вищої освіти та наукових установ.
До онлайн-засідання конференції долучилися близько 100 учасників.