Н У Х Т

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету

25 february 2021

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету

25 лютого 2021 року в дистанційному режимі відбулося перше в 2021 році засідання вченої ради університету.

Розпочали традиційно – з привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями.

Далі перейшли до розгляду питань порядку денного. Першими розглянули кадрові питання – присвоєння вчених звань. До вченої ради надійшли клопотання про присвоєння вченого звання професорки кафедри харчової хімії Світлані Бондаренко, доцентки кафедри технології консервування Катерині Рубанці, доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Вірі Зуйко, доцентки кафедри туристичного та готельного бізнесу Ірині Мельник, доцентки кафедри готельно-ресторанної справи Віті Цирульніковій. Претендентів представила вчена секретарка Наталія Ткачук. До складу лічильної комісії обрали завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрія Мариніна, заступницю проректора з правових питань Олену Негоду, начальника відділу кадрів Сергія Беседу.   

Поки лічильна комісія працювала, вчена рада продовжила розгляд питань порядку денного. Про реалізацію в університеті положень Кодексу академічної етики доповіла проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва. Вона нагадала що Кодекс академічної етики Національного університету харчових технологій був затверджений Конференцією трудового колективу 3 квітня 2019 р. і віддзеркалює бажану й небажану поведінку членів університетської спільноти, містить етичні норми, що як орієнтири допомагають саморегулюванню академічного середовища, а також визначає санкції за їх порушення. У квітні ж 2019 р. в університеті був запроваджений «Регламент перевірки на академічний плагіат кваліфікаційних робіт студентів, рукописів дисертацій та монографій, рукописів статей, поданих до публікування у періодичних наукових виданнях», який після апробації впродовж 2019-2020 рр. був уточнений у вересні 2020 р. у частині показників унікальності кваліфікаційних робіт, визначення випадків текстових збігів як коректних цитувань, визначення рекомендованих дій особи, відповідальної за перевірку кваліфікаційних робіт, керівників робіт та експертних груп кафедр після першої перевірки роботи на академічний плагіат.

Доповідачка зазначила, що були проведені десятки опитувань здобувачів освіти, а також науково-педагогічних працівників, у тому числі з питань дотримання політики, стандартів і процедур академічної доброчесності, проте в університеті не остаточно відпрацьована система обговорення результатів опитувань і вирішення виявлених проблемних питань із недотримання академічної доброчесності, порушення етичних норм діяльності та професійної поведінки членів університетської спільноти, конфліктів інтересів. Тому було запропоновано створити Комісію з питань академічної етики університету.

Виступ доповнили директор Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Ігор Житнецький і директор Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ Олег Шеремет. Вони розповіли про увагу, яку приділяли питанню академічної доброчесності експертні групи НАЗЯВО, що здійснювали експертне оцінювання освітніх програм університету під час їх акредитації за новими вимогами.

До обговорення цього питання також долучилися перший проректор Володимир Яровий, завідувачі кафедр Надія Левицька і Володимир Ковбаса.

За результатами розгляду була ухвалена низка рішень, серед яких, зокрема, включення модуля із академічної доброчесності до програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників університету; проведення за участі викладачів та ініціативних груп студентів «тижнів академічної доброчесності» на початку кожного навчального семестру для студентів усіх курсів бакалаврату та магістратури й повторних інформаційних заходів напередодні екзаменаційних сесій; проведення роз’яснювальних зустрічей кураторів академічних груп зі здобувачами з метою роз’яснення порядку та процедури вирішення конфліктних ситуацій.

Жваве обговорення викликало наступне питання порядку денного – аналіз результатів вибору здобувачами вищої освіти дисциплін вільного вибору, створення та запровадження загальноуніверситетського каталогу вибіркових дисциплін, яке також представила проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва.

Доповідачка наголосила, що вибіркові дисципліни як один із елементів формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувача стали невід’ємною частиною освітніх програм університету. З вересня 2020 р. вибір дисциплін був організований в усіх навчальних підрозділах. Загальна кількість дисциплін, запропонованих для вибору здобувачів освітнього ступеня бакалавра (усіх курсів), становила 294 назви. Ретельний аналіз показав, що серед них пропонуються дисципліни, які за змістом і назвою відрізняються незначно, крім того, експерти НАЗЯВО уже робили зауваження щодо необхідності систематизувати перелік дисциплін вільного вибору. Тому було запропоновано створити загальноуніверситетський каталог вибіркових дисциплін в інформаційній системі університету «ПС-Деканат», у якому передбачити розподіл дисциплін за рівнем освіти, курсом навчання і циклом (спрямованістю). Крім того, проректорка звернула увагу членів вченої ради на необхідність інформування здобувачів освіти щодо можливостей визнання в університеті результатів їх неформального навчання та умов зарахування цих результатів як дисциплін за вибором.

Своє бачення цього питання висловили директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Оксана Кочубей-Литвиненко, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайло Масліков, декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк, завідувачі кафедр Галина Поліщук, Тамара Березянко, Олександр Гавва, Ольга Пєтухова, Надія Левицька, професор кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Анатолій Ладанюк.

Про роботу Науково-технічної бібліотеки в сучасному інформаційно-освітньому просторі доповіла і представила концепцію її розвитку до 2025 року директорка бібліотеки Наталія Левченко. Вона акцентувала увагу на пріоритетах діяльності бібліотеки в умовах якісних змін зовнішнього та університетського середовища, зростання значення інформаційного центру при зміні ролі та статусу бібліотеки університету й зазначила, що у Концепції передбачено якісне та оперативне наповнення і підтримка у належному стані електронних ресурсів бібліотеки, що дасть у майбутньому можливість розвивати систему електронної доставки документів, а також віртуального обслуговування віддалених користувачів, (насамперед, здобувачів заочної, дистанційної форми навчання).

Присутні відзначили великий обсяг роботи, що виконує колектив бібліотеки, й подякували за таку кропітку й необхідну усім діяльність. Вчена рада одноголосно затвердила представлену Концепцію розвитку Науково-технічної бібліотеки Національного університету харчових технологій на 2021-2025 рр.

Підсумки зимової екзаменаційної сесії 2020-2021 н.р. підвів начальник навчального відділу навчально-методичного управління Валерій Виговський. Доповідач повідомив, що у сесії брали участь 4917 здобувачів освіти денної форми навчання та 575 здобувачів освіти заочної форми навчання. Він навів показники абсолютної успішності й якості успішності, озвучив кількість відмінників, кількість здобувачів, що отримують академічну стипендію і кількість відрахованих за результатами складання сесії. Стурбованість членів ради викликала інформація, про суттєве падіння успішності здобувачів освіти. Частково його можна пояснити навчанням і складанням сесії в умовах карантину. Тому було ухвалено у кожному навчальному підрозділі обговорити зі здобувачами підсумки зимової екзаменаційної сесії, звернувши увагу на питання навчальної дисципліни, поточної успішності та зібрати пропозиції щодо усунення виявлених недоліків чи упущень при організації поточного та підсумкового контролю.

Голова лічильної комісії Андрій Маринін оголосив результати підрахунку голосів по таємному голосуванню з кадрових питань. Ісі претенденти на присвоєння вчених звань були підтримані вченою радою, з чим їх і привітали.

Наприкінці засідання розглянули поточні питання. Серед них – дозвіл на міжнародне довгострокове стажування в Іспанії за рахунок приймаючої сторони магістрантки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Марії Аліпатової; створення разових спеціалізованих рад із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD); висунення кандидатур представників НУХТ на конкурс для здобуття довічної стипендії Кабінету міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти; клопотання колективу Львівського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу НУХТ про вихід зі структури університету на виконання  положень Закону України «Про вищу освіту»; Порядок перезарахування (зарахування) освітніх компонентів у Національному університеті харчових технологій і Положення про навчальний корпус фізичного виховання НУХТ. Заслухавши аргументацію доповідачів, вчена рада прийняла позитивні рішення по усіх цих питаннях.

Оскільки на цьому насичений порядок денний був вичерпаний, і ніяких пропозицій і зауважень не надходило, голова ради, перший проректор Володимир Яровий закрив засідання, побажавши усім міцного здоров’я, оптимізму й творчої наснаги й висловивши сподівання, що карантинні умови дозволять наступне засідання провести вже у звичному форматі.

Published on: 25-02-2021
Read also:
Конференція трудового колективу заслухала звіт ректора

22 грудня 2022 року в дистанційному режимі відбулася Конференція трудового колективу університету. Голова Конференції, перший проректор Володимир Яровий розпочав Конференцію з повідомлення, що зареєструвалися 87 делегатів, а всього обраних делегатів 106, тож необхідний кворум є, і Конференція розпочала свою роботу. Відповідно до порядку денного з...

READ YOURSELF

Конференція трудового колективу заслухала звіт ректора 22 december 2022

Досвід організації дуальної освіти в Німеччині презентували у НУХТ німецькі фахівці

7 червня до університету завітали експерти німецької організації роботодавців «NORDMETAL» Гюнтер Трепте і Генрі Ціммерманн та заступник директора Департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України Анатолій Гармаш. Гості зустрілися з ректором Анатолієм Українцем, проректором з наук...

READ YOURSELF

Досвід організації дуальної освіти в Німеччині презентували у НУХТ німецькі фахівці 07 june 2019

Фотоміст «ВишиванкаDay» кафедри іноземних мов професійного спрямування об’єднав українців Австрії, Польщі, Канади, Франції, Австралії

Фотоміст «ВишиванкаDay» провела кафедра іноземних мов професійного спрямування зі своїми рідними, колегами, друзями, знайомими з Австрії, Польщі, Канади, Франції, Австралії тощо. Бо вишиванка – це одяг-оберіг, одяг-дань поваги своєму корінню, найдавніше мистецтво наших предків, душа України. На вишиванці можна побачити весь світ: квіти, птахи, твар...

READ YOURSELF

Фотоміст «ВишиванкаDay» кафедри іноземних мов професійного спрямування об’єднав українців Австрії, Польщі, Канади, Франції, Австралії 16 may 2019

Професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства взяла участь у зустрічі з фахівцями Національного бюро коньяків (Франція)

17 серпня вперше в Україні, з ініціативи корпорації «Укрвинпром», відбулась офіційна онлайн-зустріч вітчизняних спеціалістів із фахівцями Національного бюро коньяків (BNIC, Франція), у якій взяла участь професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марна Білько. Ткож від української сторони долучилися представники підприємств г...

READ YOURSELF

Професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства взяла участь у зустрічі з фахівцями Національного бюро коньяків (Франція) 18 august 2021