Нещодавно на кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів відбувся надзвичайно цікавий практичний майстер-клас «Сучасні крафтові тенденції в світі аквакультури та гідробіонтів» від фахівців ТОВ «Українська креветка».
ТОВ «Українська креветка» – еко-ферма на Київщині, де вирощують у промислових масштабах найбільші у світі креветки Макробрахіум Розенберга. Тут був зафіксований рекорд України – «Найбільша щільність посадки креветки у системі УЗВ». Установки замкнутого водопостачання (УЗВ) – інноваційна технологія в аквакультурі, що дозволяє ефективно вирощувати креветок у контрольованих умовах. Щільність посадки у басейнах ферми – 281 креветка на один кубометр води. Підприємець відкрив секрет цього успіху – він спорудив для креветок у воді багатоповерхові укриття.
Також учасники майстер-класу дізналися багато цікавого й корисного про креветок, технології їх вирощування й приготування від засновника ТОВ «Українська креветка» Олексія Слєпньова та головної технологині Лесі Бондаренко. Виявляється, серце креветки знаходиться в голові, вони бачать на відстані до 2 см, ніколи не сплять і є канібалами. А ще – панцир не росте разом із креветкою, тому вона періодично його скидає.
Але головна увага, звичайно, була прикута до процесу приготування цього екзотичного продукту. Фахівці запропонували до уваги присутніх кілька неймовірних рецептур – креветки, мариновані у соєвому соусі (вживаються сирими!), у пиві, у білому та червоному вині, у ананасовому та томатному соках.
Кульмінацією зустрічі стала дегустація. Учасники навчилися правильно очищати креветку, із задоволенням поласували щойно приготованим продуктом і порівняли органолептичні показники сирих, смажених і тушкованих у соусах креветок.
Вдячні експертам галузі за насичений і цікавий івент! З наступного навчального року на кафедрі стартує нова магістерська освітньо-наукова програма «Промислові та крафтові технології переробки продуктів аквакультури та гідробіонтів». Тож, маємо надію на продовження плідної співпраці з крафтовим виробником!