Н У Х Т

До боротьби з фальсифікацію продуктів докладають зусилля науковці кафедри фізики

27 january 2020

До боротьби з фальсифікацію продуктів докладають зусилля науковці кафедри фізики

У період дистанційного навчання кафедра фізики працює на повну потужність. Зокрема, завідувач кафедри Світлана Літвинчук і старший викладач Володимир Вишняк взяли участь у роботі круглого столу «СТОП Фальсифікат. Мед. Державний контроль за якістю та безпечністю меду», організованого ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» і присвяченого боротьбі з фальсифікацією меду.

 У заході також узяли участь: заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький; генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Микола Мороз; керівник підрозділу політики якості Директорату розвитку сільських територій Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Олександр Лозовицький; т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко; голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський; голова ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» Владислава Миронова; представники ФАО та профільних об’єднань бджолярів, експортерів і переробників меду.

У рамках круглого столу обговорювали стан і проблеми ринку меду в Україні та світі, державний контроль за якістю та безпечністю меду, намагалися дати відповіді на питання, чи споживають українці натуральний мед, а також оголосили про старт програми «СТОП Фальсифікат. МЕД».

Фактичний старт  програми розпочнеться 10 лютого 2020 року. Традиційно, для виробників меду відводиться час, щоб «виправитися», прибравши з прилавків продукт, який не відповідає вимогам. А 10 лютого чотири групи експертів і журналістів відправляться у чотири регіони України, де будуть відібрані зразки меду в торговельних мережах. Вони будуть доправлені до двох незалежних акредитованих випробувальних лабораторій для проведення досліджень. Кожний зразок буде знеособлений і закодований комісією. Лабораторії визначать терміни проведення експертизи. Усі етапи та процеси будуть максимально відкритими завдяки онлайн-трансляціям.

Тарас Висоцький наголосив, що кампанія присвячена меду з тієї причини, що Україна входить до числа світових лідерів із виробництва і експорту цього продукту. «Тому ми повинні зробити все для того, аби не лише закордонні споживачі насолоджувалися якісним і безпечним медом, але й щоб і ми, українці, були впевнені у тому, що ми споживаємо», – зазначив посадовець. На його переконання, реалізація подібних кампаній дозволить державі через профільні асоціації об’єднати зусилля з чесними і прозорими виробниками і викорінити фальсифікат як явище.

Наша кафедра фізики – активний учасник процесу боротьби з фальсифікованими продуктами. Зокрема, у полі зору науковців кафедри – мед. Саме питанням виробництва, зберігання і забезпечення якості цього продукту був присвячений науково-практичний семінар кафедри фізики «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», який відбувся в університеті 26 листопада 2019 р. за участю німецьких і вітчизняних фахівців. Захід мав великий резонанс у професійних колах, тож було прийняте рішення про організацію у цьому році повномасштабної наукової конференції. 

Published on: 27-01-2020
Read also:
Викладачі університету не втрачають нагоди поділитися знаннями й досвідом з виробничниками

Наші викладачі – відомі у своїх галузях фахівці та експерти, тому часто їх запрошують до складу різноманітних експертних груп і фахових журі, а також залучають до практичної підготовки та підвищення кваліфікації виробничників. Ось і професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, докторка технічних наук Марина Білько є постійним ...

READ YOURSELF

Викладачі університету не втрачають нагоди поділитися знаннями й досвідом з виробничниками 05 august 2022

Вітаємо переможниць конкурсів ЕРАЗМУС+ для викладачів і аспірантів!

26 березня 2025 року в університеті відбулися конкурси у рамках програми ERASMUS+ KA107 кредитна мобільність. Цього разу можливість вибороти міжнародне стажування пропонувалася викладачам і аспірантам. У конкурсах взяли участь висококваліфіковані фахівці нашого університету, які продемонстрували свої знання, методики викладання, досвід роботи в ос...

READ YOURSELF

Вітаємо переможниць конкурсів ЕРАЗМУС+ для викладачів і аспірантів! 28 march 2025

Свідоме ставлення до культури безпеки праці формують у студентів фахівці кафедри екологічної безпеки та охорони праці

За ініціативи міжнародної організації праці (МОП) щороку 28 квітня у всьому світі відзначають День охорони праці. Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006  у Всесвітній день охорони праці в Україні теж відзначають це свято. Цього року МОП святкує 100-літній ювілей. Саме тому День охорони праці у 2019 році організація планує...

READ YOURSELF

Свідоме ставлення до культури безпеки праці формують у студентів фахівці кафедри екологічної безпеки та охорони праці 16 april 2019

Вітаємо переможців конкурсу наукових робіт за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум»!

Уже третій рік поспіль Корпорація «Артеріум» підтримує наших здобувачів, започаткувавши ще в 2020 році конкурс наукових робіт для біотехнологів Національного університету харчових технологій. І це не перший захід, який реалізує Корпорація в нашому виші. Упродовж багатьох років цей фармацевтичний гігант підтримує талановиту молодь, спонсоруючи прове...

READ YOURSELF

Вітаємо переможців конкурсу наукових робіт за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум»! 05 july 2022