Н У Х Т

До боротьби з фальсифікацію продуктів докладають зусилля науковці кафедри фізики

27 january 2020

До боротьби з фальсифікацію продуктів докладають зусилля науковці кафедри фізики

У період дистанційного навчання кафедра фізики працює на повну потужність. Зокрема, завідувач кафедри Світлана Літвинчук і старший викладач Володимир Вишняк взяли участь у роботі круглого столу «СТОП Фальсифікат. Мед. Державний контроль за якістю та безпечністю меду», організованого ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» і присвяченого боротьбі з фальсифікацією меду.

 У заході також узяли участь: заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький; генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Микола Мороз; керівник підрозділу політики якості Директорату розвитку сільських територій Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Олександр Лозовицький; т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко; голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський; голова ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» Владислава Миронова; представники ФАО та профільних об’єднань бджолярів, експортерів і переробників меду.

У рамках круглого столу обговорювали стан і проблеми ринку меду в Україні та світі, державний контроль за якістю та безпечністю меду, намагалися дати відповіді на питання, чи споживають українці натуральний мед, а також оголосили про старт програми «СТОП Фальсифікат. МЕД».

Фактичний старт  програми розпочнеться 10 лютого 2020 року. Традиційно, для виробників меду відводиться час, щоб «виправитися», прибравши з прилавків продукт, який не відповідає вимогам. А 10 лютого чотири групи експертів і журналістів відправляться у чотири регіони України, де будуть відібрані зразки меду в торговельних мережах. Вони будуть доправлені до двох незалежних акредитованих випробувальних лабораторій для проведення досліджень. Кожний зразок буде знеособлений і закодований комісією. Лабораторії визначать терміни проведення експертизи. Усі етапи та процеси будуть максимально відкритими завдяки онлайн-трансляціям.

Тарас Висоцький наголосив, що кампанія присвячена меду з тієї причини, що Україна входить до числа світових лідерів із виробництва і експорту цього продукту. «Тому ми повинні зробити все для того, аби не лише закордонні споживачі насолоджувалися якісним і безпечним медом, але й щоб і ми, українці, були впевнені у тому, що ми споживаємо», – зазначив посадовець. На його переконання, реалізація подібних кампаній дозволить державі через профільні асоціації об’єднати зусилля з чесними і прозорими виробниками і викорінити фальсифікат як явище.

Наша кафедра фізики – активний учасник процесу боротьби з фальсифікованими продуктами. Зокрема, у полі зору науковців кафедри – мед. Саме питанням виробництва, зберігання і забезпечення якості цього продукту був присвячений науково-практичний семінар кафедри фізики «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», який відбувся в університеті 26 листопада 2019 р. за участю німецьких і вітчизняних фахівців. Захід мав великий резонанс у професійних колах, тож було прийняте рішення про організацію у цьому році повномасштабної наукової конференції. 

Published on: 27-01-2020
Read also:
Чергові академічні здобутки другокурсників з економічної теорії

Делегація учасників від кафедри економічної теорії взяла участь у II етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з «Економічної теорії», який відбувся в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова. Студенти ІІ курсу Навчально-наукового інституту економіки і управління спеціальності 073 «Менеджмент і адміністрування» Іван Захарченко т...

READ YOURSELF

Чергові академічні здобутки другокурсників з економічної теорії 31 may 2019

Засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення»

21 квітня 2023 року відповідно до реалізації проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», започаткованого в 2021 році, в університеті відбулося засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення», організованого оргкомітетом під керівництвом ректора Олександра Шевченка...

READ YOURSELF

Засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення» 24 april 2023

НУХТ – срібний призер Благодійного турніру Федерації футзалу Києва

21-22 травня на полях столиці проходив благодійний турнір, організований Федерацією футзалу міста Києва з метою збору коштів, які будуть передані на потреби ЗСУ, а також гуманітарної допомоги для села Обуховичі Вишгородського району, що було в окупації з 24 лютого до 1 квітня. Наш університет не залишився осторонь і взяв активну участь у акції. Ко...

READ YOURSELF

НУХТ – срібний призер Благодійного турніру Федерації футзалу Києва 23 may 2022