Н У Х Т

«Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів» – започатковуємо нову конференцію

22 april 2024

«Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів» – започатковуємо нову конференцію

17 квітня 2024 року в нашому університеті за сприяння Управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та продовольчої безпеки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Федерації органічного руху України відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція «Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів».

Конференція була присвячена актуальним питанням щодо законодавчого підґрунтя для ведення органічного виробництва в Україні, сучасних досягнень і актуальних напрямів розвитку підприємств, задіяних у сфері органічного виробництва, інновацій у технологіях вирощування органічної сировини та наукових розробок для розширення асортименту органічних харчових продуктів, економічних факторів розвитку органічного виробництва.

Із вітальним словом конференцію відкрив проректор з наукової роботи НУХТ Сергій Токарчук, який наголосив на важливості організованого заходу, на перспективах розвитку підприємств із виробництва органічних харчових продуктів і на необхідності підготовки профільних висококваліфікованих кадрів. Учасників конференції також привітали та побажали плідної роботи заступниця директора, начальниця управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та продовольчої безпеки Міністерства аграрної політики та продовольства України Людмила Хомічак і голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.

Із законодавчими аспектами виробництва органічних харчових продуктів присутніх ознайомила начальниця відділу органічного виробництва Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та продовольчої безпеки міністерства аграрної політики та продовольства України Марина Кислицька у своїй доповіді «Органічний сектор України». Про порядок сертифікації відповідно до законодавства України з органічного виробництва докладно розповіла заступниця керівника відділу сертифікації з питань якості, провідна фахівчиня із сертифікації сертифікаційної компанії ТОВ «Органік стандарт» Олена Манзюк. Далі слово взяли завідувач лабораторії ТОВ «Органік Мілк» Дмитро Подстречний, який поділився перспективами розвитку і проблемами виробництва органічних молочних продуктів, та керівник фермерського господарства «Козак Органік» і ТОВ «Млин Донченко» Олександр Орєхін. Олександр наголосив на проблемах і викликах, що стоять у вирощуванні та переробленні органічної продукції.

Начальниця відділу з розвитку органічного землеробства та біологізації інтенсивних технологій компанії BTU Юлія Миронова говорила про аспекти захисту рослин від хвороб і шкідників у органічному землеробстві, а доцентка кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного аграрно-технологічного університету Ірина Бандура зацікавила присутніх докладною інформацією щодо перспектив застосування штучно вирощених грибів у виробництві органічних харчових продуктів.

Блок доповідей від кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів НУХТ відкрила гарантка магістерської освітньо-професійної програми «Технології органічних харчових продуктів», професорка Юлія Камбулова, яка висвітлила діяльність професорсько-викладацького складу кафедри для реалізації освітньої програми, розказала про основні компетентності випускників і їх переваги для ринку праці.

Надалі виступили магістранти і випускники освітньо-професійної програми «Технології органічних харчових продуктів» – консультант проєктів із енергоефективності в галузі харчового виробництва компанії «Авенстон» Сергій Грін із доповіддю «Енергія сонця: сучасний досвід і найкращі практики застосування сонячної енергії у хлібопекарському виробництві в контексті загальної енергоефективності хлібопекарської галузі», Альона Комарчук з темою «Дослідження впливу борошна конопель на перебіг біотехнологічних процесів в тісті та якість органічного хліба з пшеничного борошна», розробниця програмного забезпечення міжнародної компанії «Teiva System» Софія Акулова говорила про «Розроблення органічного жувального мармеладу підвищеної харчової цінності», менеджерка зі збуту ТОВ «Ніка-2018» Ольга Король висвітлила тему «Розроблення рецептурної композиції органічних козинаків зниженої цукроємності на основі насіння соняшника».

Заключне слово взяв завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса, який підсумував основні здобутки конференції, подякував всім учасникам і організаторам конференції, побажав усім подальшої плідної та успішної роботи.

Організатори щиро вдячні всім фахівцям, які взяли участь у конференції, висловлюють подяку за підтримку конференції і сподіваються на подальші цікаві та необхідні зустрічі, які сприятимуть поширенню ідей органічного виробництва та сприятимуть підготовці висококваліфікованих фахівців для галузі.

Published on: 22-04-2024
Read also:
Сумна звістка

12 квітня 2020 року на 66-му році життя передчасно пішов із життя ректор Національного університету харчових технологій, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Премії Кабінету Міністрів України за розроблення інноваційних технологій, повний кавалер ордена «За заслуги» Українець Анатолій Іванович. Анатолій...

READ YOURSELF

Сумна звістка 12 april 2020

Завершилося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія»

Завершилося нагородження переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія», що відбувся на базі нашого університету. Завдяки пом’якшенню карантинних обмежень, церемонію вдалося провести офлайн. Переможцям та їх керівникам особливо приємно було отримати нагороди та почути віталь...

READ YOURSELF

Завершилося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» 09 june 2021

Вітання від Профкому співробітників НУХТ

Вітаємо всіх співробітників НУХТ із прийдешніми Новим роком і Різдвом Христовим! Бажаємо, щоб він як тільки-но переступить поріг вашого дому, перетворив усе на казку. Бажаємо вам нового щастя, нового достатку, злагоди, усмішок, радості, успіхів! А старими нехай залишаються лише родина, кохані і друзі!                                              ...

READ YOURSELF

Вітання від Профкому співробітників НУХТ 31 december 2020