Н У Х Т

Засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення»

24 april 2023

Засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення»

21 квітня 2023 року відповідно до реалізації проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», започаткованого в 2021 році, в університеті відбулося засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення», організованого оргкомітетом під керівництвом ректора Олександра Шевченка, проректора з наукової роботи Сергія Токарчука та голови Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрія Задніпряного.

У межах тематики круглого столу розглядались питання: продукти оздоровчого харчування в реабілітації військовослужбовців. Критерії вибору, оцінка; вплив стресових чинників на формування раціону та місце продуктів оздоровчого харчування; медичні аспекти оздоровчого харчування та рекомендації для виробників; пілотні проєкти використання продуктів і принципів здорового харчування, в тому числі в практичних умовах клінік.

Перше засідання круглого столу відбулося з широким представництвом медичної наукової спільноти, виробничників і науковців НУХТ. Це дало можливість детально розглянути теоретичні та практичні результати і перспективи виробництва продуктів для оздоровчого харчування, в тому числі для окремих контингентів – військовослужбовців, дітей, інших категорій.

Зі вступним словом виступив ректор університету Олександр Шевченко. Він підкреслив важливість і значущість напряму з виробництва і застосування продуктів для оздоровчого харчування, зазначивши, що сьогодні це є світовим трендом і, безумовно, наш університет має всі підстави очолити цей напрям і успішно його реалізувати у творчій співпраці з представниками медичних організацій та виробниками харчових продуктів.

З доповіддю «Концептуальні засади розроблення та використання нових харчових продуктів для військовослужбовців» виступила завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна. Вона процитувала С. Ганемана: «Найвище призначення лікарів – повернення здоров’я хворій людині» й інтерпретувала цей вислів у площині харчових технологій: «Найвище призначення сучасних харчових технологій – зберегти здоров’я здорових людей і допомогти хворим». Такий підхід уперше показав безпосередній зв’язок сучасних здобутків медицини у галузі нутриціології і харчових технологій, які ґрунтуються на використанні медико-біологічних рекомендацій. Це підтверджує той факт, що нині за здоров’я нації однаковою мірою несуть відповідальність і медики, і технологи з виробництва продуктів для оздоровчого харчування.  

Надзвичайно цікавими та інформативними для всіх присутніх виявилися доповіді представників медичної спільноти: зокрема, доповідь «Популяційна УЗ-діагностика як інструмент визначення індивідуальних харчових потреб» головного лікаря Інституту еластографії НАМНУ Олега Динника; «Лікувальне харчування військовослужбовців з урахуванням психоемоційного стану. Практичні аспекти» лікарки-дієтологині вищої категорії, членкині громадської спілки «Академія харчування пацієнтів» Ольги Муштрук; «Використання додаткових продуктів оздоровчого харчування військовослужбовців у практичних умовах клініки» лікаря вищої категорії, завідувача відділу реабілітації КМКЛ №6 м. Києва Єгора Прокоповича.

Загальне схвалення викликали доповіді представників харчової індустрії. Передусім генеральної директорки виробничої компанії «ФАВОР» Раїси Михайлової, яка дуже емоційно і з глибоким знанням своєї справи розповіла про продукти оздоровчого харчування, котрі виробляє компанія, навела їхні характеристики, багатий біохімічний склад, дотримання на високому рівні безпеки виробництва, а також представила для дегустації продукцію свого підприємства.

Людмила Осіння, лікарка-терапевтка вищої категорії, завідувачка інформаційно-аналітичного відділу НВ ТОВ «Житомирбіопродукт», надала надзвичайно цінну характеристику харчовим продуктам цього виробництва, спектр яких на сьогодні охоплює функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, харчову клітковину, салатні олії тощо, а також харчові продукти для запобігання серцево-судинним, ендокринним та інших видам хвороб. На основі вітчизняної сировини – насіння кмину чорного, амаранту, гарбуза, льону, вівса, розторопші та інших природних джерел – товариство розробило цілющі олії з підвищеним вмістом поліненасичених жирних кислот, які конче необхідні в раціонах харчування і спецконтингентів, і різних категорій населення. 

Головна технологиня ТОВ «Спориш» Людмила Денисюк чудово охарактеризувала і привезла на дегустацію продукцію свого підприємства – широкий спектр смузі на основі гарбузової м’якоті, які відзначаються високим вмістом бета-каротину, хлорофілу, інших незамінних біологічно активних речовин і мають ряд доведених медициною позитивних ефектів: поліпшують кровообіг та перистальтику кишківника, нормалізують обмінні процеси, зменшують вміст холестерину у крові, виводять важкі метали, пестициди та радіонукліди. Усі смузі є чудовим імуностимулюючим і загальнозміцнюючим засобом.

Цікавою виявилася також інформація випускника нашого університету, нині директора з маркетингу підприємства з медичного кейтерингу «Foodicine» Олександра Чередниченка на тему «Інтеграція сучасного досвіду сфери громадського харчування в розвиток інфраструктури медичного закладу». Христина Канагіна, бренд-менеджерка інноваційного напряму компанії «Ензим», у доповіді «Дріжджові пластівці Flakes – смачне джерело якісного протеїну, клітковини та вітамінів групи В» ознайомила присутніх із новою розробкою компанії: цей суперфуд не містить глютену, ГМО, лактози, цукру, солі, штучних добавок, а тому підходить у якості оздоровчого харчування для різних категорій населення, а також флекситаріанської, веганської та вегетаріанської дієт. Продукцію також було представлено на дегустацію.

Після заслуховування та обговорення доповідей і кава-брейку відбулася дискусія, яка тривала майже три години і свідчила про те, наскільки цікавим для всіх є напрям із оздоровчого харчування, наскільки багато він містить невирішених питань, починаючи з термінології і завершуючи безпосереднім виробництвом та доведенням до столу споживачів оздоровчої продукції як основи здоров’я нації і кожного громадянина. Важливу проблему у ході дискусії порушила докторка медичних наук, завідувачка лабораторії гігієни харчування ДУ «Інститут громадського здоров’я НАМНУ» Марія Гуліч з приводу відсутності термінологічної узгодженості в галузі оздоровчого (здорового) харчування, в тому числі у нормативних документах, і зробила висновок, що це питання потребує першочергового розв’язання.     

На завершення засідання була ухвалена резолюція стосовно подальших дій у цьому напрямі.

Ректор університету Олександр Шевченко висловив вдячність усім присутнім за їхню зацікавленість у вирішенні такої надважливої державної справи, їхнє бажання зробити життя українців більш якісним і їхнє бачення шляхів реалізації цієї проблеми.  

Published on: 24-04-2023
Read also:
Магістранти опановують крафтові технології: майстер-клас від фахового сировара

Здобуття освіти завжди є ключем до розвитку та особистого зростання. Можливість застосування набутих знань у практичній діяльності, де теорія перетворюється на конкретні навички і результати стали важливою складовою сучасної фахової підготовки здобувачів. На кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів, з використанням формату of- та online, в рам...

READ YOURSELF

Магістранти опановують крафтові технології: майстер-клас від фахового сировара 11 december 2023

Плідна співпраця з випускниками

Випускниця магістерської програми «Технологія продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» Ольга Криволап в якості запрошеної гості приєдналася до обговорення тематики підсумкового практичного заняття з дисципліни «Технологія продуктів для дитячого та геродієтичного харчування», що для здобувачів освітньої програми «Харчові технології» про...

READ YOURSELF

Плідна співпраця з випускниками 31 may 2021

Плідно попрацювала вчена рада університету

31 жовтня відбулося планове засідання вченої ради університету. Заступник голови ради, перший проректор Володимир Яровий розпочав його за традицією з вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями та вручення відзнак. Зокрема, нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» був вручен...

READ YOURSELF

Плідно попрацювала вчена рада університету 31 october 2019

Наші біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності

Чи багато з нас може відповісти на запитання, що таке пробіотики? Напевно, що більшість зможе. А от чи зможе пояснити, що таке: пребіотики, метабіотики, постбіотики, кобіотики, парапробіотики тощо? Чи знаємо ми різницю між симбіотиками та синбіотиками? Чи можемо відрізнити гомопробіотики, гетеропробіотики від аутопробіотиків? А здобувачі 4 курсу сп...

READ YOURSELF

Наші біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності 29 april 2022