Н У Х Т

В університеті відбувся форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості»

26 october 2023

В університеті відбувся форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості»

Останнім часом в Україні, як і всьому світі зростає популярність крафтових виробництв. Крафтовий продукт – це про відповідальність перед споживачем, клієнтом, про повагу та прагнення направити загальну культуру споживання до показника якості і значимості. Таке виробництво може пожвавити місцевий бізнес і стати своєрідним магнітом для розвитку туризму.

Наш університет завжди був в авангарді новацій, тож не дивно, що саме у НУХТ вперше в Україні була започаткована підготовка фахівців за унікальною міждисциплінарною освітньо-науковою магістерською програмою «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі». Піонерами цього напрямку в Україні стали кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів та туристичного і готельного бізнесу.

Роль науки у виробництві конкурентоспроможної харчової продукції величезна. І крафтовим підприємствам також потрібні інноваційні технології та інноваційні рішення на всіх етапах ланцюга доданої вартості. Тому наш університет спільно з Київською обласною державною адміністрацією організував І-й форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості».

26 жовтня наш університет зустрів численних учасників і гостей заходу, які приїхали до столиці або приєдналися онлайн з усіх куточків нашої країни. Участь у форумі взяли крафтові виробники, територіальні громади, заклади вищої освіти, наукові установи – загалом понад 100 учасників і 20 вишів.

У фойє головного корпусу розташувалася виставка продукції 30 крафтових виробництв, а у актовій залі тривали активні обговорення виступів спікерів.

Учасників форуму тепло привітав в нашому університеті ректор Олександр Шевченко. Він, зокрема зазначив, що харчова галузь була, є і буде лідером економіки. І крафтові виробництва, особливо у нинішніх складних умовах, стали прикладом стійкості, сталості й розвитку. Незламні українські крафтярі – теж супергерої цієї війни. Вони підтримують вітчизняну економіку, постачають товари першої необхідності українцям і, що теж дуже важливо, закохують іноземців в Україну та її культуру. Ректор побажав гостям університету плідної роботи, корисних нових знайомств, цікавих дискусій і нових знань. Також очільник університету вручив подяки за співпрацю представникам Київської обласної державної адміністрації та керівниці Київського представництва національної платформи «Жінки в бізнесі» Валерії Харатін.

Щиро привітала учасників форуму заступниця голови Київської обласної адміністрації Леся Карнаух. Вона зазначила, що крафтове виробництво широко представлено у Київській області. На Київщині є сироварні, пекарні, перероблення ягід, фруктів та овочів, виробництво вина, чаїв, меду, рослинних олій, миловаріння, обсмаження зерен кофе тощо. Купувати продукцію в українського крафтового виробника – це патріотично, смачно та корисно. Леся Карнаух наголосила, що підтримка крафтових виробників – у пріоритеті обладміністрації й побажала учасникам форуму здобути новий корисний досвід, зав’язати нові знайомства й отримати нові знання, що стануть у пригоді для розвитку їх підприємств і господарств.

Програма форуму була дуже насичена. Модераторами виступили завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів НУХТ, д.т.н., професор Василь Пасічний і гарантка освітньої програми «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі», доцентка кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів НУХТ Оксана Топчій. Також вона коротко представила освітню програму підготовки магістрів, гаранткою якої є, і запросила крафтярів пройти інтерактивне анкетування, щоб краще познайомитися один із одним.

Про інновації у виробництві олії з насіння винограду для крафтового виробництва присутні дізналися від доцента Одеського національного технологічного університету Євгенія Котляра.

Наша випускниця, комерційна директорка ТОВ «УкрЕкоХліб» Валентина Пузько розповіла про новації у виробництві хлібобулочної та кондитерської продукції з пророщеного зерна, що застосовуються на її виробництві. Вона також висловила подяку університетові за свою ґрунтовну підготовку.

ТОВ «Молочна компанія «Галичина» представляли одразу два фахівця – начальник фінансово-аналітичного управління Олег Рагозін зробив аналіз виробництва молочної продукції для HоRеCа, а директор з транспортної логістики Павло Пасічник поділився особливостями логістики продуктів для HоRеCа.

У виступі доцентки кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ Тетяни Мірзодаєвої йшлося про туристичну складову крафтового виробництва в Україні – тренди, успішні кейси та виклики воєнного часу.

Про грантові програми БО БФ «МХП – Громаді» для підтримки підприємців розповів керівник відділу національних проєктів МХП Володимир Панченко.

Майбутнє України в гармонізації Науки - Практики – Бізнесу висвітлив Руслан Ковальчук, голова правління ГО Інститут Доброї Їжі.

Старша наукова співробітниця відділу фізіології промислових мікроорганізмів Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України Інна Гармашева додала суто наукової складової у пленарне засідання, познайомивши присутніх із результатами розроблення бактеріальних заквасок на основі молочнокислих бактерій.

Підсумувала роботу в рамках пленарного засідання директорка Департаменту економіки Київської ОДА Наталія Погребна. Вона наголосила на важливості таких зустрічей, обміну досвідом і презентації своїх здобутків, подякувала партнерам і запевнила у повній підтримці малого й середнього бізнесу обладміністрацією. Також директорка Департаменту економіки вручила відзнаки з нагоди Дня працівників харчової промисловості і за участь у форумі. Серед відзначених і кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів нашого університету. Відзнаку отримав завідувач кафедри Василь Пасічний.

Після огляду виставки й дегустації товарів крафтових виробників відбулася панельна дискусія «Стратегії та досвід для подолання кризових ситуацій у виробництві», яку модерувала бізнес-консультантка зі стратегічного розвитку, стійкості та сталості Світлана Насирова. Учасники ділилися своїми історіями створення й розвитку підприємств, розповідали, як відновлювалися виробництва, що постраждали внаслідок дій агресора, як крафтярі «виховують» своїх споживачів, про нові розробки, плани та подолання викликів, що стоять на шляху виробників, говорили про шляхи виходу з кризових ситуацій, кооперацію задля зниження собівартості продукції, кросфункціональність своїх працівників, трансформацію діяльності під час воєнного стану та багато іншого.

Підсумували плідну роботу учасників Василь Пасічний і Оксана Топчій. Вони висловили подяку всім за активний нетворкінг і вручили дипломи учасникам панельної дискусії.

Завтра на всіх охочих чекає Industry visit на підприємство ТОВ «Фудреформ», господарі якого гостинно запросили учасників форуму на екскурсію своїми п’ятьма виробництвами й на семінар, де поділяться своїми лайфхаками успішної компанії, яка впроваджує інноваційні підходи в галузі харчового виробництва. «Фудреформ» виробляє функціональні харчові добавки, соуси, маринади, хліб і лаваш, м’ясні продукти, тож учасникам туру буде про що поговорити й чим посмакувати.

Published on: 26-10-2023
Read also:
Робота наших фахівців зі створення інноваційного кластеру функціональної їжі триває!

Наприкінці листопада 2021 року в Департаменті економіки та цифровізації Київської обласної державної адміністрації відбулася стратегічна сесія, яка стала фінальним заходом цього року в процесі підприємницького відкриття сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (фун...

READ YOURSELF

Робота наших фахівців зі створення інноваційного кластеру функціональної їжі триває! 30 november 2021

Студії естрадного співу НУХТ присвоєне звання Народного аматорського колективу!

Студії естрадного співу Студентського центру патріотичного виховання та культурного розвитку нашого університету (керівник – Андрій Бут) присвоєне звання Народного аматорського колективу! Нагадаємо, під час останнього загальноуніверситетського конкурсу української пісні в університеті працювала Атестаційна комісія у складі заступниці директора Киї...

READ YOURSELF

Студії естрадного співу НУХТ присвоєне звання Народного аматорського колективу! 26 may 2021

Успішний захист докторської дисертації на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

14 березня 2021р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.02 відбувся успішний захист дисертації «Науково-технічні засади застосування наноматеріалів для інтенсифікації масообмінних процесів харчових виробництв» доцентом кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування Валентином Олішевським на здобуття наукового ...

READ YOURSELF

Успішний захист докторської дисертації на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування 16 april 2021

Дівчата STEM НУХТ

На честь Міжнародного дня дівчат CSR Ukraine, експертна організація Центр «Розвиток КСВ» та її ініціатива #ДівчатаSTEM спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення організувала Всеукраїнський захід «Національний день дівчат у технологіях 2021». Цього дня технологічні компанії та підприємства з усіх регіонів України фізично та віртуально ві...

READ YOURSELF

Дівчата STEM НУХТ 22 october 2021