Н У Х Т

Від перших дослідів – до завершеної дисертації

27 may 2025

Від перших дослідів – до завершеної дисертації

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся науковий семінар здобувача ступеня доктора філософії четвертого року навчання Микити Іванова, на якому він представив результати своїх досліджень за темою дисертаційної роботи. Участь у заході взяли наукові та науково-педагогічні співробітники кафедри.

Ще зі студентських років здобувач під керівництвом докторки біологічних наук, професорки Тетяни Пирог брав участь у дослідженнях, використовуючи фізико-хімічні методи для визначення концентрацій поверхнево-активних речовин, біотехнологічні методики, мікробіологічні та математичні, що дозволяли оцінити результати з різних наукових позицій.

Тема наукової роботи аспіранта сформувалася на основі аналізу актуальних викликів сучасної біотехнології, медицини та мікробіології – насамперед проблеми антибіотикорезистентності, пов’язаної з утворенням мікробних біоплівок. З огляду на це, він зосередився на дослідженні впливу біологічних індукторів на антимікробну та антиадгезивну активність поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих штамом Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241. У ході дослідження науковець вивчав можливість використання як прокаріотичних, так і еукаріотичних мікроорганізмів у різних фізіологічних станах – живі клітини, інактивовані клітини, супернатанти – для регуляції біологічної активності ПАР.

Експерименти охоплювали оцінювання антимікробної та антибіоплівкової дії ПАР, дослідження здатності до зниження адгезії бактерій і дріжджів до абіотичних поверхонь (кахель, сталь, лінолеум), а також визначення активності ключового ферменту їх біосинтезу.

Важливу частину роботи становив аналіз вітчизняних і зарубіжних наукових публікацій, присвячених проблематиці спільного культивування та індукції синтезу вторинних метаболітів. Це дало здобувачеві можливість визначити наукову новизну власних досліджень – регуляція складу і властивостей ПАР у присутності біологічних індукторів, що досі залишалося недостатньо вивченим напрямом.

Результати досліджень аспіранта викладені у численних публікаціях й апробовані в доповідях на вітчизняних і міжнародних конференціях.

Представлена робота викликала неабияку зацікавленість у всіх членів наукового семінару, що відобразилося у великій кількості різноманітних запитань, поставлених після доповіді. З позитивною оцінкою дисертації виступили рецензентки, доцентки Світлана Старовойтова і Наталія Грегірчак.

Підсумком багаторічної роботи Микити Іванова стала оформлена дисертація, що пройшла успішну перевірку на академічний плагіат та одержала висновок про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів досліджень за результатами наукового семінару. Попереду – захист дисертації, до якого аспірант активно готується, і планує пройти цей етап із належною відповідальністю. Він щиро вдячний своїй науковій керівниці Тетяні Пирог і всьому колективу кафедри біотехнології і мікробіології за постійну підтримку, допомогу, фаховий супровід і конструктивну співпрацю протягом усього періоду навчання. Ми ж бажаємо здобувачу успішного захисту й підкорення нових наукових висот!

Published on: 27-05-2025
Read also:
Успішний захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) на кафедрі готельно-ресторанної справи

24 листопада 2023 року відбувся успішний захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) з галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» асистенткою кафедри готельно-ресторанної справи Анастасією Різник. Тема дисертаційної роботи – «Удосконалення технології хліба з вівсяного...

READ YOURSELF

Успішний захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) на кафедрі готельно-ресторанної справи 28 november 2023

Переддипломна практика – важливий щабель на шляху до кваліфікаційної роботи!

Практична підготовка є невід’ємною частиною теоретичного навчання, адже дозволяє закріпити здобуті знання та опанувати реальні виробничі процеси. Тож з 14 по 27 квітня 2025 року бакалаври спеціальності 181 «Харчові технології та інженерія» успішно завершили переддипломну практику на провідних підприємствах галузі. Зокрема, студенти, що спеціалізую...

READ YOURSELF

Переддипломна практика – важливий щабель на шляху до кваліфікаційної роботи! 30 april 2025

Викладачі й студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виготовили експонати для виставки до роковин Голодомору

Україна за всю свою історію не знала такого страшного лиха, як Голодомор 1932-1933 років. Жорстокий, штучно організований голод спричинив не лише нечувану за масовістю смертність населення, а й величезну духовну руїну українства. Пік голоду припав на перше півріччя 1933 року. Від голоду вимирали цілі села. Втрати України внаслідок Голодомору скла...

READ YOURSELF

Викладачі й студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виготовили експонати для виставки до роковин Голодомору 30 october 2023

Коло партнерів розширюється

У жовтні 2022 року за ініціативи ректора Олександра Шевченка та ректорки Луцького національного технічного університету Ірини Вахович, спираючись на інтереси взаємовигідного співробітництва у галузі науки і освіти та з метою подальшого розвитку науково-дослідної роботи, укладений договір про співробітництво між нашими закладами освіти. Співробітни...

READ YOURSELF

Коло партнерів розширюється 31 october 2022