Н У Х Т

У центрі уваги – безпека: відбулося перше в навчальному році засідання вченої ради університету

08 september 2022

У центрі уваги – безпека: відбулося перше в навчальному році засідання вченої ради університету

8 вересня 2022 року в залі засідань ректорату відбулося перше в цьому навчальному році засідання вченої ради університету.

Ректор Олександр Шевченко привітав присутніх із початком нового навчального року і розпочав засідання з розповіді про життя університету протягом останніх пів року в умовах воєнного стану в країні. Він коротко зупинився на усіх аспектах діяльності – як вели навчальний процес і закінчували навчальний рік, як організовували захисти кваліфікаційних випускових робіт бакалаврів і видавання випускникам дипломів, як працювали наші науковці, як забезпечували життєдіяльність усіх сфер навчального закладу господарські служби, як наші викладачі, співробітники, здобувачі освіти допомагають наближати перемогу, хто у лавах ЗСУ й територіальної оборони, хто своєю активною волонтерською діяльністю. Ректор висловив глибоку подяку усім членам нашого колективу за мужність, патріотизм, відданість своїй справі. Також очільник університету пояснив, що конференція трудового колективу, яка традиційно щороку відбувалася наприкінці серпня, і на якій він звітував про роботу за минулий навчальний рік, відбудеться пізніше, після завершення вступної кампанії, щоб охопити у звіті і її результати.

Далі ректор вручив відзнаки за багаторічну сумлінну працю, зміцнення та розбудову університету, підготовку висококваліфікованих фахівців:

- нагрудний знак «За академічні заслуги» завідувачу кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Анатолію Куцу;

- нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» проректорці з науково-педагогічної та виховної роботи Ларисі Арсеньєвій, заступнику директора з науково-методичної роботи Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайлу Маслікову, доцентові кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв Ігорю Житнецькому;

- почесну грамоту НУХТ доцентці кафедри технології зберігання і переробки зерна Тетяні Янюк;

- подяку МОН України директорці Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Олені Подобій.

Після цього перейшли до розгляду питань порядку денного.

У центрі уваги всіх освітян сьогодні безпечне навчання. Велику увагу цьому питанню приділила і наша вчена рада на своєму першому засіданні. Про стан забезпечення безпеки життєдіяльності університету і відповідних умов праці, навчання та проживання в гуртожиток в умовах військового стану доповіли проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб і проректор з соціально-побутових питань Микола Копера.

Доповідачі детально розповіли про облаштування сховищ у навчальних корпусах і студмістечку. Зокрема, в університеті облаштовані відповідно до вимог безпечності і максимально можливої комфортності сховища, розраховані на 2700 осіб. У гуртожитках студмістечка сховища можуть прийняти одночасно від 300 до 550 осіб кожне. Додаткове сховище, що може прийняти 700 осіб, розташоване у навчальному корпусі фізичного виховання. Усі сховища забезпечені питною водою, місцями для сидіння, аптечками колективного користування, ношами, мобільними туалетами, засобами пожежегасіння (вогнегасники, пісок, лопати) тощо. Скрізь справно працюють системи вентилювання та передбачені запасні виходи. У сховищах студмістечка завершується під’єднання Wi-Fi.

Крім того, проректор з соціально-побутових питань Микола Копера проінформував, що в університеті працюють їдальні й буфети, цінова політика в яких залишилася на довоєнному рівні й дуже приємна для бюджету і здобувачів освіти, і викладачів та співробітників. Також продовжує надавати спортивно-оздоровчі послуги спорткомплекс університету. Вони так само залишаються безкоштовними для нашого колективу.

У свою чергу проректор Олександр Бессараб повідомив, що були визначені відповідальні у кожному підрозділі й належним чином проінструктовані щодо дій у разі надзвичайних ситуацій. Проректор наголосив на неухильному виконанні усіма учасниками навчального процесу усіх нормативних документів стосовно забезпечення безпечних умов навчання й праці.

Виступ доповнила проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва, яка повідомила, що студентам був наданий список рекомендованих речей, що варто взяти з собою в укриття.

Про підготовку до акредитації освітніх програм у 2022-2023 н.р. йшлося у доповіді директорки Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Олени Подобій.

Фахівчиня проінформувала, що у цьому навчальному році мають пройти акредитацію 37 освітніх програм для підготовки здобувачів освіти різних освітніх ступенів. Вона нагадала, що підготовка до акредитації – спільна робота всіх підрозділів і акцентувала увагу на дотриманні дедлайнів у виконанні всіх рішень вченої ради. Директорка Центру нагадала про тренінги для гарантів, що проводилися влітку, про опитування здобувачів освіти, результати яких оприлюднені на сайті університету й рекомендувала ознайомитися з ними, хто ще цього не зробив, та обговорити на засіданнях кафедр, з тим щоб напрацювати рішення для виправлення й уникнення у подальшому негативних тенденцій. Також доповідачка відзначила роботу колективу науково-технічної бібліотеки університету, який створив потужний інформаційний ресурс, що неодноразово визнавався експертами НАЗЯВО як сильна сторона наших освітніх програм.

Перший проректор Володимир Яровий розповів про підготовку та проведення виборів делегатів Конференції трудового колективу університету. Він, зокрема, зазначив, що оскільки повноваження делегатів чинної Конференції спливають, а також у зв'язку з кадровими змінами, що відбулися протягом часу повноважень попереднього складу делегатів, необхідно провести вибори. Було запропоновано сформувати організаційний комітет з підготовки до виборів із 15 осіб і внесені кандидатури членів оргкомітету. Але оскільки ще триває вступна кампанія і наразі остаточна кількість здобувачів освіти і викладацького складу не визначені, а кількість делегатів Конференції обраховується з урахуванням цих даних, то вибори будуть проведені після завершення вступної кампанії і визначення остаточного контингенту здобувачів освіти та викладачів. Також перший проректор нагадав, що Конференція трудового колективу функціонує у своєму складі протягом дії Колективного договору. Наразі термін дії Колдоговору спливає 24 вересня 2022 року, й потрібно приступати до розроблення нової його редакції. Але, враховуючи велику кількість нормативних документів, що видаються протягом дії воєнного стану, і часом містять кардинально протилежні положення, особливо у питаннях соціального забезпечення, не раціонально зараз оновлювати Колективний договір, оскільки є вірогідність, що доведеться часто вносити до нього зміни. Тому, була внесена пропозиція пролонгувати Колективний договір на строк до шести місяців після закінчення воєнного стану.

Голова профспілки співробітників університету Василь Пасічний підтримав цю пропозицію і пообіцяв розглянути питання пролонгації Колдоговору на найближчому засіданні профкому.

Вчена рада ухвалила обрати оргкомітет Конференції трудового колективу у складі 15 осіб і затвердити внесені кандидатури членів оргкомітету, а також проголосувала у підтримку пролонгації Колективного договору на строк до шести місяців після закінчення воєнного стану.

Наприкінці традиційно розглянули поточні питання.

Пропозицію щодо зарахування до докторантури доцентки кафедри обліку і аудиту Наталії Кудренко вніс проректор з наукової роботи Сергій Токарчук. Вчена рада одностайно підтримала кандидатуру докторантки, а також її наукової консультантки, професорки кафедри економіки праці і менеджменту Наталії Скопенко та затвердила тему її дисертаційного дослідження.

Щодо структурних змін в університеті слухали проректорку з науково-педагогічної та виховної роботи Ларису Арсеньєву. Вона повідомила, що нещодавно пішла з життя гарантка освітньої магістерської програми «Інформаційні управляючі системи та технології», доцентка кафедри інформаційних систем Лариса Загоровська, а гарант освітньої магістерської програми «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг», завідувач цієї ж кафедри Сергій Чумаченко, з першого дня повномасштабного вторгнення перебуваючи у лавах ЗСУ, був поранений і потребує часу на фізичне й психологічне відновлення. Але дві бакалаврські і одна магістерська освітні програми цієї кафедри мають пройти акредитацію у цьому навчальному році. Тому, для підсилення колективу й забезпечення підготовки до акредитації було запропоновано створити в структурі факультету автоматизації і комп’ютерних систем кафедру інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки шляхом об’єднання кафедри інформаційних систем і кафедри інформатики, яку до проведення конкурсу очолить нинішній завідувач кафедри інформатики Сергій Грибков. Пропозицію підтримав декан факультету Андрій Форсюк.

Вчена рада ухвалила внести цю структурну зміну, а ректор Олександр Шевченко висловив подяку докторові технічних наук Сергію Чумаченку за його плідну працю на посаді завідувача кафедри й підготовку першокласних фахівців і запевнив, що поки професор завершуватиме лікування, колеги займуться підготовкою освітньої програми гарантом якої він виступає, до акредитації. Вчена рада оплесками висловила свою пошану і вдячність колезі.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і ректор, закриваючи засідання, подякував членам ради за роботу й побажав усім нам якомога швидшої перемоги, наснаги, терпіння і успіху.    

Published on: 08-09-2022
Read also:
Зимовий Open day

29 січня відбувся черговий День відкритих дверей нашого університету. Зважаючи на карантинні обмеження, знову довелося скористатися дистанційними технологіями, але такий формат дав змогу приєднатися до заходу широкій аудиторії з різних куточків нашої країни. Докладну інформацію про наш навчальний заклад учасники Open day отримали з відеофільму, що...

READ YOURSELF

Зимовий Open day 29 january 2022

Інтерв’ю телеканалу LIVE дали викладачі кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

У всьому світі Міжнародний день пива відзначається у першу п’ятницю серпня. Cвяткування Дня пива розпочалося у 2007 році у м. Санта-Круз (штат Каліфорнія, США) за ініціативи власника бару Джессі Авшаломова. Міжнародний день пива – чудовий привід, щоб насолодитися найпопулярнішим у світі алкогольним напоєм. Це дійсно глобальне свято, яке відзначают...

READ YOURSELF

Інтерв’ю телеканалу LIVE дали викладачі кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 11 august 2021

Визначена переможниця конкурсу щодо участі у програмі Еразмус+ (KA1 – індивідуальна мобільність) у 2021-2022  н. р.

Еразмус+ – це програма ЄС, що підтримує проєкти, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту. Саме завдяки цій програмі заклади вищої освіти України мають можливість створювати партнерства з вишами держав-членів ЄС та інших країн, запроваджувати міжнародний обмін студентами та викладачами, модернізувати навчальні п...

READ YOURSELF

Визначена переможниця конкурсу щодо участі у програмі Еразмус+ (KA1 – індивідуальна мобільність) у 2021-2022 н. р. 26 may 2021

Захисти екологів-аудиторів

20 лютого на кафедрі екологічної безпеки та охорони праці відбулися захисти магістерських робіт студентів спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища» освітньої програми «Екологічний контроль та аудит». Екзаменаційну комісію  очолила доцент кафедри біотехнології Навчально-наукового інституту екологічної безпеки Національного аві...

READ YOURSELF

Захисти екологів-аудиторів 21 february 2019