Н У Х Т

Ступінь PhD – здобуто!

05 june 2025

Ступінь PhD – здобуто!

3 червня 2025 року відбувся успішний захист дисертації «Розроблення технології морозива ацидофільно-сироваткового низьколактозного» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» аспірантом кафедри технології молока і молочних продуктів Артуром Михалевичем. Наукова керівниця молодого науковця – завідувачка кафедри, д.т.н., професорка Галина Поліщук.

Дисертаційну працю присвячено розробленню технології морозива ацидофільно-сироваткового низьколактозного на основі рідкого гідролізованого концентрату демінералізованої сироватки з натуральними функціонально-технологічними інгредієнтами. Зокрема науковцем обґрунтовано рецептурний склад морозива ацидофільно-сироваткового з харчосмаковими наповнювачами. Уточнено тривалість визрівання сумішей морозива та встановлено, що цей етап може бути виключений за рахунок задовільного структурування сумішей після охолодження, що не знижує показників якості готового продукту. Досліджено біологічну цінність морозива ацидофільно-сироваткового низьколактозного та встановлено, що відбувається її збільшення від 70,47% до 80,29% при виробництві морозива на основі гідролізованого концентрату сироватки.

Аспірантом розроблено принципову технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва морозива ацидофільно-сироваткового низьколактозного. Розроблено нормативну документацію ТУ У 10.5-02070938-333:2024 «Рідкі гідролізовані концентрати демінералізованої сироватки» та ТУ У 10.5-02070938-334:2024 «Морозиво ацидофільне».

Над своїм дослідженням здобувач ступеня PhD працював у навчальних і науково-дослідних лабораторіях університетів України та Польщі. Апробацію технології проведено у виробничих умовах ПрАТ «Львівський холодокомбінат» і ТОВ «Кременецьке молоко».

За результатами наукової роботи здобувачем опубліковано 34 публікації, з них 12 рецензованих статей у вітчизняних і міжнародних виданнях, зокрема 8 у виданнях, індексованих наукометричниою базою даних Scopus, 20 тез доповідей на міжнародних, всеукраїнських, науково-технічних конференціях та отримано два патенти – один на винахід і 1 на корисну модель. Результати наукової розробки впроваджено у навчально-наукову роботу кафедри технології молока і молочних продуктів.

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі рецензенток – професорки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету, кандидатки технічних наук Олени Білик і доцентки цієї ж кафедри, докторки технічних наук Анастасії Шевченко та опонентів – заступниці директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України, докторки технічних наук, старшої наукової співробітниці Ірини Романчук і професора кафедри харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, доктора біологічних наук Володимира Юкала. Очолив роботу ради завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів НУХТ, доктор технічних наук, професор Василь Пасічний.

Члени ради активно обговорили представлене дисертаційне дослідження й відзначили його актуальність і практичну цінність. Було наголошено на значному соціальному ефекті впровадження нової технології морозива ацидофільно-сироваткового низьколактозного, який полягає в отриманні продукту, що задовольняє вимоги людей з інтолерантністю до лактози, а також у розширенні існуючого асортименту морозива та заморожених десертів за рахунок виробництва продукту підвищеної харчової цінності, зокрема за рахунок підвищеного вмісту білка. Також члени ради звернули увагу на те, що достовірність отриманих результатів наукової роботи підтверджується застосуванням сучасних методів дослідження та опрацювання отриманих даних, використанням спеціалізованого лабораторного та напівпромислового обладнання.

Здобувач дав ґрунтовні розгорнуті відповіді на всі запитання та зауваження членів спеціалізованої вченої ради і присутніх на засіданні вчених.

Тепло висловилася у підтримку молодого науковця його наукова керівниця, професорка Галина Поліщук, зазначивши, що Артур ще зі студентських років активно долучався до наукових досліджень за тематиками наукової роботи кафедри технології молока і молочних продуктів, був вдумливим, наполегливим, творчим. І при роботі над дисертацією продемонстрував кращі риси перспективного ученого.

За результатами розгляду дисертаційної роботи члени спецради одноголосно прийняли рішення про присудження Артуру Михалевичу ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Вітаємо нового доктора PhD та його наукову керівницю зі ще одним вагомим науковим досягненням! Бажаємо творчої наснаги, цікавих досліджень і нових відкриттів!

Published on: 05-06-2025
Read also:
Про організацію навчального процесу в університеті з 26 жовтня 2020 р.

Відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 23 жовтня 2020 року м. Київ з 26 жовтня 2020 року віднесене до території, на якій установлений «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки. В університеті продовжується навчання в дистанційному режимі для всіх видів занять.

READ YOURSELF

Про організацію навчального процесу в університеті з 26 жовтня 2020 р. 23 october 2020

Вітання Профкому з Днем працівників харчової промисловості

Шановні колеги! Вітаємо вас із професійним святом – Днем працівників харчової промисловості! Людьми в білих халатах прийнято називати медиків, проте, ця крилата фраза ідеально підходить і для працівників харчової промисловості. Лаборанти, технологи, інженери, майстри, робітники та всі ті, хто навчає цим  важливим технологіям, щодня працюють над  з...

READ YOURSELF

Вітання Профкому з Днем працівників харчової промисловості 15 october 2021

Плідно співпрацює з роботодавцями колектив кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій

9-10 листопада 2022 року на Бердичівському пивоварному заводі за участі завідувача кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування  Миколи Якимчука, професора Валентина Олішевського, доцентів Євгена Бабка та Дмитра Люльки відбувся круглий стіл «Залучення роботодавців до організації та реалізації освітнього процесу за освіт...

READ YOURSELF

Плідно співпрацює з роботодавцями колектив кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій 14 november 2022

Вентиляція приміщень в «епоху» коронавірусу – експертом для аудиторії доктора Комаровського виступив доцент НУХТ

Викладачі університету продовжують надавати роз'яснення глядачам популярних телевізійних і Інтернет-проєктів. Доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки, к.т.н. Олексій Пилипенко взяв участь у програмі доктора Комаровського «Вентиляція приміщень в «епоху» коронавірусу. Розбираємося разом із експертом». Говорили про норми температури та ...

READ YOURSELF

Вентиляція приміщень в «епоху» коронавірусу – експертом для аудиторії доктора Комаровського виступив доцент НУХТ 18 december 2020