Н У Х Т

Плідно попрацювала вчена рада університету

31 october 2019

Плідно попрацювала вчена рада університету

31 жовтня відбулося планове засідання вченої ради університету. Заступник голови ради, перший проректор Володимир Яровий розпочав його за традицією з вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями та вручення відзнак.

Зокрема, нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» був вручений американському волонтерові з Техасу Стюарту Снагсу за вагомий внесок у розвиток англійської мови студентів і викладачів університету, активну участь у англомовних наукових конференціях, сприяння налагодженню американо-української дружби між студентами НУХТ і студентами зі штатів Флорида та Аризона. Таку ж відзнаку перший проректор вручив голові Об’єднаної організації Профспілки працівників АПК в ДП «Укрспирт» Віталію Сосницькому (до речі, випускнику НУХТ) за багаторічну плідну співпрацю з університетом, дієву допомогу у підготовці висококваліфікованих працівників для галузі.

Також були вручені нагороди низці працівників університету – Подяки Міністерства освіти і науки України, Дипломи Мінагрополітики, нагрудні знаки «Подяка ректора» та «Ветеран Національного університету харчових технологій».

Цінні подарунки з подякою ректора та пам’ятні презенти від студентської ради отримали переможці олімпіади з історії НУХТ, що проводила кафедра гуманітарних дисциплін до 135-річчя заснування університету. Завідувач кафедри, професор Надія Левицька розповіла присутнім про перебіг цих інтелектуальних змагань та їх результати.

Далі засідання продовжилося відповідно до порядку денного.

Багато уваги й часу вчена рада присвятила розгляду питання про стан підготовки до акредитації освітніх програм. Дуже детальну інформацію з цього питання надав перший проректор Володимир Яровий. Він акцентував увагу присутніх на абсолютно новому підході до акредитації освітніх програм, введеним у дію Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, розповів про вимоги, що висуваються до закладів освіти при проходженні ліцензування, представив план проведення акредитації освітніх програм університету до 2025 року та познайомив із процедурою проходження акредитації.

У цьому навчальному році університет має акредитувати дві освітні програми – 161 «Хімічні технології та інженерія» і 242 «Туризм». Про підготовку до їх акредитації й проблемні питання, з якими уже стикнулися випускові кафедри, розповіли директор Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко та декан факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Віктор Доценко. У їх виступах, зокрема, йшлося про необхідність забезпечення перед експертами підтвердження проведення опитувань студентів і науково-педагогічних працівників та роботодавців, участі роботодавців у обговоренні робочих програм дисциплін, кадрове забезпечення, неформальну освіту й дисципліни вільного вибору студентами.  

Виступи колег доповнила декан факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, яка наголосила на необхідності злагодженої роботи усіх структур університету у підготовці до акредитації освітніх програм. Також фахівець запропонувала розробити електронний реєстр освітніх програм університету для оперативної підготовки інформації, необхідної для формування акредитаційної справи. Крім того, декан акцентувала увагу вченої ради на необхідності централізованого підходу до оформлення пропозицій щодо вільного вибору дисциплін студентами, оскільки студенти можуть обрати дисципліни й інших структурних підрозділів, не лише свого факультету чи інституту.

До обговорення цього питання долучився і голова студентської ради університету Олександр Висоцький, який пройшов конкурсний відбір і тепер є членом галузевої експертної ради МОН.

Наступним розглянули імплементацію Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. Про нормативно-правове забезпечення і процес акредитації, критерії оцінювання якості освітньої програми й рекомендації для експертів щодо їх застосування, звіт про самооцінювання освітньої програми та порадник для закладу вищої освіти щодо заповнення відомостей самооцінювання освітньої програми йшлося у виступі першого проректора Володимира Ярового.

Уважно вислухавши надану інформацію, вчена рада ухвалила затвердити перелік заходів для підготовки звіту про самооцінювання освітньої програми; скласти графік опитувань студентів і науково-педагогічних працівників (їх необхідно провести понад 20), внести зміни до ряду положень НУХТ у зв’язку зі змінами термінології та новими викликами, провести тренінг-семінари для фокус-груп, що займатимуться підготовкою до акредитації освітніх програм.

Підсумовуючи, Володимир Яровий наголосив, що ця робота – колективна, кропітка й тривала.

План роботи й кошторис студентської ради на поточний навчальний рік і звіт за використання коштів у минулому навчальному році представив голова студентської ради університету Олександр Висоцький. Проаналізувавши усі позиції представлених документів, вчена рада план роботи взяла до відома, а фінансові документи затвердила.

У поточних питаннях розглянули низку клопотань структурних підрозділів щодо закордонних відряджень для налагодження партнерських зв’язків, стажувань та обміну досвідом, які представила вчений секретар Наталія Ткачук. Також одностайно підтримали клопотання начальника навчально-методичного управління Валерія Виговського щодо внесення уточнення до Положення про атестацію педагогічних працівників.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і заступник голови вченої ради, перший проректор Володимир Яровий закрив засідання. 

Published on: 31-10-2019
Read also:
Академік IUFoST відвідав університет і прочитав лекцію студентам

19 березня наш університет приймав чергового поважного гостя – до НУХТ завітав професор Октавіо Паредес-Лопез – найвідоміший у світі експерт з харчової біотехнології і нутріцевтики, який має майже 200 публікацій з цитованістю 10750 та h-індексом 50. Свого часу професор Паредес-Лопез був президентом Мексиканської академії наук, він – засновник і ака...

READ YOURSELF

Академік IUFoST відвідав університет і прочитав лекцію студентам 19 march 2019

Наші викладачі працюватимуть над підвищенням енергоефективності систем кліматизації АТ «АНТОНОВ»

7 жовтня 2024 р. на кафедру теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого завітали колеги з АТ «АНТОНОВ». Предметом візиту начальника відділу енергозбереження та енергоефективності Віталія Головченка та його колеги Андрія Костіна було обговорення співпраці між кафедрою та АТ «АНТОНО...

READ YOURSELF

Наші викладачі працюватимуть над підвищенням енергоефективності систем кліматизації АТ «АНТОНОВ» 11 october 2024

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

Здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних і кондитерських виробів» продовжують вивчати технології кондитерських виробів інших країн. На черзі торт «Sacher» («Захер»). Торт «Sacher» є одним із солодких...

READ YOURSELF

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер» 14 may 2020

Викладачка НУХТ – серед експертів, що здійснюватимуть відбір «амбасадорських» вин

Фахівці всіх галузей продовжують докладати усіх зусиль, щоб підтримувати національну економіку України. Не виняток і українські винороби, які не лише виробляють якісну, конкурентоспроможну продукцію, але й опікуються презентацією України перед усією світовою спільнотою як виноробної держави з багатою скарбницею національного виноробства. На 30-31 ...

READ YOURSELF

Викладачка НУХТ – серед експертів, що здійснюватимуть відбір «амбасадорських» вин 16 august 2022