Н У Х Т

Плідно попрацювала вчена рада університету

31 october 2019

Плідно попрацювала вчена рада університету

31 жовтня відбулося планове засідання вченої ради університету. Заступник голови ради, перший проректор Володимир Яровий розпочав його за традицією з вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями та вручення відзнак.

Зокрема, нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» був вручений американському волонтерові з Техасу Стюарту Снагсу за вагомий внесок у розвиток англійської мови студентів і викладачів університету, активну участь у англомовних наукових конференціях, сприяння налагодженню американо-української дружби між студентами НУХТ і студентами зі штатів Флорида та Аризона. Таку ж відзнаку перший проректор вручив голові Об’єднаної організації Профспілки працівників АПК в ДП «Укрспирт» Віталію Сосницькому (до речі, випускнику НУХТ) за багаторічну плідну співпрацю з університетом, дієву допомогу у підготовці висококваліфікованих працівників для галузі.

Також були вручені нагороди низці працівників університету – Подяки Міністерства освіти і науки України, Дипломи Мінагрополітики, нагрудні знаки «Подяка ректора» та «Ветеран Національного університету харчових технологій».

Цінні подарунки з подякою ректора та пам’ятні презенти від студентської ради отримали переможці олімпіади з історії НУХТ, що проводила кафедра гуманітарних дисциплін до 135-річчя заснування університету. Завідувач кафедри, професор Надія Левицька розповіла присутнім про перебіг цих інтелектуальних змагань та їх результати.

Далі засідання продовжилося відповідно до порядку денного.

Багато уваги й часу вчена рада присвятила розгляду питання про стан підготовки до акредитації освітніх програм. Дуже детальну інформацію з цього питання надав перший проректор Володимир Яровий. Він акцентував увагу присутніх на абсолютно новому підході до акредитації освітніх програм, введеним у дію Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, розповів про вимоги, що висуваються до закладів освіти при проходженні ліцензування, представив план проведення акредитації освітніх програм університету до 2025 року та познайомив із процедурою проходження акредитації.

У цьому навчальному році університет має акредитувати дві освітні програми – 161 «Хімічні технології та інженерія» і 242 «Туризм». Про підготовку до їх акредитації й проблемні питання, з якими уже стикнулися випускові кафедри, розповіли директор Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко та декан факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Віктор Доценко. У їх виступах, зокрема, йшлося про необхідність забезпечення перед експертами підтвердження проведення опитувань студентів і науково-педагогічних працівників та роботодавців, участі роботодавців у обговоренні робочих програм дисциплін, кадрове забезпечення, неформальну освіту й дисципліни вільного вибору студентами.  

Виступи колег доповнила декан факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, яка наголосила на необхідності злагодженої роботи усіх структур університету у підготовці до акредитації освітніх програм. Також фахівець запропонувала розробити електронний реєстр освітніх програм університету для оперативної підготовки інформації, необхідної для формування акредитаційної справи. Крім того, декан акцентувала увагу вченої ради на необхідності централізованого підходу до оформлення пропозицій щодо вільного вибору дисциплін студентами, оскільки студенти можуть обрати дисципліни й інших структурних підрозділів, не лише свого факультету чи інституту.

До обговорення цього питання долучився і голова студентської ради університету Олександр Висоцький, який пройшов конкурсний відбір і тепер є членом галузевої експертної ради МОН.

Наступним розглянули імплементацію Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. Про нормативно-правове забезпечення і процес акредитації, критерії оцінювання якості освітньої програми й рекомендації для експертів щодо їх застосування, звіт про самооцінювання освітньої програми та порадник для закладу вищої освіти щодо заповнення відомостей самооцінювання освітньої програми йшлося у виступі першого проректора Володимира Ярового.

Уважно вислухавши надану інформацію, вчена рада ухвалила затвердити перелік заходів для підготовки звіту про самооцінювання освітньої програми; скласти графік опитувань студентів і науково-педагогічних працівників (їх необхідно провести понад 20), внести зміни до ряду положень НУХТ у зв’язку зі змінами термінології та новими викликами, провести тренінг-семінари для фокус-груп, що займатимуться підготовкою до акредитації освітніх програм.

Підсумовуючи, Володимир Яровий наголосив, що ця робота – колективна, кропітка й тривала.

План роботи й кошторис студентської ради на поточний навчальний рік і звіт за використання коштів у минулому навчальному році представив голова студентської ради університету Олександр Висоцький. Проаналізувавши усі позиції представлених документів, вчена рада план роботи взяла до відома, а фінансові документи затвердила.

У поточних питаннях розглянули низку клопотань структурних підрозділів щодо закордонних відряджень для налагодження партнерських зв’язків, стажувань та обміну досвідом, які представила вчений секретар Наталія Ткачук. Також одностайно підтримали клопотання начальника навчально-методичного управління Валерія Виговського щодо внесення уточнення до Положення про атестацію педагогічних працівників.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і заступник голови вченої ради, перший проректор Володимир Яровий закрив засідання. 

Published on: 31-10-2019
Read also:
Пакувальники діляться досвідом

У рамках Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP, який працював з 10 по 12 квітня у Міжнародному виставковому центрі, відбулася 18-а Науково-практична конференція молодих вчених «Новітні технології пакування». Співорганізаторами конференції стали Клуб пакувальників України, Національний університет харчових технологій та АТ «К...

READ YOURSELF

Пакувальники діляться досвідом 16 april 2019

Унікальні можливості під час Student FoodTech Challenge отримали студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій стали учасниками Студентського хакатону Student FoodTech Challenge. Організатором Student FoodTech Challenge виступив агрохолдинг МХП – сучасна та інноваційна компанія, яка йде в ногу з часом і сприяє розвитку сільської місцевості та національної економіки України. Це вертикально інтегрова...

READ YOURSELF

Унікальні можливості під час Student FoodTech Challenge отримали студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ 24 may 2019

Студенти-біотехнологи на міжнародній арені

Наукова робота студентів є невід’ємною складовою їх навчального процесу. Тому юні дослідники кафедри біотехнології і мікробіології беруть активну участь у наукових заходах, де здобувають необхідні навички проведення самостійного наукового процесу та опановують сучасні методи науково-дослідної роботи. Починаючи з перших курсів, студенти беруть участ...

READ YOURSELF

Студенти-біотехнологи на міжнародній арені 06 september 2019

Вітання з Днем Соборності України

Шановні викладачі, співробітники, здобувачі вищої освіти!       Щиро вітаю вас із Днем Соборності України – святом українського державотворення, нашої національної єдності.    День проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки став символом нерозривного зв’язку між усіма поколіннями борців за вол...

READ YOURSELF

Вітання з Днем Соборності України 22 january 2022