Н У Х Т

Нові горизонти наукових досліджень у кондитерській галузі

25 september 2025

Нові горизонти наукових досліджень у кондитерській галузі

24 вересня відбулася ХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі», організована колективом кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів спільно з асоціацією «Укркондпром» і виставковою компанією «АККО Інтернешнл».

Модератор наукового заходу, завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса привітав усіх учасників і наголосив, що конференція присвячена світлої пам’яті видатної науковиці, професорки Антонелли Дорохович, яка багато років присвятила дослідженням у галузі технології кондитерських виробів, підготовці фахівців для кондитерської галузі та науковців.

Традиційно зі змістовною доповіддю виступив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, який проінформував присутніх про сучасний стан кондитерської галузі України, тенденції її розвитку в поточному році та перспективні напрямки розвитку. Доповідь викликала значний інтерес і багато запитань від учасників конференції.

Важливе питання перероблення зворотних відходів у виробництві помадних цукерок розкрила у своїй доповіді професорка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету Юлія Камбулова. Вона навела приклади досліджень, проведених як у лабораторних, так і у виробничих умовах, що має вагоме практичне значення. Проблемі використання низькоглікемічних цукрів і цукрозамінників у технології кондитерських виробів присвятила доповідь професорка цієї ж кафедри Вікторія Дорохович.

Змістовна доповідь доцента кафедри технології зберігання і переробки зерна НУХТ, генерального директора представництва Бюлер АГ в Україні Андрія Шарана була присвячена використанню оптичного сортування інгредієнтів для кондитерського та хлібопекарського виробництва з використанням обладнання компанії «Бюлер».

Фахівець із розроблення нових продуктів ТОВ «Конті» Віталій Непийвода ознайомив учасників конференції з асортиментом кондитерських виробів, які виробляють у компанії.

Як завжди у заході взяли участь колеги з провідних університетів України. Професорка кафедри технології зернопродуктів і кондитерських виробів Державного біотехнологічного університету Ольга Самохвалова та доцент кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв цього ж університету Олексій Загорулько представили результати комплексного дослідження щодо отримання багатофункціональних рослинних паст та їх використання у технологіях пастило-мармеладних виробів. Про основні аспекти виробництва борошняних виробів для раціонального використання зернових ресурсів розповіла Ольга Макарова, доцентка кафедри технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів Одеського національного технологічного університету. Доцентка кафедри харчових технологій Уманського національного університету Валерія Желєзна представила результати досліджень використання гарбузового пюре в технології бісквіту. Про особливості рецептурного складу та технології безглютенових кексів на основі концентрату сколотин учасники конференції дізналися під час доповіді Ольги Безрученко, старшої викладачки ВСП «Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ».

Варто також згадати виступ голови громадської організації «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександра Дуди, який висвітлив стратегічну роль амаранту у харчуванні сучасної людини та можливість використання амаранту у виробництві кондитерських виробів.

Жваве обговорення викликала доповідь інженера-програміста ТОВ «ТЕКСА» Євгена Губарені щодо застосування БІЧ-Фур’є спектроскопії у кондитерській галузі з метою контролю якості сировини та готової продукції.

Завершив конференцію здобувач освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Андрій Ворвихвост із доповіддю, присвяченою дослідженню показників якості жорнового цільнозернового борошна різних культур із перспективою його застосування у технологіях борошняних кондитерських виробів.

Організатори висловлюють вдячність усім доповідачам та учасникам, які долучились до роботи конференції та обговорення актуальних питань галузі. Особливо корисна така участь для здобувачів вищої освіти профільних навчальних закладів України, в тому числі для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія» та освітнього ступеня «Магістр», які навчаються на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів за освітньо-професійними програмами «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» і «Технології органічних харчових продуктів». Сподіваємося, що участь у таких заходах сприятиме новим науковим пошукам і професійному розвитку здобувачів освіти.

Ознайомитися з коротким змістом доповідей можна буде у збірнику конференції, який невдовзі буде оприлюднений на сайті нашого університету.

Published on: 25-09-2025
Read also:
Кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки розпочинає проєкт COIL зі США

Цього року кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки співпрацюватиме з Державним університетом Салема (штат Массачусетс, США) в рамках проєкту COIL. COIL (Collaborative Online International Learning) – це тип міжнародних навчальних проєктів, під час яких викладачі та здобувачі з різних країн протягом 5-12 тижнів разом вив...

READ YOURSELF

Кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки розпочинає проєкт COIL зі США 16 january 2024

Leaders Day від UGEN демонструє студентські таланти та інновації

Здобувачка четвертого курсу спеціальності «Теплоенергетика» Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І. С. Гулого Софія Бойко взяла участь у Leaders Day від UGEN – престижному заході, який об'єднує студентську молодь і провідних роботодавців з усієї України. Цього року захід зібрав 50 студентських активістів, які об'єднали зуси...

READ YOURSELF

Leaders Day від UGEN демонструє студентські таланти та інновації 11 september 2023

Викладачі опановують штучний інтелект: нові можливості для освіти

5 березня 2024 року відбулися онлайн-тренінги «Використання штучного інтелекту в роботі освітян», організовані Благодійним фондом Сергія Притули за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та уряду Японії. Під час навчання учасники дізналися, як ефективно використовувати штучний інтелект у підготовці до занять, зокрема створювати правильні запити д...

READ YOURSELF

Викладачі опановують штучний інтелект: нові можливості для освіти 05 march 2025

The internship in Finland of students of the Engineering-Technical Institute

The internship in Finland of students of the Engineering-Technical Institute, who are studying computer technologies for packaging design and manufacturing is finished. For the second time, such a trip was made possible thanks to our partnership with the Berlin University of Applied Sciences and the personal efforts of Professor Stefan Junge, a tr...

READ YOURSELF

The internship in Finland of students of the Engineering-Technical Institute 06 september 2023