Сучасна освіта – це синергія знань, дій і результатів. Сьогодні формування професіонала неможливе без інтеграції теоретичних основ із практичним досвідом, де кожна здобута концепція трансформується у прикладні навички. Саме в таких умовах народжується справжня експертиза, що визначає конкурентоспроможність і професійну мобільність здобувачів вищої освіти.
26 березня 2025 року на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів з використанням формату off- та online в рамках вивчення дисциплін «Науково-дослідницький практикум», «Інноваційні харчові інгредієнти у крафтових технологіях», «Технології харчових продуктів спеціального призначення» відбувся практичний майстер-клас за участю експертів галузі на тему «Досвід та можливості використання заквашувальних культур та ферментних препаратів в промисловості та сфері HоRеCа» для магістрантів міждисциплінарної освітньо-наукової програми «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі», освітньо-професійної програм «Технології зберігання, консервування та переробки м'яса» та бакалаврів спеціальності 181 «Харчові технології».
У рамках майстер-класу, присвяченого сучасним технологіям із використанням заквасок і ферментних препаратів у харчовій промисловості та сфері HoReCa, директорка ТОВ «ЕКОФУДД» Людмила Косенко поділилася практиками виготовлення сирів із локальної сировини та натуральних інгредієнтів. Учасники отримали унікальну можливість не лише розширити фахові знання, а й перейняти практичний досвід від провідних фахівців крафтового та промислового виробництва.
Власні виробництва й авторську продукцію слухачам презентували:
- шеф-кухар ресторану «FABIUS» Владислав Корсун – розкрив гастрономічний потенціал сиру Буратта у форматі HoReCa, зосередившись на сучасних кулінарних підходах до презентації сирної продукції.
- директор і головний технолог компанії TasBio Ярослав Стаценко – презентував інноваційні технології перероблення буйволиного молока – напряму, що стрімко набирає популярності в нішевому сегменті молочної продукції.
- засновниця еко-агросадиби «Ясно» Дана Серьогіна – акцентувала увагу на унікальності крафтового сироваріння з козиного молока, інтегрованого в туристичну сферу, де сир виступає не лише продуктом, а й елементом гастрономічного досвіду.
- головчиня Асоціації виробників сиру України, засновниця Школи сиру та головна технологиня сироварні «Мукко» Тетяна Дядечко – поділилася унікальним досвідом формування сирної культури в Україні.
- технологиня ТОВ «Радомілк» Анастасія Панченко – представила актуальні технологічні рішення у виробництві продуктів галузі.
- менеджерка-технологиня ТОВ «Профайбер» Анна Лазюк – висвітлила функціональну роль інгредієнтів у формуванні якості та стабільності харчових продуктів.
- начальник фінансово-аналітичного управління МК «Галичина» Олег Рагозін озвучив ключові технологічні, логістичні та економічні виклики у виробництві молочної продукції, зокрема для сегменту HoReCa.
Захід став ефективною комунікаційною платформою для обміну ідеями, обговорення інноваційних технологічних рішень і формування професійного натхнення.
Атмосфера навчального діалогу сприяла активному обміну думками щодо нових підходів у сироварінні, пошуку рішень для виробничих викликів та поглибленому аналізу практичних ситуацій.
Враховуючи зацікавленість стейкхолдерів, щодо підвищення науково-професійної підготовки здобувачів освіти, було досягнуто домовленість про продовження практики проведення майстер-класів.
Усі учасники майстер-класу висловлюють щиру подяку фахівцям галузі за креативну та професійну зустріч.