Н У Х Т

Магістранти-біотехнологи у вирі наукових досліджень

01 february 2019

Магістранти-біотехнологи у вирі наукових досліджень

Магістранти І року навчання кафедри біотехнології і мікробіології наполегливо працюють над дослідженнями за темами своїх дипломних робіт.

Відкривати і стукати у двері актуальних новинок та проблем біотехнології продовжує Софія Дуб’янська, яка досліджує геномодулювальні властивості ліпополісахаридів (ЛПС) Pseudomonas syringae pv. atrofaciens на базі Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України.

Вчені цього давнього партнера кафедри біотехнології і мікробіології встановили хімічну будову, структуру, активність та функції ЛПС, дослідили вплив ЛПС на функціонування рослинних клітин, вивчили токсичну дію ЛПС. Проте, геномодулювальна активність вивчена лише для обмеженої кількості штамів і переважно в бактеріальній тест-системі. Тому, розширення кількості досліджуваних ЛПС і вивчення їх активності щодо генетичного матеріалу еукаріотів є актуальними. Магістрантка старанно працює під керівництвом досвідчених науковців, і, безперечно, представить екзаменаційній комісії достойну й цікаву роботу.

А тим часом Іван Ярчук і Оксана Боднар зацікавилися пошуком нових шляхів захисту людства від вірусних захворювань. Під науковим керівництвом доцента кафедри біотехнології і мікробіології Оксани Скроцької Іван Янчук зайнявся визначенням противірусної дії одного з індукторів інтерферону (інтерферон є головним захисником проти вірусів) – тилорону, а Оксана Боднар працює над покращенням властивостей інтерферону за рахунок модифікації його іонами церію.

Магістранти вдячні своїм науковим керівникам за увагу до їх робіт, за спрямування та «наштовхування» на правильний хід думок, а також завідувачу кафедри Тетяні Пирог за, як вони самі кажуть, «стимулювання мозкової активності». Адже завдяки її настанові: «Хто, як вчиться – той, так і працює», вони вирішили завжди досягати найвищих результатів, як при роботі над обґрунтуванням тематики магістерської роботи, так і в подальшому житті.

Published on: 01-02-2019
Read also:
Розпочалася педагогічна практика аспірантів кафедри технології молока і молочних продуктів

5 лютого 2024 року у межах освітньої складової підготовки докторів філософії, відповідно до програми педагогічної практики, яка розпочалася у другому семестрі 2023-2024 навчального року, аспірант кафедри технології молока і молочних продуктів Іван Бартошак прочитав лекцію «Морозиво різних країн світу» з дисципліни «Авторське морозиво та заморожені ...

READ YOURSELF

Розпочалася педагогічна практика аспірантів кафедри технології молока і молочних продуктів 06 february 2024

Erasmus – new experience, emotions and opportunities

Магістрантка освітньої програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» Олександра Васильєва розпочала навчання на факультеті фізико-математичних і природничих наук Інституту біології у Щецині (Польща) за програмою міжнародної мобільності Erasmus+. Спочатку для всіх учасників обміну провели вітальну сесіє з представниками університету, де озна...

READ YOURSELF

Erasmus – new experience, emotions and opportunities 31 october 2024

Біотехнологічні студії – унікальний шанс підвищити фахові компетенції

Наші студенти-біотехнологи ніколи не втрачають нагоди поглибити свої знання та набратися практичного досвіду. Наразі такою нагодою стали біотехнологічні студії, перший інтенсив яких відбувся нещодавно у лабораторіях біотехнологічних компаній «Ензим» та «Explogen», які започаткували цей спільний освітній проєкт – студії для старшокурсників профільни...

READ YOURSELF

Біотехнологічні студії – унікальний шанс підвищити фахові компетенції 16 november 2021

Зустрічі магістрантів міждисциплінарної освітньої програми «Lean-виробництво харчової продукції» з фахівцями-практиками

Кроком до нового рівня професійної майстерності стала серія зустрічей здобувачів освіти міждисциплінарної освітньо-наукової програми «Lean-виробництво харчової продукції» та учасників однойменної сертифікатної програми з представниками офісу з управління операційною ефективністю Агропромхолдингу «Астарта» – керівником офісу, членом Американської ас...

READ YOURSELF

Зустрічі магістрантів міждисциплінарної освітньої програми «Lean-виробництво харчової продукції» з фахівцями-практиками 16 january 2023