Науковці Інституту продовольчих ресурсів НААН України розпочали читати традиційні гостьові лекції для здобувачів освітнього ступеня «магістр» освітньо-професійної програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах».
7 жовтня старший науковий співробітник Інституту, к.т.н. Сергій Ткаченко прочитав для магістрантів першого курсу лекцію «Інновації в технології виробництва цукру: отримання вапна; технологічна оцінка компонентів викидів сатураційного газу» з дисципліни «Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів, підготовки води в промислових та крафтових виробництвах».
Розроблення і впровадження нових методів і способів інтенсифікації технологічних процесів, забезпечення екологозбалансованого розвитку галузі є актуальним завданням сьогодення в контексті підвищення техніко-економічних показників виробництва та покращення якості цукру. Саме цим аспектам і була присвячена лекція.
Сергій Ткаченко проаналізував проблеми забезпечення цукрових заводів якісною сировиною для отримання вапняного молока та сатураційного газу, що забезпечують процес очищення соку, ефективність подальших технологічних стадій, що в кінцевому результаті визначає якість і вихід цукру.
Особлива увага в лекції була приділена питанню екологізації цукрового виробництва шляхом зменшення викидів парникових газів відповідно до вимог Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату, що ратифікована в Україні у 1996 р. Фахівець зазначив основні види летких сполук, що містяться в сатураційному газі на виході з апарату та запропонував актуальні шляхи щодо вирішення питання, пов’язаного з необхідністю зменшення викидів.
Після відповідей на запитання, Сергій Ткаченко запросив здобувачів до наукової співпраці та проходження практики на базі Інституту продовольчих ресурсів.